Sandtenrová: Jak dělala žemlovky? (93,94 a 95)

Pustila jsem se do testování Sandtnerové žemlovek. Na straně 286 objevila jsem totiž tvarohovou a třenou žemlovku a nevěděla, pro kterou se rozhodnout. Nakonec jsem udělala obě a ještě k tomu takový mišmaš obou dohromady jako bonus. Lisovaná bramborová polévka, kterou jsem slibovala posledně na konec.

Během naší tour de République Tchéque jsme také mimo vaření narazily na pár zajímavých míst, našly jsme spoustu hub a také objevili pár starých známých. Nakupuje člověk takhle u silnice na Slaný dýně, brambory a květák a ona se ze zelinářky vyklube maminčina bývalá učitelka ze základní školy.

Taky se nám povedlo v tom otřesném dešti narazit na mykologickou raritku - kotrč. Jou! To je tak, když jediný houbař, kterého za celou dobu potkáte, místo pozdravu nadzvedne rybářskou čepici, nechá jí lehce okapat a řekne: "Ha, tak tady nejsem jedinej blázen!" Musím uznat, že hledání hub v pláštěnce a holinkách nejni vůbec zlý. Tentokrát neměli největší houbařské úlovky ranní ptáčata, ale vodníci!

Každopádně, test žemlovek jest zde:

Tvarohová žemlovka (93):

V míse v mléce umícháme dobře žloutky, tluč. cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky neb rohlíky a necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu (viz nádivky), navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek, 1/2l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozehřátého másla. Nádivka: 50 dkg tvarohu, 3 dkg másla, 3 dkg cukru, 1 vejce, citr. kůra, 2 dkg sladkých mandlí, 5 dkg hrozinek, na pekáč 2 dkg másla, 2 dkg cukru na posypání.

Třená žemlovka (94):

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutky, sekané opražené oříšky, očištěné hrozinky, načež přidáme na plátky nakrájené, dobře mlékem navlhčené housky a tuhý sníh z bílků. Pak rozetřeme polovinu hmoty do máslem vymazaného a houskou vysypaného pekáče, poklademe ji na plátky nakrájenými jablky a na to přidáme druhou polovinu hmoty. Žemlovku pečeme zvolna 1/2 hodiny. Upečenou buď pocukrujeme nebo ozdobíme jako jablkovec, ale také ji můžeme upéci i bez jablek a pocukrovanou podávati s jablkovým kompotem.

Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla, 4 dkg cukru, 2 žloutky, 3 dkg oříšků, 4 dkg hrozinek, 30 dkg housek, 1/2l smetany neb mléka, ze 2 bílků sníh, 3 dkg másla na pekáč, 1 dkg cukru, 2 dkg strouhané housky, 50 dkg jablek

Moje poznámky k oboum:

Abych byla upřímná, trošku jsem doufala, že najdu v Sandtnerce něco mezi těmito dvěma žemlovkami. Něco, co bude obsahovat jak jablka, tak tvarohovou nádivku zároveň. Třená žemlovka má sice jablka, ale zase ne tvaroh a tvarohová zase nemá jablka. Takže jsem nakonec do zbylých dvou mističek udělala takovou směsici. Upřímně, třená žemlovka zvítězila. Byla nejlépe usazená/slepená k sobě. Byla taková nejméně suchá. Jinak ten zbytek zase až takové terno nebyl. Určitě by šlo recepty nějak šikovně spojit dohromady a vytvořit tak "dokonalou žemlovku" ale nevim nevim, to by možná chtělo ještě o něco málo více mističek :)

My, co nejsme zase tak velcí sladko-žrouti, jsme museli ještě žemlovkové šílenství zneutralizovat něčím slaným a hodně tekutým. Jak jinak než polévkou! Miluju polévky! Jako další sestřelila jsem bramborovou lisovanou.

Bramborová lisovaná polévka (95):

(Na rozpáleném másle a nakrájené zelenině a cibuli udusíme na plátky rozkrájená telecí játra.) Oloupáme brambory, rozkrájíme je a uvaříme do měkka v osolené vodě na polévku. Horké brambory prolisujeme, zředíme vodou, ve které se vařily, aby vznikla řídká polévka. (Přidáme k nim udušená játra) i s jemně usekanou zeleninou, polévku zahustíme řídkou žlutou jíškou, přidáme do ní houby, zvlášť v mléce uvařené a na másle udušené, načež polévku dobře povaříme. Pak přidáme tluč. pepř, zel. petrželku a v mléce umíchaný žloutek. Polévka může se připraviti též bez jater. Jako vložku podáváme: smažené bublinky z nudlového těsta, nebo zavaříme do polévky tyrolské aneb morkové knedlíčky, ovšem dříve, než přidáme mléko a žloutek.

Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg másla, 8 dkg zeleniny, 5 dkg jater, 2 dkg cibule, 25 dkg brambor, sůl, 1/2 dlg hub suchých nebo 10 dkg čerstvých hub, 1/8l mléka, 1 žloutek, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, pepř, zelená petržel

(palačinka jako předkrm opět)

Moje poznámky:

Tuhle polívku uděláte tak dobrou, jako byla ta naše jen, když do ní dáte KOTRČ. chachá.(" A Mach ty brýle měl, a tak ty brýle našel!") Na druhou stranu ale, pokud budete mít telecí játra, asi jí budete mít ještě lepší než já. Je mi líto, ale snad až někdy na telecí játra narazím, udělám ji znova a pak teprve budu moci říct, to bylo vončo! Ale ten kotrč prostě musel padnout na něco mňamózního.. To pardón. Ale byla výborná.

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 1.10.2010 10:32 | karma článku: 16,67 | přečteno: 2021x