Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sandtnerová: Řízky a polévka z vepřového srdce (99 a 100!!!)

A je tu první stovka! Tentokrát je to ale pěkně od srdíčka! Polévka z vepřového srdce a telecí obalované řízky, no prostě parádička!

Když jsem tak rekapitulovala to svoje moření s první stovkou a snažila se přijít na to, co jsem se nejdůležitějšího naučila, tak sem došla k názoru, že to nebyla ani schopnost perfektně krájet, ani schopnost bezchybně usmažit játra nebo řízky, ale je to schopnost organizovat čas a dělat si při vaření v kuchyni pořádek a systém. Jak říká pan Pohlreich: "jedna ruka vaří, druhá uklízí". Je to schopnost si naplánovat v jakém pořadí co člověk udělá, aby příloha, maso i zelenina byli hotovi ve stejnou dobu. Je to vlastnost kdy můžete vařit květákovou polévku, smažit k tomu omeletu a ještě zadělat těsto na vdolky. Zde je takové humorné napodobení toho, jak moje vaření vypadalo zpočátku :D - určitě doporučuji shlédnout :D

Stejně tak jsem se naučila bleskově vyběhnou naše schody, protože se mi nejednou stalo, že mi v půlce vaření došla, nebo prostě chyběla nějaká ingredience. (Možná právě díky tomu, jsem nepřibrala dvacet kilo, čehož jsem se dosti obávala) A když už mluvím o ingrediencích, tam jsem se také poučila, že ne všechno je tak snadno k sehnání. Brzlík stále na mušce a mnoho dalšího se teprve ukáže. Každopádně právě shánění ingrediencí mi přineslo velkou radost a motivovalo mě k vaření dalších zajímavých receptů. Ať už proto, že jsem kvůli nim vyrazila na farmářské trhy a nebo třeba jen potkala zajímavé lidi v obchodě se zvěřinou. Zkrátka výzvy v podobě holoubat, hořkých mandlí a vemínek jsou něco pro mě.

První stovka mě naučila myslet dopředu, plánovat a improvizovat. Uvidíme, co přinese stovka druhá :)

Smažené řízky (telecí)  (99):

Z odbalněného masa z kýty si nakrájíme řízky, naklepeme, otřeme je čistou utěrkou a osolíme. Pak je obalíme moukou, rozmíchanými vajíčky a strouhanou prosátou houskou, kterou lehce přitlačíme. potom klademe řízky do rozpáleného dobře převařeného másla nebo lépe sádla a prudčeji smažíme, aby brzo zčervenaly, pak je na mírnějším ohni pozvolna dosmažíme. pak řízky osušíme, nebo je na síto dáme okapati, načež je dáme do  rozpáleného dobrého másla a překládáme je zeleninou, brambory a nakrájeným citronem.

Rozpočet pro 5 osob: 75dkg telecí kýty, sůl, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg housky, 15 dkg převařeného másla neb 15dkg sádla, 3 dkg másla

Moje poznámky:

Osmahnout zprudka a pak dosmažit - ano, ale nedosmažovat nějak moc dlouho, jinak ztuhnou a obal začne opadávat. Spíš kratší dobu, než dlouho.

Polévka z vepřového srdce (100):

Očištěné vepřové srdce vložíme do odměřené osolené studené vody na polévku a vaříme. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme, nakrájíme na drobné kostečky a na másle do růžova usmažíme s jemně nakrájenou cibulkou; načež přidáme k srdci. polévku zahustíme žlutou řídkou máslovou jíškou a, měkké srdce nakrájíme na kostečky a přidáme se zvlášť uvařenými perličkami do polévky a vše dobře povaříme. před podáváním okořeníme polévku sekanou petrželkou a několika kapkami Maggiho koření.

Rozpočet: 25 dkg vepřového srdce, 1 a 1/2 l vody, sůl, 15 dkg zeleniny (CMP), 2 dkg cibule, 2 dkg másla na osmažení. Na jíšku: 3 dkg mouky, 3 dkg másla, 5 dkg krupek perliček, zelená petržel, 10 kapek maggiho koření

Moje poznámky:

I bez Maggiho koření to bylo dost dobré. Tahle polévka Vás opravdu zahřeje u srdce, takže vesele do ní! :) Je vynikající. Mimochodem když jsem to srdce kupovala ve svém oblíbeném řeznictví, bylo už těsně před zavíračkou, takže tam byl poměrně šrumec. No a paní co vážila, stála u váhy a pán běhal kolem ní a maso a vnitřnosti jí tu a tam prostě házel. Takže když jsem poprosila "jedno vepřové srdce" přelítlo mi kolem ucha a šup paní řeznici do dlaně. To vám byla podívaná, no stálo to za to! Smála jsem se, ale evidentně to nebylo nic neobvyklého :)

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 5.10.2010 14:35 | karma článku: 18,63 | přečteno: 4376x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4487x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15885x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3359x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky