Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čokoládový dort I. a vaječný koňak (41, 42)

Chcete vědět jak se dělá čokoládový dort a vaječný koňak podle Marie-Janků Sandtnerové? Sledujete maraton o uvaření 1500 receptů ze slavné kuchařky? Zde je jeho další pokračování. Tentokrát čokoládový dort a koňak k tomu.

Třicáté narozeniny zaslouží něco pořádného. Čokoládové dorty jsou v Sandtnerce celkem asi čtyři, tak jsem si řekla, že si tak alespoň jeden budu moci odfajfkovat. Začala jsem pořadovým číslem jedna. Jako ale už vždycky, jsem se u vaření nechtěla nudit a tak mi Honza s Ondrou pomáhali a ještě u toho stihli udělat vaječný koňak jako dárek :)

Všechno ale nezůstalo pouze u výroby a vaření. Ochutnávání koňaku se postaralo i o slušnou náladu a tak se o nudě mluvit vážně nedalo. Jak kluci vyráběli koňak: "Když píšou ...do svařené smetany..., tak to jí máme jako ohřát?! Dyť se nám z toho stane omeleta až do toho dáme vajíčka?!Ty jo, co s tim? Hele a máme dost tý smetany? Nemám ještě pro nějakou dojít? Kolik je jedna osmina litru Honzo?" " No nevim hele, tak to uděláme podle toho druhýho rozpočtu, tam žádný osminy nejsou." "Oukej, a hele, tady ale chtěj osm žloutků..." Máme dost vajec?" Tak já radši ještě dojdu..." Po hodině vyrábění: "hele Ondro, jak to nalijeme do lahví? "Nemáme trychtýř" "Áňo, jak to, že nemáte trychtýř?" "Co budem dělat, nemaj trychtýř...Nemám pro nějakej dojít?" "Co blbneš, vyrob ho z alobalu!" "Oukej, dobrej nápad."

A tak jsme nakonec vyprodukovali dvojtou dávku koňaku. Tedy 4 lahve plné super key-rum/VAJEČŇÁKU a dali jsme ho Katce k narozeninám :)

Jak se má dělat:

Třený vaječný koňak I. (41):

Prosátý moučkový cukr, žloutky, vanilkový prášek neb utlučenou prosátou vanilku třeme v míse 15 minut. Pak přidáváme svařené vychladlé mléko neb smetanu a naposled zamícháme čistý líh. Dobře umíchaný koňak nalijeme do čistých lahví, zazátkujeme je a zapečetíme.

Rozpočet. 8 žloutků, 30 dkg cukru, tluč. vanilka, 1/2l svařené smetany, 1/6l lihu

Moje poznámky: místo lihu dali jsem 1L Key rumu, ale pozor, na dvojnásobek dávky. Koňak byl výborný. I bez trychtýře, daly se krásně naplnit lahve, pomocí alobalové techniky :)

 

Já jsme se mezitím prala s čokoládou. Kuchyň potom vypadala jako perníková chaloupka po výbuchu, ale dobře to dopadlo, dort se povedl.

Čokoládový dort I. (42):

Do umíchaného másla zamícháme tlučený cukr a žloutky, citronovou kůru, vanilku a vše dobře utřeme. Do toho přisypeme strouhanou čokoládu, z bílků tuhý sníh a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme v mírnější troubě. pečený a studený dort rozřízneme a naplníme nádivkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme pralinkami.

Nádivka: 12 dkg čajového másla, 12 dkg cukru pudru a tlučenou vanilku utřeme do pěny. Pak přidáme jeden žloutek a 1 tabulku změklé čokolády neb 1 dkg kakaa. Umíchanou nádivkou plníme dort. Polevu si připravíme jako na straně 332: 10 dkg cukru, 1/8 l vody, 1/2 dkg másla a 6 dkg čokolády...

Rozpočet na těsto (malá forma): 10 dkg másla , 10 dkg cukru, 4 žloutky, 10 dkg čokolády, citr. kůra, tluč. vanilka, ze 4 bílků sníh, 10 dkg mouky, 1 dkg másla, 1 dkg mouky na formu.

takto vypadal po potřeni krémem

takto po polití polevou

a nakonec ve ještě ve formě, s čokoládovými kudrlinkami

Moje poznámky: čokoládová poleva vyžaduje postup, ve kterém se vaří cukr na tzv. "tlustou nitku". To jsem tak úplně nezvládla. Proto nemohu si započítati, že jsem to uvařila, protože se mi z toho stal karamel. Jak vařit cukr na nitku budu muset ještě vychytat...Polevu proto dejte si na to alternativní, jakou chcete, nebo umíte. Až se mi někdy podaří tuto polevu udělat (např u čok. dortu II. nebo III.) tak to sem napíši...

Všem doporučuji koupit si v úterý (zítra) magazín Léto Dnes, možná mě tam někde nalistujete ;)

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 14.6.2010 15:30 | karma článku: 14,69 | přečteno: 3109x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4487x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15873x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3359x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky