Projekt Sandtnerová: Jak jsem potkala mloky (242)

Neuvěřitelné čtyři desítky mloků skvrnitých v jeden den! O zážitek na celý život se postaraly páteční deště, výprava do podzemních štol a také lehké zabloudění. Bez trošky posilnění na cestu by to ale nešlo. Příprava tataráku pro začátečníky, je tu pro vás spolu s fotkami z dalšího povedeného výletu!

S  hrstkou našich přírodovědně založených dětiček, jsme se vydali na výpravu do štoly svatého Josefa. To jsme ale vůbec netušili, co všechno nás cestou potká. Nejen, že jsme narazili na obrovské stádo ovcí s malými jehňátky, ale také jsme na jedné nenápadné stezce, kdesi uprostřed stráně, potkali několik desítek mloků skvrnitých.

Z rozhledny na Pepři jsme si užívali pohled do deštivého okolí a pasoucí se stáda ovcí. Bylo jich opravdu mnoho. Mezi nimi dokonce jedna lama! Všechny ovečky měly kolem sebe jehňátka. Ikdyž počasí nebylo zrovna dvakrát příznivé, tak ale všichni vesele poskakovali a utíkai tu sem, tu tam.

 

 

Když jsme pokročili o něco dál, tak se nám naskytla podívaná opravdu nevídaná. Byli jsme z toho naprosto u vytržení. Jeden za druhým, sápali se mloci do svahu, daleko od řeky a nám přímo pod nohama. Bůh ví, kolik jich v celé té stráni mohlo být!

Tento silně ohrožený druh mloka nám lezl přímo před očima do výšin věru neuvěřitelných. Fotili jsme samozřejmě jako diví. Několik úlovků přikládám níže, pokochejte se, jako my!

Neuvěřitelné...

To ale samozřejmě nemůže být vše. Projekt Sandtnerová běží stůj co stůj dál a tak není divu, že se před výpravou zase něco muselo sníst. Kde bychom pak vzali dostatek sil na to, prozkoumávat okolí Jílového u Prahy, kdybychom se neposilnili pořádným kusem masa…

Zde je recept na přípravu vynikajícího „Beefsteaku a la Tartare“, neboli takzvaného „tataráku“.

Beefsteak á la Tartare (241):

Ingredience: 20 dkg svíčkové, sůl, pepř, 1 vejce, cibule

Čerstvou syrovou svíčkovou uškrabeme nožem tak, aby v ní nebyly žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem tak, aby z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní kulatý beefsteak, položíme na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme syrové vajíčko, nebo jenom žloutek. Povrchu vejce osolíme, celý beefsteak opepříme a podáváme s nakrájenou cibulí.

Moje poznámky:

Uznávám, v masně na kozím plácku (mimochodem neuvěřitelně supr řeznictví – telecí všeho druhu, kukuřičná kuřátka aj.) jsme pořídili svíčkovou pouze falešnou. Což by ledaskdo mohl označit jako velkou chybu. Ale my jsme byli opravdu nadšeni. Falešná svíčková pro nás dva, vyšla na 60,- korun a tataráku z ní bylo skoro až pro tři! Co se přísad týče, tak jsme samozřejmě přidali i další klasické komponenty a tak z toho vznikla opravdová mňamka! Královská večeře, za bezmála 100 korun.

Nůž doporučuji opravdu ostrý a nervy opravdu pevné. Kdo nemáte ani čas, nervy, ba dokonce nůž, nebojte se elektrických kuchyňských sekáčků. Zvládnou to dosti podobně a poměr cena/úsilí/výkon je pak naprosto nepřekonatelný. Je to trošku ve stylu „Jamieho 30 minut v kuchyni“ - žádné štráchy, šup sem, šup tam, ale tatarák je za deset minut hotov a vy se nemusíte mořit s šíleným sekáním.

Kdo je ale fajnšmekr, tak samozřejmě uzná, že pravá svíčková a půl hodiny škrábání je prostě lábuž. Takže, nechávám na vás. Obojí možné.

 

Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 14.5.2012 13:00 | karma článku: 18,14 | přečteno: 2831x