Posvícenské koláče a dýňová polévka (211)
Uvařila jsem dýňovou polévku. V Sandtnerce ji najdete pod polévkou celerovou, kterou už jsem dělala, ale i tak si myslím, že stálo za to si ji uvařit v téhle oranžové obměně. Nebudu lhát, normálně jsem ji udělala, ochutnala, vyfotila a pak dodělala po svém. Byla totiž trošku taková...No. Moc sladká. Taková, no, něco jí ještě chybělo. Prostě jsem do ní přidala curry a nedala jsem tam jíšku a bylo. Nedá se nic dělat. Přece si nezkazím tak dobrou polévku zbytečnou moukou navíc.
Dýňová polévka:
Ingredience: 3 dkg másla, 1 dýně Hokkaidó, sůl, 2-3 brambory, 3 zrnka pepře, zel. petrželka, 1/8l mléka, 1 žloutek + (jíška: 3 dkg másla, 4 dkg mouky, 2 dkg cibule)
Dýni očistíme, oloupeme (ale není to nutnost), nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež ji uvaříme do měkka ve slané vodě s nakrájeným bramborem. Měkkou dýni i brambor prolisujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku zahustíme světležlutou jíškou s cibulkou (nebo taky ne), opepříme, přidáme sekanou zel. petrželku a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme v mléce umíchaný žloutek a podáváme k ní kapustový svítek, smažený hrášek, nebo chlebové krutonky. Právě tak se připravuje polévka z mrkve a celeru.
Mojeeeeeeeee poznámky:
Zakápneme štýrským dýňovým olejem, smetanou a tradá na stůl. Absolutně upadám do lásky s touhle polívkou!
Nedivte se, tyčový mixér není Sandtnerčina terminologická klička pro nějaký záhadný kuchyňský nástroj, ale opravdu tyčový mixér. Když už tady ty recepty po mě lidi vařej, tak ať vědí jak na to. Herdek Sandtnerku má doma každej druhej, tak ten originální recept si kliďánko najděte tam, ale sem prostě zkrátka a dobře budu psát tu použitelnou, říkejme tomu pro mně za mně moderní verzi. Dříve jsem měla pocit, že sem musím doslovně psát tu verzi ze Sandtnerky, ale říkám, spousta lidí podle toho, co je tady na blogu vaří, tak ať vědí jak to co nejlíp udělat. Když mám doma tyčový mixér, tak to přeci nebudu pasírovat. :)
Rrrrrrrrychlé koláčky (211):
Ingredience: 30 dkg polohrubé mouky, sůl, 12 dkg másla, 3 dkg cukru, 2 dkg droždí, citronová kůra, vanilka, 1/8l sladké smetany, 2 žloutky, 1 žloutek na potření, zavařenina, nebo tvarohová nádivka
Do prosáté polohrubé mouky rozsekáme máslo a droždí. Přidáme sůl, citrónovou kůru, vanilku, cukr a studenou sladkou smetanu, ve které jsme umíchaly žloutky. Těsto dobře zlehka vypracujeme a hned z něho děláme malé bochánky a tvarujeme koláčky, které dáme vykynout. Poté okraje potřeme žloutkem, důlky zavařeninou, nebo jinou nádivkou a dáme péci na 180°C do zlatova.
Mojeeeeee poznámky:
Opravdu abnormálněrychlé. Za hodinku (ani ne), bylo nakynuto a hned se mohlo péct. Byla to jednoduchá rychlovka. Koláčky chutnaly skvěle, doporučuji vřele!
HAF! DEJ MI TAKY JEDEN!
NEBO SI HO VEZMU SAMA!
Pes mi je málem snědl, než jsem se stihla vydrápat na židli, ze které jsem se to jala fotit. ufuf. Nakonec jeden lehoulinký (ale opravdu lehoulinký) kopaneček vše vyřešil.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog
Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...
Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti
Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...
Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Prodej pozemku k bydlení, 852 m2, Jíkev
Jíkev, okres Nymburk
3 190 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz