Nadívaní holubi (179)

Státní maturita za mnou, příjmačky přede mnou, holub za mnou, fíkové víno přede mnou, střední škola za mnou, vysoká škola přede mnou, 180 receptů za mnou, něco přes tisíc předemnou. Achich achich.

 K začátku června taky samozřejmě patří (tedy alespoň u nás v rodině) tradiční výroba bezinkové šťávy. Děláme jí všichni (jak babičky tak i tátova strana rodiny) a já se vždycky alespoň k jedné výrobní skupině přifařím. Takže letos to bylo u babičky.

Nadívaní holubi:

Oškubané, očištěné, vykuchané holuby vypereme, kůži na prsíčkách odloupneme tak jako při kuřeti, načež je osolíme, vzniklý otvor naplníme nádivkou, u krku zavážeme nití, holuby sešijeme, křidélka jim založíme a dáme je péci do pekáče na rozpálené máslo. Při pečení potíráme holuby máslem a když na jedné straně zčervenali, obrátíme je a upečeme do červena na straně druhé. Mladí holuby pečeme celkem asi 1 - 3 hodiny.

Nádivka: Do umíchaného másla se solí zamícháme žloutky, tluč. Květ, zel. Sekanou petrželku, hořkou strouhanou mandli, strouh. citr. kůru, mlékem navlhčenou strouhanou suchou housku. (místo strouhané housky můžeme dáti loupané strouhané mandle; taktéž můžeme do nádivky zamíchati jemně usekaná játra, srdce a očištěný žaludek z holubů.)

Rozpočet pro 5 osob: 3 holubi, sůl, 10 dkg másla, Nádivka: na 3 holuby: 6 dkg másla, sůl, 3 žloutky na špičku nože květu, zel. Petrželka, 1 cm2 citr. kůry, 3 lžíce mléka, 10 dkg strouhané housky, ze 3 bílků sníh, 2 dkg suché strouhané housky nebo mandlí.

 

Moje poznámky:

Poněvadž holuba jsem měla jen jednoho, musela jsem vše dělit třemi, což ale naštěstí nebyl zas takový problém. Do nádivky dala jsem žaludek, srdce i játra. Podle mě (a i babičky) je pro pět osob odpovídajících spíše 5 holubů, nežli tři. Jeden holub na osobu je akorát. :)

Chce to holuba péct asi tak hodinu, klidně i hodinu a čtvrt. Já ho vyndala po třičtvrtě hodině a masíčko se ještě drželo kostí jako blázen. Ale chuťově jinak labůžo. Chleba jsme namáčeli v sosíku a k tomu žvýkali maso…

Holuba nám přinesla paní Rychtrová z vlastního chovu (no spíše z vlastního dvorka). Jako nestěžuju si žejo… V makru stojí 300 korun. Takhle to vyšlo o dosti levněji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 6.6.2011 13:30 | karma článku: 20,46 | přečteno: 3765x