Dušená husí prsa a francouzské brambory (65,66)
Uvařila jsem "dušená husí prsa" a "francouzské brambory". Husu jsem lehce přetransformovala na krůtu (myslím že jí to nevadilo) a dala si k ní krokety. Francouzské brambory jsem zase obložila pstruhem. Prostě luxus...
Dušená husí prsa (65):
Prsa ze stažené husy opereme a potřeme solí, utřeným česnekem, do kterého jsme přidaly strouhaný zázvor. V kastrole na rozpuštěném husím sádle si usmažíme drobně nakrájenou cibuli a česnek, načež husí prsa masíčkem na cibuli vložíme a dusíme pod pokličkou, při čemž dáváme pozor, aby se cibulka nespálila, nýbrž zůstala růžová. Pak ji podlijeme polévkou a udusíme do měkka. Udušená prsa vložíme do jiné nádoby, zbylou šťávu vydusíme, pak ji zaprášíme moukou, kterou povaříme, pak šťávu procedíme na prsa, která ještě povaříme malou chvíli v omáčce.
Rozpočet pro 5 osob: 1 husí prsa (nebo krůtí), sůl, 1 stroužek česneku, na špičku kulatého nože strouhaného zázvoru, 5 dkg sádla, 6 dkg cibule, 3 stroužky česneku, 2 dkg mouky
Moje poznámky:
Nevadí, když místo husích použijete krůtí prsa. Nikdo vám hlavu neutrhne :) žádná husí policie po domácnostech neběhá a nestřílí lidem uši za to, když místo husích, použijete krůtí prsa...
Chvíli jsem si lámala hlavu, cože mi to ta omáčka evokuje. Po pěti minutách mi to došlo! Školní jídelnu. Byla to normální jídelňácká UHO (universální hnědá omáčka). Sice docela dobrá, ale byla úplně normálně jako z jídelny. Ještě k tomu chyběly okoralé bramborové knedlíky a bylo by to vončo :)
Každopádně ale jinak určitě doporučuji, recept funguje, jídlo je dobré. Zázvoru se nebojte dát i více, určitě používejte čerstvý, stojí to za to :)
(husa na křižovatce - jako já)
Francouzské brambory (66):
Vyprané brambory oloupáme, znovu vypereme a rychle nakrájíme na silné nudle 1/2 cm široké a 3 cm dlouhé. potom je zabalíme do suché utěrky. Na ocelové pánvi přivedeme olej do varu, brambory dáme na drátěnou vložku, k tomu účelu zhotovenou a sní je v oleji smažíme do bledě růžova. Poté je přendáme i s vložkou do jiného kastrolu s rozpáleným máslem, ve kterém je dosmažíme do růžova. Celkem brambory smažíme asi 20 minut. Smažíme je jen po malých částech. Potom brambory dáme na mísu, osolíme, přidáme sekanou zelenou petrželku a dobře je promícháme. Brambory můžeme též smažiti bez vložky.
Rozpočet pro 5 osob: 1 kg brambor, 1/2 litru oleje, 12 dkg másla, sůl, zelená petržel
Moje poznámky:
Dobré, ale mastné, moc máslové. Raději bych je smažila celou dobu v oleji a na celou šaškárnu s máslem se vykašlala. Nevim, třeba by to taky nebylo ončo, ale rozhodně po tom, co se vyndají z másla, musí se nechat okapat a osušit papírovou utěrkou. K pstruhovi se to hodilo výtečně, prostě mňam!
příště: pravá česká nálož bramboračky (pokračování houbového šílenství), pečeného kolena a lívanců!¨
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo
Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz