Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman a teletext aneb naplnění úvodního projevu

Miloš Zeman docenta Putnu profesorem nakonec jmenuje. Přesvědčil mě o tom hned, když v rozhovoru s novináři tvrdil, že se Putnově podpoře Karla Schwarzenberga dozvěděl z teletextu. To chápu jako udičku, jako signál toho, že je to celé tak trochu šaškárna, protože který normální člověk používá jako zdroj informací teletext...

Normální člověk asi ne, nicméně prezident, který ve svém úvodním projevu v úřadu nazval podstatnou část českých novinářů jedním z ostrovů negativní deviace, ano. Dovedu se vcítit do kůže Miloše Zemana, který je plně potěšen nasáváním informací z prostředí graficky nepříliš vábném, avšak pustém fotografií redaktorů, ba dokonce jejich jmen. Stručnost zpráv dává prostor široké interpretaci, což Miloš Zeman jistě vítá. A veřejným vyzdvižením média, na kterém jsem jako mladý klučina, když jsme ještě neměli internet, spokojeně sledoval tabulky zahraničních fotbalových soutěží, ukázal českým novinářům, co si myslí o jejich názorech.

Nicméně i když zpravidla naše média nesleduje, je rád, podobně jako jeho předchůdce Klaus, že se o něm píše. To si pouze zkontroluje na teletextu ČT první zpravodajskou stranu 112, aby zjistil, že na ní jeho jméno figuruje, a je spokojen. Spor o velvyslance se ukázal jako nedostatečně kontroverzní, stále zde existovala značná část lidí, kteří jeho nárok uznávali. Zkusil tedy zajít o něco dál a jako cíl si vybral Martina C. Putnu. Je hloupost, že pravým důvodem „odmítnutí“ jmenování byla přítomnost transparentu „Katolické buzny zdraví Bátoru“ v rukou Putny během Prague Pride. Vždyť Zeman sám pro ostré slovo nejde daleko. Zeman si pouze nechal od svých přátel zjistit, který z navrhovaných docentů spadá do oblasti ostrovů negativní deviace, což Putna svými občasnými sloupky splňuje. Tímto kontroverzním krokem chtěl naštvat novináře a věděl, že na něm nenechají nit suchou, zatímco on se může v klidu věnovat prevenci virózy jejími vlastními zbraněmi.

V posledku taky zjistil, kdo mu zůstal věrný i v těch nejhorších časech. Z mediálně viditelných osobností se jakž takž prezidenta zastal místopředseda strany, kde Zeman stále hraje titulní roli, Radek Augustin, jinak možná na prstech jedné ruky. Pak samozřejmě pokračuje v zavedeném chodu testování prezidentských pravomocí a korelace náznaků kroků na hranici ústavy s veřejnou podporou. Sečteno podtrženo já osobně se možná naštvu až 11. 6., i když je jasné, že kdyby se proti případnému nejmenování docenta Putny nikdo nevyjádřil, Zeman by jej nejmenoval, i kdyby sám zprvu nejmenovat nechtěl (aneb krása záporů českého jazyka). V jednom mají ale zastánci Zemana pravdu. Mluví se o tom, co se vždy považovalo za samozřejmé. Profesoři si užívali pocty jmenování prezidentem, ale nikdo nebyl dostatečně obezřetný, aby viděl, že některému z jejich kolegů by tato pocta mohla být odepřena, a neusilovali o změnu úpravy. Tož uvidíme, jak to dopadne, já vsázím na to, že Martin C. Putna vydá další knihu jako profesor.

Autor: Jan Géryk | pondělí 20.5.2013 23:53 | karma článku: 17,31 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.