Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náš zákazník, náš pán!

Jsou to právě obchody, kde jsme my zákazníci opravdovými pány a očekáváme, že se k nám ti obyčejní prodavači a prodavačky budou jako k pánům chovat. Co na tom, že se my sami občas chováme, jako naprostí kreténi, nejsme ani trošičku tolerantní, nemáme ani špetku pochopení  a bez ohledně trváme na svém: „Já chci.”

 


 V malém obchodě se takoví prudiči většinou nechytají, protože drobní živnostníci, byť se také snaží býti co nejvíce úslužní, aby si zajistili obživu, se mohou sami rozhodnout, zda se nechají ponižovat, či obětují  onu tržbu a ukážou hrubému, neurvalému zákazníkovi, kde nechal ve zdi tesař díru.

Jinak je tomu v supermarketech – zde platí heslo: „Náš zákazník, náš pán,“ dvojnásob.

Celé rodiny jezdí šopovat do supermarketů nejenom proto, že zde koupí vše od jídla přes drogerii až po ponožky, ale využívají především akčních cen. Je to pochopitelné – každý chceme nakoupit levně a ušetřit nějakou tu kačku, a tak není divu, že jsme pořádně dopálení, když se na nás nějakého toho superlevného zbožíčka nedostane.

Nechápeme, jak je možné, že už zboží není, když je to v letáku a svůj vztek si vyléváme na prodavačkách. Chrlíme na ně obvinění z klamavé reklamy, vyhrožujeme různými stížnostmi a……

….vůbec si neuvědomujeme, že ty ženské, co pracují o víkendech, svátcích a jsou tu pro nás i na Štědrý den, abychom si mohli skočit pro zapomenutou majonézu do salátu, či bačkory pro dědu, zatímco doma na ně čekají jejich děti a manželé, za to vlastně vůbec nemohou.

Vůbec nám nedochází, že když rozhrabeme půl regálu s jogurty, abychom vytáhli od zadu ten s o dva dny delší trvanlivostí přesto, že víme, že ho ještě dneska večer zboucháme, bude to po nás muset prodavačka znovu srovnat (několikrát za den).

Vůbec nám nedochází, že když odhodíme vaničku s hermelínovou pomazánkou u květáku, po té, co jsme si uvědomili, že na ni vlastně nemáme chuť, bude po nás muset takto odložené potraviny prodavačka posbírat, a protože nemůže vědět, jak dlouho tam leží, musí je vyhodit a sepsat odpis.

Vůbec nám nedochází, že když rozškubeme krabici od kuchyňského robotu, abychom se podívali, jak vypadá, ale k pokladně si odnášíme jinou nepoškozenou krabici (přece si nekoupím tu roztrhanou), bude muset prodavačka poškozenou krabici slepit.

Nemáme vůbec ponětí, kolikrát za den přistihne prodavačka zloděje - některý jen vyháže nakradené věci z kapes a uteče, jiného odvedou v poutech policisté. Prodavačka pak musí, ve svém volném čase na PČR sepsat protokol, aby pak byl zlodějíček pro pouhý přestupek propuštěn a mohl přijít o několik dní později nakupovat opět bez placení, urážet a vyhrožovat. Zákon je na straně zlodějů, tak proč by nekradli.

No, a aby toho paní prodavačka neměla málo, najde se zákazník, který si přijde rozměnit pětitisícovku a poté, co je mu vysvětleno, aby se nezlobil, ale že si z důvodu nedostatku drobných nemůže dovolit mu peníze rozměnit, koupí si zákazník jedny žvýkačky za třináct kaček a trvá na tom, že „je povinna“.

A představte si, že se mezi těmi prodavačkami najdou i takové, které jsou po tom všem na zákazníky milé a ochotné.

A tak si říkám, zda bychom se i my zákazníci neměli zamyslet nad tím, že bychom se v obchodech mohli chovat, jako kultivovaní lidé, a ne jako dobytkové. Že bychom mohli být trochu nad věcí a uvědomili si, že se svět netočí jenom kolem nás. Že člověk dokáže být šťastný i bez ušetřené pětikoruny na másle a že je život příliš krátký na to, abychom se zabývali prkotinami.

 

 

Jitka Gotterová

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Gotterová | pátek 30.10.2009 21:49 | karma článku: 30,38 | přečteno: 3570x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 585x | Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:25

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Robo, pojď sem, řekl útočník Ficovi. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25

Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy