Sandtnerová: Čokoládové řezy s rumovou polevou (105)
Bylo asi tak 21:40 a já si takhle odměřovala cukr na čokoládové řezy a jak jsem si ho tak hezky sypala na váhu(je taková maličká a vratká), stalo se mi to, že jedna z takových těch větších hroud mi to celé převrátila. Rozsypalo se to pěkně po lince, ale což, posbírala jsem to jakž takž a jede se dál. Rozklepávám vajíčka (a mám už jen poslední 4 - přesně kolik bylo v receptu) a hned to první jsem asi nějak rozklepla s větší vervou, nebo mělo prostě jen chabou skořápku - nevím, ale no zkrátka se mi vykydlo vedle toho cukru (mimo misku) co zbyl na lince. Bezva. Poslední vajíčko a ve večerce zavíraj asi tak za minutu. Paráda. No nic, vejce jsem nechala ležet a mazala jsem rychle do večerky. Koupila jsem nová, všechno uklidila a pak už šlo všechno hladce (teda když nepočítám strouhání čokolády - viz níže). No zkrátka byl to pěkný závod o vejce...
Čokoládové řezy s rumovou polevou (105):
Do dobře umíchaného másla zamícháme cukr, žloutky, citr. kůru, vanilku a třeme 20 minut. Pak přidáme jemně usekané hrozinky, strouhanou čokoládu, tuhý sníh z bílků a prosátou krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný, moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, zahradíme papírem a dřevem a v mírnější troubě těsto upečeme. Potom je rozdělíme na čtyři díly. Dva díly potřeme malinovou nebo rybízovou zavařeninou, druhými přiklopíme a povrch polijeme hustou rumovou polevou. Když oschla, nakrájíme řezy. Hotově vkládáme do papírových košíčků.
Poleva: 15 dkg prosáté jemné cukrové moučky (pudru), 1 lžíci vařící vody a dle potřeby rumu třeme v míse tak dlouho, až poleva zhoustne. Musí býti hladká a lesklá.
Rozpočet: 8 dkg másla, 14 dkg cukru, 4 žloutky, citronová kůra, tlučená vanilka, 14 dkg čokolády, 8 dkg hrozinek, 12 a 1/2 dkg krupičkové mouky, ze 4 bílků sníh, 2 dkg másla, 2 dkg mouky, 15 dkg malinové nebo rybízové zavařeniny.
Moje poznámky:
Rozdělíme na 4 díly? Proč? Já jsem to rozdělila v půlce a namazala marmeládou, dala na sebe, polila a bylo. Jako když se dělá perník. Mouku použila jsem polohrubou, naprosto v pořádku. Co znamená "zahradíme papírem a dřevem" opravdu netuším, ale to ani zdaleka. Jestli šlo o nějaký jakýs takýs mechanismus typický pro staré, dřevem vytápěné pece a trouby, vážně netuším.
Řeknu vám ale teda není snad zoufalejší práce než strouhání čokolády. To jsem si ke konci už připadala jako po doběhnutí maratonu. Všechny naše struhadla jsem zkusila, všechny strany, na plocho, svisle, rychle, pomalu, malé kousky, velké kousky pak jsem zkusila i ruční mlýnek (na ořechy a tak podobně) a to byla snad ještě větší katastrofa.. No ruce i prsty jsem měla ve strnulé křeči. Nadávala jsem jako špaček a s výkřiky : "To přeci není možný, na to musí existovat nějakej fígl!!!" jsem si upatlanými prackami odhrnovala vlasy z očí. Zoufalství se mísilo se vztekem, ale nakonec to bylo všechno nastrouháno. Sice jsem měla ostrouahané i všechny prsty, ale 140 gramů čokolády bylo doma!!! Jo a to nemluvím o tom, že ty drobné pilinky čokolády lítají po celé lince, takže postupem času a působením všech okolních světel a tepla se začnou rozpouštět a vytvoří vám z linky ultraspeciální élent. Prostě radost to strouhání vážně!
Chuťově byly řezy poměrně dosti sladké. Dělá to teda samozřejmě ta poleva. Asi bych příště na cukru do těsta ubrala a třeba by se to vykompenzovalo.
Příště o řízcích se šunkou a českých kulatých koláčcích (omlouvám se za lehké zpomalení projektu, ale objevily se technické potíže způsobené změnou fotoaparátu a změnou bydliště)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/04/10741/w230/Bf421043.jpeg)
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf418287.jpeg)
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf418082.jpeg)
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf417683.jpeg)
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/06/10741/w230/Bf128674.jpeg)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince
Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...
V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel
Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...
„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ
Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...
Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři
Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...
Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...
Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu
Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...
Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt
Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...
Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23
Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...
Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP
Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...
![Korekt Praha](//1gr.cz/u/free.gif)
Servisní technik vzduchotechniky a klimatizace
Korekt Praha
Praha
nabízený plat:
43 000 - 45 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3359x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz