Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si přečíst člověka

aneb vědy zvané frenologie a fysiognomie v praxi.

  

 

Z hlediska frenologie (tvar lebky), jež staví své poznatky na základě skutečnosti, že mozek se nepřizpůsobuje tvaru lebky, nýbrž lebka se přizpůsobuje tvaru mozku, lze usuzovat schopnosti a duševní sílu jedince.

Fyziognomie je věda založená na studiu lidských rysů, jež jsou jednak stálé (konstantní) a měnivé (korelativní). Je to v podstatě analýza charakterových vlastností, jež prozrazuje zevnějšek člověka.

Chceme-li vykládat hru svalů, na kterých fyziognomie staví, je třeba znát i stavbu kostí (frenologie), protože obličej je sice náležitě charakterizován pohybujícími se svaly, ale tyto pohyby jsou vždy závislé na volnosti, které jim dají kosti.

Již Platón se údajně zabýval těmito vědami, neboť nechtěl míti mezi svými žáky nikoho, kdo již zevnějškem prozrazoval neschopnost.

 

 

Poprvé jsem se o těchto vědách dověděla před mnoha lety v manželské poradně, kterou jsme kdysi navštívili s manželem, jsouce pevně rozhodnuti udělat vše pro záchranu našeho podělaného manželství, a jejíž pracovnice se těmito vědami zabývala v praxi (jak dlouho netuším).

Paní psycholožka mi vysvětlila, že z hlediska fysiognomického se k mému muži mnohem více hodí jeho milenka, neb jsou si fysiognomicky velmi podobní, nejen vysokou, mohutnou, korpulentní postavou, ale i zjevem a rysy. Oba mají světlou kůži, světlé obočí, světlé oči, jsou plavovlasí s velkou hlavou a též mentálně jsou tudíž na stejné, vyšší úrovni. „Proto si s vámi nemůže tak rozumět," pravila paní psycholožka a soucitně se na mě, člověka malého tělem i duší, zahleděla.

Právě jsem se dověděla, že jsem moc černá a blbá. Připadala jsem si jako briketa a přemýšlela, zda bych musela mít na krku místo své, dle mého názoru normální hlavy, manželův obrovský mangul, obrostlý světlým čmejřím, abych byla zařazena mezi inteligenty.

 Ještě před rozvodem jsem od svého manžela obdržela knihu Tajemné vědy okultní v praxi, patrně proto, abych si mohla najít vhodného partnera a neopakovala předchozí chybu.

Dočetla jsem se, že studium těchto věd nevyžaduje nic více, než dobrou pozorovací schopnost, a tak jsem se pustila do pozorování lidiček a hledání partnera.

Seznamovala jsem se přes inzerát a pokaždé se moc těšila, až si dosadím hlavu dotyčného do tabulek a odhalím jeho skryté vlohy.

Když už mohutný zátylek jedince prozrazoval značnou sexuální aktivitu, obyčejně přišel opakovaně pozdě a jeho nedostatečně vyvinutý orgán smyslu pro čas (nachází se po obou stranách střediska smyslu pro skutečnost) potvrdil, že se jedná o člověka, který chodí všude pozdě, jeho práce nebude nikdy včas hotová, rozděluje si tak špatně čas, že se cítí ustavičně štván, pravděpodobně nemá hudební smysl a neumí tancovat. Také jeho nadmíru velké, ploché uši značí sklony k podvodu.

Jiný, ač byl snědý a černovlasý jako já, byl již od pohledu absolutní suchar, čemuž jasně nasvědčoval málo vyvinutý smysl pro vtip (nachází se na obou stranách čelní dutiny před smyslem pro krásu) a jak známo, takoví lidé bývají neustále nabručení a nespokojení. Jeho špičatá, vystupující brada je znamením šplhounství a závisti, takoví lidé jsou většinou intrikáni.

Ať už jsem hlavu dalšího inzerenta zkoumala, jak chtěla, zepředu, z profilu, i zezadu, vypadal pořád jako úchyl.

Po několikaměsíčním studiu jsem zjistila, že dával-li tvar hlavy tušit, že se jedná o inteligentního člověka a jeho stejnoměrné obočí je znamením vnitřní vyrovnanosti, nebo šlo-li o jedince, jehož měkké, vystouplé rty vypovídaly o velké dobrotivosti, téměř vždy byly tyto klady doprovázeny buď velice špičatým nosem, což je znakem jízlivosti a nepřízně (ženy s takovým nosem jsou obyčejně velké klepny), nebo nadmíru velké, masité a červené uši naznačovaly násilnickou povahu. Jinými slovy, čert se vyznej v tom, co je horší.

A tak jsem přišla na to, že jde-li člověk na hledání partnera příliš vědecky, je na nejlepší cestě zůstat sám.

Nicméně, existuje tu z hlediska fysiognomie, bez ohledu na tvar a velikost uší, brady, nosu, obočí, úst či čela, možnost, jak si skutečně přečíst člověka.

Stačí, když se mu dlouze a hluboce zadíváte do očí. Ne nadarmo se totiž říká, že oči jsou okna do duše, ale o tom si povíme příště.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | neděle 17.5.2009 18:23 | karma článku: 24,73 | přečteno: 3721x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Jak dlouho se ještě budeme bát pohlédnout pravdě do očí?

USA pro mě byly vždy symbolem vítězství. Vítězstvím dobra nad zlem. Vítězstvím lásky nad nenávistí. Zemí, kde lidé mohou spokojeně žít svůj americký sen, zatímco my jsme v Československu budovali mír se Sovětským svazem na věčné časy. Snili jsme o svobodném projevu, o možnosti rozhodovat o svém vlastním životě. Pod vlivem Sovětského svazu jsme se dusili a záviděli Američanům.

27.3.2014 v 13:00 | Karma: 43,66 | Přečteno: 14678x | Ostatní

Jitka Gotterová

Hendikep dětí z vyloučených lokalit

Zaujal mne článek paní Hnykové: Předškolní klub smazává hendikep dětí z vyloučených lokalit, a abych pravdu řekla, mám z něj velmi rozporuplné pocity.

15.3.2014 v 12:45 | Karma: 33,68 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Ostatní

Jitka Gotterová

Chudák chlap

Tak si to tak šinu s tím svým nákupním košem k pokladnám a přemýšlím, kterou z těch dlouhých front si vybrat. „Ha, támhle by to mohlo odsýpat,“ říkám si a fofruju na pětku, přičemž mě stihne předběhnout chlapík s pytlíkem rohlíků, krájenou Vysočinou a petkou vody, což není zas tak hrozné, a už z dálky huláká: „Jééé, čau Jendo. No pocem ty volééé, kde ty se tady bereš?“ a už si třese tlapou s tím dlouhánem na konci fronty.

28.2.2014 v 9:06 | Karma: 25,96 | Přečteno: 2074x | Diskuse| Ostatní

Jitka Gotterová

Proč vznikla kniha mantinely

Dlouhou dobu jsem poukazovala na nešvary ve firmě zcela marně, tak jsem o tom začala psát na svém blogu v rubrice Veselé příhody z práce, a bylo zle. „Jitko, lidi se mi tady v kanceláři svěřují, že vás doslova nenávidí za to vaše psaní,“ pravil ředitel, když si mě zavolal do své kanceláře. „Ale vždyť nikoho nejmenuji, ani název firmy nezmiňuji,“ oponovala jsem. „Ale vždyť přeci každému dojde o kom to je,“ reagoval ředitel. „To je ale jejich problém, ne můj. Někdo kritizuje na kuřárně, já píšu,“ trvala jsem na svém.

14.11.2013 v 21:38 | Karma: 8,85 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Jitka Gotterová

Někdo tu politiku holt dělat musí

.......... a někdo ty politiky musí zvolit. Ale jak a podle jakých kritérií? Podle čeho se vlastně rozhodujeme?

22.10.2013 v 12:14 | Karma: 13,01 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy