Projekt Sandtnerová: Karbanátky a polévky (81-84)

Po nepovedených knedlících se moje kulinářské sebevědomí sebralo z podlahy až NESKUTEČNOU květákovou polévkou s parmezánem a dvojitou dávkou karbanátků. A že to trvalo! Každopádně tuhle květákovou polévku si OPRAVDU nemůžete nechat ujít!

Je tak úžasná, že jsem ji dokonce musela procpat do pondělního článku o farmářských trzích v Ona dnes. Moje maminka se do ní zamilovala asi ze všech nejvíce. Dokonce zburcovala půlku kanceláře, když zjistila, že si pixličku se schovanými zbytky nechala omylem na stole. Museli jí dát do lednice, aby se do druhého dne nezkazila :)

Ale prosím!!! Prosím!!! Pane Pohlreichu, NAUČTE MĚ KRÁJET!!! Morduju se s jednou cibulí, celerem ba dokonce i s pažitkou ukrutně dlouho a ještě k tomu naprosto neefektivně a nevzhledně. Vzhledem k tomu času, který strávím s krájením kořenové zeleniny, by ty nudličky měly připomínat spíš vlásečnice a né ty špalky co mi s toho většinou vzniknou. Mno, ale hotelovku už nedoženu, tak to holt budu muset vyřešit nějak jinak. Takže kdyby jste měl někdo odvahu trápit po večerech neschopné lidi tím, jak se správně drží nůž, jsem k dispozici :D

(v pořadu na nože bych si tedy opravdu neškrtla (teda spíš neřízla)) -když jsem viděla s jako frekvencí se tam krájí...jejej

To mi ještě připomíná jeden zajímavý článek, resp. recenzi (čtěte zde) na Pohlereichovu kuchařku "prostřeno bez servítků" ve které se píše o brzlíku, racích, zvěřině a dalších těžko dostupných potravinách. Jestli jsou v téhle kuchařce novodobé recepty na brzlík, nebo raky, znamená to, že se to prostě MUSÍ dát někde sehnat. Takže krom toho, že potřebuju od Pana Pohlreicha aby mě naučil krájet, tak by se mi šiklo, kdyby mi prozradil, kam na ten brzlík chodí. (btw já se asi v životě nenaučim slovo Pohlreich psát - terrible spelling...proč se nejmenuje pan Zdeněk třeba Dvořák?

První várku karbanátků dělala jsem začátkem týdne a ejhle jaký se mi z toho vyklubal nákup. Než jsem došla z Anděla na Újezd měla jsem batoh narvaný k prasknutí. Když jsem se došourala k zelenině, už jsem skoro měla chuť z tašky vyházet všechny ty Petákové a organická názvosloví pro střední školy a strčit tam  místo toho pórek. Nakonec jsem ale učebnicím ustoupila a naložila si to všechno do náruče. Sice mi někde před justičním palácem upadlo mleté telecí na dlažky, ale dobře to dopadlo, páni bezdomovci nebyli dosti hbití...

Doma jsem to supivě vyložila a hned se pustila do vaření. Co z toho vzniklo?

Telecí karbanátky (81):

Umleté telecí maso (z plece) osolíme, málo opepříme, přidáme k němu v mléce namočené a dobře vymačkané žemle, strouhanou cibuli, umletou slaninu nebi máslo, sekanou zelenou petrželku, vejce a jemnou strouhanou žemli. Hmotu dobře promícháme, rozdělíme a uděláme karbanátky. V kastrole rozpálíme převařené máslo a karbanátky rychle na obou stranách usmažíme. Karbanátky upravíme na mísu a podáváme k nim hlávkový salát nebo špenát. Podáváme-li karbanátky nemocným nebo dětem, nedáváme pepř a cibuli.

Rozpočet pro 5 osob: 50 dkg telecí plece, 1/2 lžíce soli, tlučený pepř, 1 žemle, 3 lžíce mléka, 1 dkg cibule, 3 dkg slaniny nebo másla, 1/2 kávové lžičky sekané petrželky, 2 vejce, 8 dkg strouhané žemle

Moje poznámky:

Směs je dobroučká, ale prosím vás, nesmažte to rychle, jak říká paní Sandtnerová, ale smažte to hezky pomalu. Jinak to nebude uvnitř hotové a nahoře to bude spálené. V rozpočtu se píše 1 žemle. Co je jedna žemle? To nevím, ale dala jsem tam 3 plátky, namočeného toustového chleba a bylo to v pohodě. Já osobně dávám přednost karbanátkům neobalovaným, takže jestli mám říct, kdo vítězí v boji telecí karbanátky vs. smažené karbanátky, tak určitě telecí. Nehledě na to, že se snáze smaží.

Smažené karbanátky(82):

Připravíme si sekaninu jako na sekanou pečeni (5 dkg hovězího masa, 20 dkg vepřového masa, 10 dkg telecího masa, 4 dkg namočené housky, 3 dkg cibule, 1 dkg sádla, sůl, 4 zrnka tluč. Pepře, majoránka, z ½ citronu kůra i šťáva, 4 dkg slaniny, 2 vejce), rozdělíme ji na stejné dílky, každý zakulatíme, uděláme z nich 1 a 1/2 cm vysoké placičky, potřeme je rozmíchaným vajíčkem, obalíme houskou, nožem je ozdobíme a smažíme je v rozpáleném sádle na obou stranách celkem asi 1/4 hodiny. Pak je urovnáme na mísu, ozdobíme petrželkou, citronem a podáváme k nim bramborovou kaši, dušenou mrkev, špenát, nebo čočku, Karbanátky můžeme též bez vajíčka obaliti houskou a usmažiti.

Rozpočet pro 5 osob: sekanina jako na sekanou pečeni, 1 vejce, 5 dkg housky, 8 dkg sádla na smažení

Moje poznámky:

"Potřeme rozmíchaným vajíčkem" v mém případě znamenalo obalíme ve vajíčku. "Urovnáme na mísu, ozdobíme petrželkou, ..." blabla v mém případě znamenalo strčíme do pusy první usmažený karbanátek a spálíme si jazyk. "podáváme s bramborovou kaší, dušenou mrkví, špetnátem..." v mém případě = obložíme chlebem a letíme na tramvaj.

Na přípravu těhdle karbanátků spolu se strouhánkovou polévkou měla jsem asi tak 3/4 hodiny čistého času (teda když nepočítám dvouminutový výsadek pro vejce k číňance - to mi připomíná "jasně, všechno máme doma") takže to byl docela maraton. Ani fotku jsem nestihla. Ale upřímně, vypadaly dost stejně jako karbanátky telecí :) Než jsem přišla dom už byly všechny pryč ;) To vždycky potěší.

Tak a teď se pusťme do těch úžasných polévek.

Květáková polévka s parmezánem (83):

Květák připravíme a uvaříme jako v předešlém předpise (květáková polévka I.). Do vody, ve které se vařil, přidáme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu - grrr :/, čerstvé udušené nebo sušené, v mléce uvařené hříbky, krupici a sůl. Polévku zahustíme světležlutou jíškou a vše dobře povaříme. Pak přidáme květák a před podáváním ve smetaně umíchaný žloutek, strouhaný parmezánský sýr, květ a zelenou petržel.

Rozpočet: 1 květák, sůl, 8 dkg másla, 8 dkg mouky, 4 dkg krupice, tlučený květ, 8 dkg zeleniny, 1/4l smetany, 2 žloutky, 2 dkg parmezánského sýra, 3 malé hříbky, neb 1 dkg sušených hříbků, 5 lžic mléka, zelená petržel

Moje poznámky: Mega nářez! Lábuž.

V originále je to z poloviční dávky, ale jako hele co si budeme nalhávat, to vám téhle polévky stačit nebude. Takže jsem sem rovnou napsala dvojnásobný rozpočet (ale v podstatě logičtější, protože původně by to bylo z 1/2 květáku). Co dodat, prostě musíte zkusit :)

Svým roztomilým názvem mě zaujala tahle polévka a tak jsem jí uvařila spolu s těmi smaženými karbanátky

Strouhánková polévka (84):

V osolené vodě povaříme na nudličky nakrájenou zeleninu (!!!) (celer, mrkev, petržel, pórek a spořenou kapustu). Z másla a mouky si připravíem světležlutou jíšku, přidámedo ní vajíčka a smažíme tak vaječnou drobenku. pak zalijeme vaječnou jíškovou drobenku zeleninovou polévkou s vše dobře povaříme. Před podáváním polévku okořeníme tlučeným pepřem a zelenou sekanou petrželkou. Do polévky můžeme přidati čerstvé dušené híbky neb suché v mléce povařené.

Rozpočet pro 5 osob: 1 a 3/8l vody, sůl, 12 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 5 a 1/2 dkg mouky, 1-2 vejce, 1/2 dkg hub, 1/8 l mléka, tlučený pepř - 3 zrnka, zelená petržel

Moje poznámky:

Jako hele, ty zlomky a všechno to příliš precizní vážení a odměřování tří osmin litru vody, na to já fakt nejsem. Takže prostě dám do hrnce vodu, do toho nakrájim tak nějak přiměřeně zeleniny, udělám si jíšku, frknu tam vejce a jede se. Žádný 5 a půl dekagramu...To fakt sory :D

Polévka je dá se říct trošku podobná té první a musím říct, že je i poměrně dobrá. Řekla bych že té květákové hodně dodává ta krupice a parmezán... Rozhodně tuhle polévku doporučuji také! Je vynikající.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 17.9.2010 12:34 | karma článku: 16,74 | přečteno: 2748x