Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volíte Karla? A je to opravdu on?

Václav Bělohradský v sobotním Právu kritizoval prezidentskou kampaň Karla Schwarzenberga (lépe řečeno jeho volebního týmu a jednotlivců z řad umělců) za to, že vytváří simulakrum a používá fetišistickou logiku. To spočívá v tom, že „mediální simulakrum (kníže Karel) nemá nic společného s působením Karla Schwarzenberga v českém politickém systému.“

Zajímavý je pro mě právě postoj tolika uměleckých podporovatelů Karla Schwarzenberga. Mezi kandidáty mohli v prvním kole stát spíše za Vladimírem Franzem či Táňou Fischerovou, jako za čistě uměleckými kandidáty, kteří navíc důležitost kultury pro Českou republiku zdůrazňovali nejvíce a označili ji za náš klíčový vývozní artikl. Bělohradský dále popisuje paradox, kdy Schwarzenberg jako předseda TOP 09 má spoluzodpovědnost za ministry kultury za tuto stranu, kteří si nevedli, kulantně řečeno, zrovna nejlépe. Přesto, píše: „kulturní fronta olizuje nohu, která ji kopla.“ Zajímavé a trefné, ostatně včera svým způsobem viditelné na „zdivočelé“ reakci pánů Bočana a Stránského na to, že si Martin Dejdar dovolil sdělit svou volbu.

Čím to? Z jakého důvodu je také mladými a umělci tak nadšeně přijat odznak se Schwarzenberem zpodobněným jako pankáčem? Klobouk dolů před volebním týmem, který představitele vládního establishmentu naservíruje veřejnosti jako pankáče, tedy zarytého bojovníka proti němu. Důvod „volby Karla“ nevidím ani tak v sentimentální představě „starých dobrých monarchistických časů,“ které může postava knížete navodit. Zdá se mi, že se lidem spíše postupně vytrácí obličej Karla Schwarzenberga jako předsedy TOP 09 a na jeho místě se vytváří nejasný obraz Václava Havla. Nevolí se Karel, ale jeho bývalý šéf Václav. Chce se naznačit návrat k Pravdě a Lásce a Václavu Havlovi, ale jaksi to podle některých nemůže jít jinak než klikatou cestou skrze někdejšího Havlova spolupracovníka, byť představitele vládní strany, se kterou veřejnost (ani ta kulturní!) není nikterak spokojena.

Z průzkumů dlouho nic nenaznačovalo, že by Karel Schwarzenberg měl nějakou šanci. Ano, můžeme tyto průzkumy zpochybňovat, nicméně nemůžeme je odmítnout jako lživé ze své podstaty. Mohutné zvýšení preferencí Karla Schwarzenberga naznačuje, že tábor jeho skalních příznivců zdaleka není tak široký, jak mohou zástupy označkovaných studentů napovídat. Myslím, že se spíše projevila tradiční česká vlastnost nepřát favoritům. Katalyzátorem této vlastnosti pak byly nepochybně jasně zaměřené debaty Zeman-Fischer na komerčních televizích, které oběma kandidátům spíše podřízly větev a přidaly vítr do plachet Karla Schwarzenberga. Nicméně to napovídá faktu, že lidé spíše než aby volili Schwarzenberga jako takového, volí spíše Anti-Fischera, popřípadě Anti-Zemana.

V kampani před druhým kolem se mohl Miloš Zeman na odkrývání tohoto mediálního simulakru a ne úplně stabilní podpory svého protikandidáta zdárně zaměřit. Zpočátku to tak dokonce vypadalo, slušnou ukázkou toho byla jeho reakce na projev Karla Schwarzenberga po vyhlášení výsledků voleb, kdy vyzdvihl jeho působení v TOP 09 a označil jej za kandidáta přítomnosti. Nicméně svou trpělivost dlouho neudržel a snížil se k otevření tématu Schwarzenbergova dlouhého pobytu za hranicemi a především otázky sudetských Němců. Místo postupného oslabování vlivu mediálního konstruktu Schwarzenberg a poukazování na neúspěchy vlády sám sebe shodil hraním na populisticko-národnostní notu. Mohl těžit z toho, že se zpočátku snažil podat souboj ve 2. kole jako souboj levice-pravice a držet tak i kampaň před druhým kolem na korektní úrovni (mezi kandidáty samotnými) kola prvního. Ne, štěkavost táborů obou příznivců se v Zemanově případě přenesla i na rovinu kandidátů.

Ve volbě a) Zeman, b) Schwarzenberg se mi tak nejvíce zamlouvá c) jiná možnost. To je ale dáno nejen jejich zmíněnými nevýhodami, ale i výhodami. Oba si zaslouží uznání za své znalosti, zkušenosti a také jisté zásluhy pro Českou republiku. Jsem dalek jednoduchého odsuzování obou z nich, které zaznívá z táborů jejich kritiků, protože ve funkcích, které zastávali, bych si jistě nevedl lépe. Nicméně pokud žádný kandidát podle mého soudu druhého znatelně nepřevyšuje, navíc když jde o prezidentskou volbu, která je v našem systému přece jen volbou druhého řádu, je nevolba taky volba. Tak jen doufám, že se mnou za tohle nikdo nerozváže spolupráci. Dobrý večer.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Géryk | pondělí 21.1.2013 21:15 | karma článku: 14,98 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Prodej bytu, 215 m2, Častolovice
Prodej bytu, 215 m2, Častolovice

Komenského, Častolovice, okres Rychnov nad Kněžnou
3 450 000 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.