Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvě stě, držte mi pěstě! (199, 200)

Pokračování článku o Bretagni a zpufflém sufflé. Stejně tak ale i pokračování projektu "Sandtnerová". Pokud vás alespoň trošku zajímá vaření, nebo třeba jen cestování, čtěte dál a nebojte se navštívit můj blog.

Tak je to tady. Dvě stě receptů za mnou. Časový plán sice neodpovídá tak úplně mým představám, ale holt jsou občas důležitější věci než jenom to žrádlo. Když jsem si přečetla svůj článek, který jsem napsala ke 100. receptu, musela jsem se sama sobě zasmát. Moje vychloubání na téma „umím si naplánovat čas“ mě vážně pobavilo. Čas si naplánovat neumím a zmatkař jsem furt stejný. Možná mám o ždibec víc zkušeností, ale jak správně udělat steak ještě stále neumím a stejně tak tápu v přípravě griliáše či některých cukrovinek z odpalovaného těsta. Takže vyskakovat si opravdu ještě stále nemohu. Bohužel (nebo spíše ještě že tak) jsem se při prokousávání Sandtnerkou rozhodla některé recepty z projektu PROSTĚ  vyřadit. Jsou to recepty, které se dělat zkrátka a dobře nemají. Všechno co obsahuje zvířecí mozky – nebezpečné (priony). Všechno co obsahuje raky, nemožné – jsou totiž chránění. Zkrátka a dobře jestli si tak pomůžu o deset, patnáct receptů? Nejde o lenost, je to prostě blbost. Shánět telecí mozek a pak z něj dostat nemoc šílených krav, ne děkuji. To si raději udělám třikrát za sebou to šílené sufflé a dovedu ho k dokonalosti.

Ono totiž uvařit všechny recepty vlastně není až zas taková frajeřina. Mnohem větší frajeřina je si vybrat svůj repertoár jídel, které budu ovládat prostě perfektně… Na druhou stranu, než si člověk může dovolit vybírat svůj vlastní repertoár, musí se provařit do stavu, kdy už ví, co chce. Takže fáze zkoušení a experimentů bude ještě nějakou dobu trvat…

Nedávno jsem se tedy pustila do přípravy soufflé. Tisíci domácími kuchtíky proklínaný moučník. Vyleze? Mám správnou formičku? Jak to vymazat? Jak to tam nalít? Jak to péct? Spadne? Hned to sníst? Ech, Uch, blablabla. S čarodějem ze země OS (o přezdívkách blíže v min. článku) jsme z toho tedy udělali zase menší soutěž. Čaroděj zbožňuje Itala v kuchyni a tak ho pasoval na svého trenéra a jal se dělat soufflé z jeho kuchařské knihy. Já jsem samozřejmě musela zůstat věrná Marii Janků S. a tak jsem vytasila recept Soufflé au chocolat. Oba sic soufflé-virgins jsme ale věděli, že správná formička je důležitá, takže jsme si ty správné pořídili ve Francii. Pak už šlo jen o to správně dodržet postup a dobře to upéci. Výsledky dopadly takto:

nejdřív jsme si rozdělili formičky

čarodějova směs

moje čokoláda

a moje směs

každý jsme měli jedno povedené a jedno ne - tohle je čarodějovo

toto je to čarodějovo/Italovo povedené

moje se taky jedno nepovedlo (to nevysypané čokoládou)

Soufflé au chocolat (199):

Ingredience: 12 a 1 dkg čokolády, 12 a 1 dkg moučkového cukru, lžíce mléka, špetka soli, 3 žloutky, 2 dkg piškotových drobečků, 6 bílků na sníh, máslo a čokoláda na vysypání formy

V mléce rozpustíme čokoládu a na mírném ohni ji umícháme. V míse si ušleháme 10 dkg moučkového cukru se žloutky a piškotovými drobečky. Pak za stálého šlehání přidáváme rozpuštěnou čokoládu s mlékem. Z bílků, 2 a 1 dkg cukru a malounko soli ušleháme sníh a lehce jej vmícháme do ušlehaného těsta. Formičky na soufflé vymažeme máslem, vysypeme strouhanou čokoládou a směs do nich nalijeme. Soufflé pečeme na 180°C asi tak 15 minut, podle toho jak nám vykyne. Pocukrovaný ihned podáváme.

drzhý pokus už byl o něco zdařilejší...

Soufflé, moučník pro děti (200):

Ingredience: 4 žloutky, 4 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, kus vanilky, 1/4l mléka, ze 4 bílků sníh, 5 dkg cukru do sněhu, máslo a mouka (nebo čokoláda) na formičky, ovoce dle výběru

Do rendlíku si dáme žloutky, mouku, moučkový cukr, teplé mléko a stále šlehajíce přidáme trošku vanilky. Buď můžeme vanilku vydlabat, nebo dát celý kus, který později vyndáme. Rendlík postavíme do vodní lázně a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Vyndáme vanilku (pokud ji tam máme v celku). Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj cukr a sladký sníh pak smícháme s prohřátým krémem. Formičky na soufflé vymažeme máslem, vysypeme moukou, nebo strouhanou čokoládou, naplníme, okraj objedeme prstem, aby nám těsto hezky vylezlo, a upečeme je na 180°C pěkně do růžova. Pocukrované je ozdobíme ovocem a podáváme.

opatrně smíchejte

sufflé objeďte prstem

vysypte čokoládou

 

Moje poznámky:

Triky: 1) Vysypat formu čokoládou 2) Všechno mít prosáté, pokojové teploty a čerstvé (vejce především) 3) Objet formičku před pečením prstem (viz foto), aby těsto snáze vylezlo

4) Mít na to dostatek trpělivosti a nebát se toho. Je to jenom moučník!

Mě osobně se čokoládová verze sufflé úplně nepovedla. Samozřejmě splaskla jak blázen. Chuťově ale silně překonala verzi vanilkovou. Ta sice vyběhla krásně, ale zase chutnala šíleně vajíčkově. Tak nevím, možná malinová verze Gordona Ramsaye bude o něco lepší..

Tak jako tak mám radost že je to pokořeno. Pro ty jenž se chystají udělat čokoládové sufflé od Itala, doporučuji zachovat chladnou hlavu, poněvadž to dost nakopává. Tak dejte pozor abyste za pár měsíců nebyli překvapeni, z nového potomka ;)

kakao dělá divy...

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 19.9.2011 17:50 | karma článku: 18,32 | přečteno: 2275x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15840x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky