Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projekt Sandtnerová: Jak jsem potkala mloky (242)

Neuvěřitelné čtyři desítky mloků skvrnitých v jeden den! O zážitek na celý život se postaraly páteční deště, výprava do podzemních štol a také lehké zabloudění. Bez trošky posilnění na cestu by to ale nešlo. Příprava tataráku pro začátečníky, je tu pro vás spolu s fotkami z dalšího povedeného výletu!

S  hrstkou našich přírodovědně založených dětiček, jsme se vydali na výpravu do štoly svatého Josefa. To jsme ale vůbec netušili, co všechno nás cestou potká. Nejen, že jsme narazili na obrovské stádo ovcí s malými jehňátky, ale také jsme na jedné nenápadné stezce, kdesi uprostřed stráně, potkali několik desítek mloků skvrnitých.

Z rozhledny na Pepři jsme si užívali pohled do deštivého okolí a pasoucí se stáda ovcí. Bylo jich opravdu mnoho. Mezi nimi dokonce jedna lama! Všechny ovečky měly kolem sebe jehňátka. Ikdyž počasí nebylo zrovna dvakrát příznivé, tak ale všichni vesele poskakovali a utíkai tu sem, tu tam.

 

 

Když jsme pokročili o něco dál, tak se nám naskytla podívaná opravdu nevídaná. Byli jsme z toho naprosto u vytržení. Jeden za druhým, sápali se mloci do svahu, daleko od řeky a nám přímo pod nohama. Bůh ví, kolik jich v celé té stráni mohlo být!

Tento silně ohrožený druh mloka nám lezl přímo před očima do výšin věru neuvěřitelných. Fotili jsme samozřejmě jako diví. Několik úlovků přikládám níže, pokochejte se, jako my!

Neuvěřitelné...

To ale samozřejmě nemůže být vše. Projekt Sandtnerová běží stůj co stůj dál a tak není divu, že se před výpravou zase něco muselo sníst. Kde bychom pak vzali dostatek sil na to, prozkoumávat okolí Jílového u Prahy, kdybychom se neposilnili pořádným kusem masa…

Zde je recept na přípravu vynikajícího „Beefsteaku a la Tartare“, neboli takzvaného „tataráku“.

Beefsteak á la Tartare (241):

Ingredience: 20 dkg svíčkové, sůl, pepř, 1 vejce, cibule

Čerstvou syrovou svíčkovou uškrabeme nožem tak, aby v ní nebyly žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem tak, aby z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní kulatý beefsteak, položíme na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme syrové vajíčko, nebo jenom žloutek. Povrchu vejce osolíme, celý beefsteak opepříme a podáváme s nakrájenou cibulí.

Moje poznámky:

Uznávám, v masně na kozím plácku (mimochodem neuvěřitelně supr řeznictví – telecí všeho druhu, kukuřičná kuřátka aj.) jsme pořídili svíčkovou pouze falešnou. Což by ledaskdo mohl označit jako velkou chybu. Ale my jsme byli opravdu nadšeni. Falešná svíčková pro nás dva, vyšla na 60,- korun a tataráku z ní bylo skoro až pro tři! Co se přísad týče, tak jsme samozřejmě přidali i další klasické komponenty a tak z toho vznikla opravdová mňamka! Královská večeře, za bezmála 100 korun.

Nůž doporučuji opravdu ostrý a nervy opravdu pevné. Kdo nemáte ani čas, nervy, ba dokonce nůž, nebojte se elektrických kuchyňských sekáčků. Zvládnou to dosti podobně a poměr cena/úsilí/výkon je pak naprosto nepřekonatelný. Je to trošku ve stylu „Jamieho 30 minut v kuchyni“ - žádné štráchy, šup sem, šup tam, ale tatarák je za deset minut hotov a vy se nemusíte mořit s šíleným sekáním.

Kdo je ale fajnšmekr, tak samozřejmě uzná, že pravá svíčková a půl hodiny škrábání je prostě lábuž. Takže, nechávám na vás. Obojí možné.

 

Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK.

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 14.5.2012 13:00 | karma článku: 18,14 | přečteno: 2831x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15841x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky