Projekt Sandtnerová: Mocca dort (234)

Moje vaření začíná se chovati dle grafu odpovídajícímu dodržitelnosti novoročních předsevzetí, což mě značně znepokojuje. Proto odhodlala jsem se tedy a naplánovala si přesný týdenní plán. Ani ho snad nebudu prozrazovat, ale vězte, Projekt Sandtnerová, to byl daleko větší oříšek, než jsem si to malovala ku začátku. Teď kupříkladu mě v noci honí noční můry o shánění husích jater a co nejlevnější formy na paštiku a mletí (Jak? Shánět mlýnek? Ejch?) a vůbec – hrozné sny!

Krom toho jsem se včera odpoledne, za temného podmračí, vydala do města, s takovým tím zasněným plánem, že třeba něco zajímavého vyfotím. Čapla jsem prostě jen foťák a klíče a mašírovala jsem si to do města. Pak jsem si i tramvajkou popojela a kousek tu a kousek tam a to byste nevěřili co se vám všechno může stát, během jednoho malého výletu za obrázky. Když s sebou nemáte doklady, občanku, lítačku, nic. Pokecáte s revizory, pak pokecáte i s policajtyy. Všechno. Moc hezké :D

Jaro, opři se do toho!

 

Mocca dort (234)

Ingredience na těsto: 7 dkg másla, 8 žloutků, vanilka, citronová kůra, 17 dkg cukru moučka, 7 dkg loupaných mandlí, 7 dkg piškotových drobečků, 8 dkg polohrubé mouky, sníh z 8 bílků

Do umíchaného másla zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku a znovu mícháme ¼ hodiny. Pak přidáme tuhý sníh z bílků. Loupané strouhané mandle, strouhané piškotové drobečky a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme do máslem vymazané moukou vysypané formy a pečeme asi ¾ hodiny v mírné troubě. Upečený studený dort rozřízneme, naplníme kávovou nádivkou, zatížíme a povrch polijeme kávovou polevou nebo ozdobíme ušlehanou šlehačkou.

Nádivka (krém):

3 celá vejce, vanilku a 11 dkg cukru dobře ušleháme. Pak postavíme kotlík do kastrolu s vařící vodou a krém šleháme, až zhoustne. Poté jej necháme vychladnout. V míse si zatím umícháme do pěny 20 dkg čajového másla, přidáme 20 dkg moučkového cukru, znovu umícháme, načež stále míchajíce přidáme studený vařený krém a po kapkách 4 lžíce silné černé kávy. Umíchanou nádivkou plníme a zdobíme dort.

Poleva:

Do 30 dkg moučkového cukru nalijeme trochu silné horké černé kávy, aby vznikla hustá poleva a třeme, až zhoustne. Polevu nalijeme na dort a můžeme ji po stranách kulatým, vodou navlhčeným nožem uhladit.

 

Moje poznámky:

Dort se vám dneska asi už trošku prodraží, vzhledem k tomu, že je do něho potřeba 11 vajec. Ale kdo vaří Sandtnerku, jako já, peněz se báti nesmí, jinak by daleko se ve vaření svém nedostal.

Možná se ptáte, proč dort jest tak nevzhledný a proč že on není tou polevou kávovou polévaný. Převoz přes Brdské lesy a kopečky nebyl tak úplně hladký, abych tak řekla. Zatáček mnoho, způsobilo, že dort se rozjel, krém tak všelijak povytekl a vůbec, nebyla to hezká podívaná. Takže tohle je vlastně ještě docela luxus na to, jak vypadal po vybalení z krabice.

Tak či tak, chuťově byl dobrý, očekávala jsem výraznější kávovou chuť, ale ne. Nakonec toliko cukru, másla a vajec se nikdy nemůže obrátit v něco nedobrého, takže vše v pořádku.

MŮJ FACEBOOK

 

 

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 2.4.2012 12:30 | karma článku: 18,11 | přečteno: 2444x