Čokoládový dort I. a vaječný koňak (41, 42)

Chcete vědět jak se dělá čokoládový dort a vaječný koňak podle Marie-Janků Sandtnerové? Sledujete maraton o uvaření 1500 receptů ze slavné kuchařky? Zde je jeho další pokračování. Tentokrát čokoládový dort a koňak k tomu.

Třicáté narozeniny zaslouží něco pořádného. Čokoládové dorty jsou v Sandtnerce celkem asi čtyři, tak jsem si řekla, že si tak alespoň jeden budu moci odfajfkovat. Začala jsem pořadovým číslem jedna. Jako ale už vždycky, jsem se u vaření nechtěla nudit a tak mi Honza s Ondrou pomáhali a ještě u toho stihli udělat vaječný koňak jako dárek :)

Všechno ale nezůstalo pouze u výroby a vaření. Ochutnávání koňaku se postaralo i o slušnou náladu a tak se o nudě mluvit vážně nedalo. Jak kluci vyráběli koňak: "Když píšou ...do svařené smetany..., tak to jí máme jako ohřát?! Dyť se nám z toho stane omeleta až do toho dáme vajíčka?!Ty jo, co s tim? Hele a máme dost tý smetany? Nemám ještě pro nějakou dojít? Kolik je jedna osmina litru Honzo?" " No nevim hele, tak to uděláme podle toho druhýho rozpočtu, tam žádný osminy nejsou." "Oukej, a hele, tady ale chtěj osm žloutků..." Máme dost vajec?" Tak já radši ještě dojdu..." Po hodině vyrábění: "hele Ondro, jak to nalijeme do lahví? "Nemáme trychtýř" "Áňo, jak to, že nemáte trychtýř?" "Co budem dělat, nemaj trychtýř...Nemám pro nějakej dojít?" "Co blbneš, vyrob ho z alobalu!" "Oukej, dobrej nápad."

A tak jsme nakonec vyprodukovali dvojtou dávku koňaku. Tedy 4 lahve plné super key-rum/VAJEČŇÁKU a dali jsme ho Katce k narozeninám :)

Jak se má dělat:

Třený vaječný koňak I. (41):

Prosátý moučkový cukr, žloutky, vanilkový prášek neb utlučenou prosátou vanilku třeme v míse 15 minut. Pak přidáváme svařené vychladlé mléko neb smetanu a naposled zamícháme čistý líh. Dobře umíchaný koňak nalijeme do čistých lahví, zazátkujeme je a zapečetíme.

Rozpočet. 8 žloutků, 30 dkg cukru, tluč. vanilka, 1/2l svařené smetany, 1/6l lihu

Moje poznámky: místo lihu dali jsem 1L Key rumu, ale pozor, na dvojnásobek dávky. Koňak byl výborný. I bez trychtýře, daly se krásně naplnit lahve, pomocí alobalové techniky :)

 

Já jsme se mezitím prala s čokoládou. Kuchyň potom vypadala jako perníková chaloupka po výbuchu, ale dobře to dopadlo, dort se povedl.

Čokoládový dort I. (42):

Do umíchaného másla zamícháme tlučený cukr a žloutky, citronovou kůru, vanilku a vše dobře utřeme. Do toho přisypeme strouhanou čokoládu, z bílků tuhý sníh a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme v mírnější troubě. pečený a studený dort rozřízneme a naplníme nádivkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme pralinkami.

Nádivka: 12 dkg čajového másla, 12 dkg cukru pudru a tlučenou vanilku utřeme do pěny. Pak přidáme jeden žloutek a 1 tabulku změklé čokolády neb 1 dkg kakaa. Umíchanou nádivkou plníme dort. Polevu si připravíme jako na straně 332: 10 dkg cukru, 1/8 l vody, 1/2 dkg másla a 6 dkg čokolády...

Rozpočet na těsto (malá forma): 10 dkg másla , 10 dkg cukru, 4 žloutky, 10 dkg čokolády, citr. kůra, tluč. vanilka, ze 4 bílků sníh, 10 dkg mouky, 1 dkg másla, 1 dkg mouky na formu.

takto vypadal po potřeni krémem

takto po polití polevou

a nakonec ve ještě ve formě, s čokoládovými kudrlinkami

Moje poznámky: čokoládová poleva vyžaduje postup, ve kterém se vaří cukr na tzv. "tlustou nitku". To jsem tak úplně nezvládla. Proto nemohu si započítati, že jsem to uvařila, protože se mi z toho stal karamel. Jak vařit cukr na nitku budu muset ještě vychytat...Polevu proto dejte si na to alternativní, jakou chcete, nebo umíte. Až se mi někdy podaří tuto polevu udělat (např u čok. dortu II. nebo III.) tak to sem napíši...

Všem doporučuji koupit si v úterý (zítra) magazín Léto Dnes, možná mě tam někde nalistujete ;)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 14.6.2010 15:30 | karma článku: 14,69 | přečteno: 3109x