Jahodový dort (178)

Pro vás, kteří za vařením tuší více než jen "dojdi do Lidlu a kup nejlevnější šunku" nebo "pojďme na nedělní oběd do mekáče", doporučuji podívat se na stránky hnutí/organizace slow food. Začátkem roku jsem se stala jejich členem a není zas takové překvapení, že se organizaci snažím pomoci. Podpora lokálních zemědělců, biodiversity a pomalejšího stylu produkce než jsou kuřata rostoucí do krychle nebo foliovníky ve Španělsku je podle mě důležitá a s vařením souvisí - NO HODNĚ! Nebudu lhát, ale filosofie slow foodu je mi hodně blízká, takže ještě jednou, pokud by vás o Slow Foodu zajímalo více, ZDE jsou jejich stránky.

Jahodový dort jakoby zvěstoval letní náladu. Už je to totiž tady. Další narozeniny, další dárečky, další dort. A od teď až do srpna to jsou v naší rodině narozeniny téměř každý týden...uf uf

Jahodový dort:

V míse umícháme do husta cukr, žloutky a vanilku. Pak zlehka přidáme tuhý sníh z bílků současně s přikapávanou citronovou šťávou a moukou. Těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy a upečeme do růžova. Pečený studený dort rozřízneme, naplníme hustým krémem, poklademe na půlky nakrájenými zahradními jahodami nebo posypeme lesními jahodami, složíme na sebe, rovněž potřeme krémem a ozdobíme zahradními nebo lesními jahodami. Dáme jej do studena a pak teprve dort podáváme.

Krém: Smetanu, mouku, žloutky, vanilku a cukr v kotlíku dobře ušleháme. Pak jej postavíme na plotnu do vařící vody a krémem šleháme, až hodně zhoustne, načež kotlík vložíme do studené vody a šleháme krémem do vychladnutí. Potom do úplně studeného krému lehce zamícháme slazenou, ušlehanou, hustou smetanu, načež naplníme a ozdobíme dort.

Rozpočet:

Na těsto: 21 dkg krupicového cukru, 4 velké žloutky, špetka mleté vanilky, ze 4 bílků sníh, 1 lžíce citronové šťávy, 14 dkg hrubé mouky, 2 dkg másla a 2 dkg mouky do formy, 1 kg jahod na ozdobu

Na krém: 130 ml sladké smetany, 1 dkg hladké mouky, 3 žloutky, špetka mleté vanilky, 3 dkg moučkového cukru 130 ml slazené smetany (2 dkg cukru do ní)

Moje poznámky:

Dort chutnal skvěle a vypadal roztomile. Akorát nezmatlejte krém jako já. Tak trošku jsem si nepřečetla: „načež kotlík vložíme do studené vody a šleháme krémem do vychladnutí“. Krém asi celým naštváním neztuhl tak jak měl a tak jsem tam musela trošku přidat pudink (ale pššt). Dort mi málem slupnul pes...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 24.5.2011 13:01 | karma článku: 18,41 | přečteno: 4074x