Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sandtenrová: Jak dělala žemlovky? (93,94 a 95)

Pustila jsem se do testování Sandtnerové žemlovek. Na straně 286 objevila jsem totiž tvarohovou a třenou žemlovku a nevěděla, pro kterou se rozhodnout. Nakonec jsem udělala obě a ještě k tomu takový mišmaš obou dohromady jako bonus. Lisovaná bramborová polévka, kterou jsem slibovala posledně na konec.

Během naší tour de République Tchéque jsme také mimo vaření narazily na pár zajímavých míst, našly jsme spoustu hub a také objevili pár starých známých. Nakupuje člověk takhle u silnice na Slaný dýně, brambory a květák a ona se ze zelinářky vyklube maminčina bývalá učitelka ze základní školy.

Taky se nám povedlo v tom otřesném dešti narazit na mykologickou raritku - kotrč. Jou! To je tak, když jediný houbař, kterého za celou dobu potkáte, místo pozdravu nadzvedne rybářskou čepici, nechá jí lehce okapat a řekne: "Ha, tak tady nejsem jedinej blázen!" Musím uznat, že hledání hub v pláštěnce a holinkách nejni vůbec zlý. Tentokrát neměli největší houbařské úlovky ranní ptáčata, ale vodníci!

Každopádně, test žemlovek jest zde:

Tvarohová žemlovka (93):

V míse v mléce umícháme dobře žloutky, tluč. cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky neb rohlíky a necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu (viz nádivky), navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek, 1/2l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozehřátého másla. Nádivka: 50 dkg tvarohu, 3 dkg másla, 3 dkg cukru, 1 vejce, citr. kůra, 2 dkg sladkých mandlí, 5 dkg hrozinek, na pekáč 2 dkg másla, 2 dkg cukru na posypání.

Třená žemlovka (94):

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutky, sekané opražené oříšky, očištěné hrozinky, načež přidáme na plátky nakrájené, dobře mlékem navlhčené housky a tuhý sníh z bílků. Pak rozetřeme polovinu hmoty do máslem vymazaného a houskou vysypaného pekáče, poklademe ji na plátky nakrájenými jablky a na to přidáme druhou polovinu hmoty. Žemlovku pečeme zvolna 1/2 hodiny. Upečenou buď pocukrujeme nebo ozdobíme jako jablkovec, ale také ji můžeme upéci i bez jablek a pocukrovanou podávati s jablkovým kompotem.

Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla, 4 dkg cukru, 2 žloutky, 3 dkg oříšků, 4 dkg hrozinek, 30 dkg housek, 1/2l smetany neb mléka, ze 2 bílků sníh, 3 dkg másla na pekáč, 1 dkg cukru, 2 dkg strouhané housky, 50 dkg jablek

Moje poznámky k oboum:

Abych byla upřímná, trošku jsem doufala, že najdu v Sandtnerce něco mezi těmito dvěma žemlovkami. Něco, co bude obsahovat jak jablka, tak tvarohovou nádivku zároveň. Třená žemlovka má sice jablka, ale zase ne tvaroh a tvarohová zase nemá jablka. Takže jsem nakonec do zbylých dvou mističek udělala takovou směsici. Upřímně, třená žemlovka zvítězila. Byla nejlépe usazená/slepená k sobě. Byla taková nejméně suchá. Jinak ten zbytek zase až takové terno nebyl. Určitě by šlo recepty nějak šikovně spojit dohromady a vytvořit tak "dokonalou žemlovku" ale nevim nevim, to by možná chtělo ještě o něco málo více mističek :)

My, co nejsme zase tak velcí sladko-žrouti, jsme museli ještě žemlovkové šílenství zneutralizovat něčím slaným a hodně tekutým. Jak jinak než polévkou! Miluju polévky! Jako další sestřelila jsem bramborovou lisovanou.

Bramborová lisovaná polévka (95):

(Na rozpáleném másle a nakrájené zelenině a cibuli udusíme na plátky rozkrájená telecí játra.) Oloupáme brambory, rozkrájíme je a uvaříme do měkka v osolené vodě na polévku. Horké brambory prolisujeme, zředíme vodou, ve které se vařily, aby vznikla řídká polévka. (Přidáme k nim udušená játra) i s jemně usekanou zeleninou, polévku zahustíme řídkou žlutou jíškou, přidáme do ní houby, zvlášť v mléce uvařené a na másle udušené, načež polévku dobře povaříme. Pak přidáme tluč. pepř, zel. petrželku a v mléce umíchaný žloutek. Polévka může se připraviti též bez jater. Jako vložku podáváme: smažené bublinky z nudlového těsta, nebo zavaříme do polévky tyrolské aneb morkové knedlíčky, ovšem dříve, než přidáme mléko a žloutek.

Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg másla, 8 dkg zeleniny, 5 dkg jater, 2 dkg cibule, 25 dkg brambor, sůl, 1/2 dlg hub suchých nebo 10 dkg čerstvých hub, 1/8l mléka, 1 žloutek, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, pepř, zelená petržel

(palačinka jako předkrm opět)

Moje poznámky:

Tuhle polívku uděláte tak dobrou, jako byla ta naše jen, když do ní dáte KOTRČ. chachá.(" A Mach ty brýle měl, a tak ty brýle našel!") Na druhou stranu ale, pokud budete mít telecí játra, asi jí budete mít ještě lepší než já. Je mi líto, ale snad až někdy na telecí játra narazím, udělám ji znova a pak teprve budu moci říct, to bylo vončo! Ale ten kotrč prostě musel padnout na něco mňamózního.. To pardón. Ale byla výborná.

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 1.10.2010 10:32 | karma článku: 16,67 | přečteno: 2021x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15848x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky