Královská polévka (177)
Královská polévka. Tím se nemyslí polévka pro krále, ale králem zaplacená. Tuhle polévku myslím stačí dělat jednou za život. Všechno na ní sehnat a pak ještě správně zpracovat, není jen tak. Například příprava brzlíku je ještě o něco málo složitější, než je v tomto receptu popsáno (správně totiž brzlík dáme asi na půl hodiny do studené vody, pak jej postavíme s vodou na sporák a necháme až je voda horká. Nyní vodu slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a necháme opět na plotně tak dlouho, až je voda horká, při čemž brzlík úplně zbělí a ztuhne. Potom odstraníme všechny šlachy a udusíme brzlík na másle.)
Královská polévka (177)
Ingredience: menší telecí jazyk, 8 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, ¼ růže květáku, půl telecího brzlíku, 1 hříbek a asi 3 dkg těžký, 12 dkg telecího masa z plece, ¼ kuřete, na špičku nože tlučeného muškátového květu, 1/8 smetany, žloutek
V osolené vodě na polévku uvaříme do měkka telecí jazyk, načež jej z polévky vyndáme, vložíme do studené vody, pak oloupeme a nakrájíme na kostečky. Do polévky, ve které se jazyk vařil, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, zředěnou žlutou jíšku, na másle udušený telecí brzlík, telecí maso, pečené kuře, vše nakrájené na kostečky, pak přidáme připravený jazyk, uvařený, rozebraný květák, na lístky nakrájené, na másle udušené hříbky a vše ještě povaříme. Polévku okořeníme tlučeným květem, nalijeme ji do smetany s umíchaným žloutkem a podáváme.
Brzlík
jazyk
Moje poznámky:
Chuťově moc dobrá polévka. Jazyk sem nikdy nevařila, což omluvilo jeho značnou tuhost, každopádně, bylo to poživatelné a mě osobně to dost chutnalo. Avšak co se náročnosti přípravy týče - děkuji, stačilo!
Ingredience doporučuji koupit v Makru. Jinde je téměř nemožné je sehnat.
Velmi originální polévka s mnoha prazvláštními ingrediencemi. Je až dech beroucí, co všechno se do téhle polévky muselo uvařit, upéct a nakrájet. Je pravdou, že dříve (v době, kdy se ze zvířete běžně spotřebovávalo opravdu všechno, co se dalo), asi nebylo tak náročné, sehnat telecí jazyk, brzlík, nebo nohu, ale dnes, je to už přeci jen oříšek o něco větší. Poděkujme ale nizozemským telátkům, která nám všechny tyto podivuhodné kousky masa poskytují skrze obří potravinové řetězce a díky nimž jsem i tuto šílenou polévku mohla uvařit a ochutnat.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník
V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...
Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané
Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...
Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá
Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...
Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA
Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....
Prodej pozemek Bydlení, Dolní Domaslavice
Dolní Domaslavice, okres Frýdek-Místek
3 900 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz