Projekt Sandtnerová: Mocca dort (234)
Krom toho jsem se včera odpoledne, za temného podmračí, vydala do města, s takovým tím zasněným plánem, že třeba něco zajímavého vyfotím. Čapla jsem prostě jen foťák a klíče a mašírovala jsem si to do města. Pak jsem si i tramvajkou popojela a kousek tu a kousek tam a to byste nevěřili co se vám všechno může stát, během jednoho malého výletu za obrázky. Když s sebou nemáte doklady, občanku, lítačku, nic. Pokecáte s revizory, pak pokecáte i s policajtyy. Všechno. Moc hezké :D
Jaro, opři se do toho!
Mocca dort (234)
Ingredience na těsto: 7 dkg másla, 8 žloutků, vanilka, citronová kůra, 17 dkg cukru moučka, 7 dkg loupaných mandlí, 7 dkg piškotových drobečků, 8 dkg polohrubé mouky, sníh z 8 bílků
Do umíchaného másla zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku a znovu mícháme ¼ hodiny. Pak přidáme tuhý sníh z bílků. Loupané strouhané mandle, strouhané piškotové drobečky a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme do máslem vymazané moukou vysypané formy a pečeme asi ¾ hodiny v mírné troubě. Upečený studený dort rozřízneme, naplníme kávovou nádivkou, zatížíme a povrch polijeme kávovou polevou nebo ozdobíme ušlehanou šlehačkou.
Nádivka (krém):
3 celá vejce, vanilku a 11 dkg cukru dobře ušleháme. Pak postavíme kotlík do kastrolu s vařící vodou a krém šleháme, až zhoustne. Poté jej necháme vychladnout. V míse si zatím umícháme do pěny 20 dkg čajového másla, přidáme 20 dkg moučkového cukru, znovu umícháme, načež stále míchajíce přidáme studený vařený krém a po kapkách 4 lžíce silné černé kávy. Umíchanou nádivkou plníme a zdobíme dort.
Poleva:
Do 30 dkg moučkového cukru nalijeme trochu silné horké černé kávy, aby vznikla hustá poleva a třeme, až zhoustne. Polevu nalijeme na dort a můžeme ji po stranách kulatým, vodou navlhčeným nožem uhladit.
Moje poznámky:
Dort se vám dneska asi už trošku prodraží, vzhledem k tomu, že je do něho potřeba 11 vajec. Ale kdo vaří Sandtnerku, jako já, peněz se báti nesmí, jinak by daleko se ve vaření svém nedostal.
Možná se ptáte, proč dort jest tak nevzhledný a proč že on není tou polevou kávovou polévaný. Převoz přes Brdské lesy a kopečky nebyl tak úplně hladký, abych tak řekla. Zatáček mnoho, způsobilo, že dort se rozjel, krém tak všelijak povytekl a vůbec, nebyla to hezká podívaná. Takže tohle je vlastně ještě docela luxus na to, jak vypadal po vybalení z krabice.
Tak či tak, chuťově byl dobrý, očekávala jsem výraznější kávovou chuť, ale ne. Nakonec toliko cukru, másla a vajec se nikdy nemůže obrátit v něco nedobrého, takže vše v pořádku.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu
Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...
Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech
Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...
Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček
Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...
Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD
Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz