Houbová omáčka a telecí řízky s hříbky(63,64)

Houbičky houbičky houbaři jedou!!! A je to tady! Konečně jsem si byla pořádně zahoubařit. Šlo to od křemenáčů, přes kozáky, dubáky až po žampiony a krásné tvrdé smrkové praváky. No prostě hotové houbařské žně.

Jako první udělala jsem houbovou omáčku s těstovinami. Prostě bezvadná!

Houbová omáčka (63):

Malé čerstvé hříbky očistíme, lehce opereme, tence nakrájíme, načež je vložíme do kastrolu, ve kterém jsme usmažily, na másle drobně nakrájenou cibulku a sekanou zelenou petrželku. po chvilce je zalijeme polévkou a udusíme do měkka. Z másla a mouky uděláme si světle žlutou jíšku, zalijeme polévkou, načež ji přecedíme na udušené hříbky a ještě povaříme. Před podáváním omáčku opepříme a přidáme do ní kyselou smetanu.

Rozpočet pro 5 osob:  15 dkg čerstvých hříbků nebo 1/2 dkg sušených, 2 dkg másla, 2 dkg cibule, zelenou petržel, 3 dkg másla, 4 dkg mouky, sůl, pepř, 4 lžíce smetany

Moje poznámky:eňo ňuňo

 

Telecí řízky s hříbky (64):

Telecí řízky otřeme utěrkou, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme lehce moukou a zprudka na másle opečeme. Pak klademe do kastrolu na drobně krájenou, na másle usmaženou cibuli, zalijeme je polévkou neb vařící vodou a udusíme do měkka. Hotové řízky složíme na mísu, do šťávy přidáme na másle udušené, na plátky nakrájené hříbky, vše povaříme a nalijeme na řízky, právě tak se mohou připraviti i vepřové řízky nebo kotlety. Též můžeme v omáčce povařiti trochu sladké smetany

Rozpočet pro 5 osob: 5 telecích řízků, sůl, pepř, 2 dkg mouky, 8 dkg másla, 2 dkg másla, 3 dkg cibule, 5 malých hříbků, 1/16l sladké smetany

Moje poznámky:

Dusíme asi 2 a půl hodiny, k hříbkům můžeme přidat klidně i sušené lišky nebo jakékoliv jiné houby, fotku uvidíte krásně až v říjnovém vydání apetitu :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | středa 11.8.2010 14:55 | karma článku: 17,26 | přečteno: 3564x