Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sandtnerová klukům: Koláče a řízky! (106-108)

Pravé, krásné kulaté a hlavně české koláče! K příležitosti stěhování jsem všem pomocníkům udělala koláče a řízky s bramborovým salátem. No to vám byly hody. Čtěte dál...

Sbohem paní v řeznictví ve Štefánikově, sbohem ovozeleninko v průjezdu, sbohem číňanko co máš otevřeno vždycky když to potřebuju, sbohem seafood, sbohem café Lounge, sbohem kavárno 3+1 a Sedmé nebe, sbohem celá Malá Strano, nikdy nezapomenu!

V našem případě znamená stěhování opustit minibyteček na Malé Straně a přestěhovat se do velkého na Břevnově. Takže je to něco za něco. Snad se najdou kompenzace i na té gastronomické úrovni. Tak například naproti "sbohem řeznictví ve štefánikově" dalo by se odvětit: "dobrý den pane Kšána!" nebo na sbohem seafood by se dalo říct: "dobrý den rybárno fresh!" A tak dále, a tak dále. Tak snad si mne Břevnov získá tak jako Malá Strana. Ó jak doufám.

K příležitosti stěhování se, musela jsem opatřit jídlo pro kamarády pomocníky. Nu co jiného, než řízek a bramborový salát mohli si hoši vymyslet. Jako bonus dostali koláče :)

Kulaté koláčky (106):

Připravíme si těsto jako na české koláče I. Z vykynutého těsta nakrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na pomaštěném plechu necháme vykynouti. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měly pěkné tvořítko na koláčky. Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem v prostředku vytlačíme, načež okraje koláčků potřeme žloutkem, důlek naplníme tvarohovou nádivkou, ozdobíme ji očištěnými hrozinkami nebo makovou nádivkou, kterou posypeme sekanými mandlemi a koláčky dáme ještě kynouti. Poté okraje ještě jednou potřeme žloutkem a koláčky upečeme v horké troubě do červena. Chceme-li, aby koláčky delší dobu byly křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem. Tyto koláčky v době švestek plníme rozpůlenými švestkami, které klademe řeznou strnou vzhůru a sypeme je drobenou, načež je upečeme. Též plníme opranými černými jahodami (borůvkami) a sypeme strouhaným perníkem a cukrem.

Nádivky viz zde

Rozpočet pro 5-10 osob:

50 dkg mouky, sůl, citr. kůra, vanilka, 2 dkg droždí, 1/4 l mléka, 9 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 1 a 1/2 dkg másla na plech a potření koláčů a jeden žloutek na povrch, 2 dkg vanilkového cukru na posypání.

Moje poznámky:

"tvořítko" udělejte si velké podle toho, jak děláte velké koláčky. V mém případě tvořítko mohlo být ještě o něco větší, ale i takhle posloužilo perfektně! Určitě skvělý fígl. Kynutí alespoň 2 hodiny. Nádivky měla jsem 3 /makovou, tvarohovou a ze sušených švestek. Nejlepší byla ta ze švestek a maková byla také ucházející. Tvarohová poměrně dost jakoby při pečení vzpěnila a stoupala do výše. Nedávno jsem dostala radu, že je tedy potom lepší nedávat sníh, ale jen bílky.

Koláče byly vynikající, dosti mě překvapily. Nakonec nebyly ani tak náročné. To takový jablkový závin dal zabrat více...

 

Nádivka ze suchých švestek (107) :

Suché švestky opereme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Měkké procedíme, zbavíme pecek, usekáme a prolisujeme. Pak do nich přidáme cukr, tluč. skořici, citronovou kůru a rum. Je-li nádivka hustá, zředíme ji šťávou, ve které se švestky vařily.

Rozpočet: Na 1/4 kg suchých švestek: 6 dkg cukru, skořice, citr. kůra, 1/2 lžíce rumu

Moje poznámka:

Supr supr supr. Jednoduchá, dobroučká. Pasírovač opět podržel :)

Řízky se šunkou (108):

Řízky zlehka naklepeme, málo osolíme, po jedné straně potřeme sardelovým máslem, na tu stranu položíme lístky šunky, vždy tak velké, jako je řízek, a dobře přitlačíme, aby neodpadly. Pak obalíme celé řízky v mouce, ve vejci a v housce a usmažíme je. (do omastku klademe je tou stranou, kde je šunka)

Rozpočet pro 5 osob:

75 dkg masa, sůl, 1 sardele, 2 dkg másla, 10 dkg šunky, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg housky, 20 dkg převařeného másla neb sádla.

Moje poznámky:

Smažila jsem na sádle - (my little love) takže lábuž, jinak musím říct, že moje "nej" jídlo to není. Raději řízky v té klasické verzi.

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 21.10.2010 12:00 | karma článku: 18,56 | přečteno: 2557x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15847x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky