Koho potěšila porážka Karla Schwarzenberga

Ne, teď nepůjde o těch 54,8% z hlasujících, kteří zvolili Miloše Zemana prezidentem, ať už jako jeho vřelí podporovatelé a fanoušci, nebo jako volitelé hořkého kandidáta na sousloví roku – „menšího zla.“  Zdravice přišla i odjinud.

Jako jedno z prvních přispěchalo s blahopřáním Zemanovi turecké ministerstvo zahraničí. V obavách z vítězství Karla Schwarzenberga už byly na turecké ambasádě v Praze připraveny dokumenty k rozvázání diplomatických styků Turecka s Českou republikou. Za vším stojí erb rodu Schwarzenbergů, ve kterém je na jednom z polí vyobrazen havran klovající do hlavy Turka. Součástí erbu je oklovávaná turecká hlava od roku 1599 jako památka vítězství nad Osmany.

Tyto přípravy v útrobách tureckého velvyslanectví v médiích příliš nerezonovaly, nicméně turecké politické špičky fakt, že kandidát na českého prezidenta má v erbu vyobrazení dehonestující Osmanskou říši, pobouřil. Zpráva o erbu se v Turecku objevila poprvé v zábavné příloze jednoho z regionálních kurdských deníků.

Začalo se jednat, spěšnou diplomatickou depeší putovala z Turecka prosba, ať Schwarzenberg na rodovém erbu vymění Turka za Krtečka, když už mu Jana Bobošíková zakázala mít jej na státním znaku ČR. Toto však prezidentský kandidát odmítl. Na dotaz proč, odpověděl trochu nešťastně: „Poněvadž si Krtečka vážím.“ A naštvanost na turecké straně se prohloubila, neprošel ani návrh, aby se změnila poloha a Turek kloval do havrana. Zde zafungovala lobby Spolku přátel Edgara Allana Poea.

Na Schwarzenbergovu osobu se blíže zaměřily i turecké tajné služby. Při detailnějším zkoumání jeho projevů zjistily, že ta část jeho vyjádření, kterým české obyvatelstvo údajně nerozumí, není způsobena nějakou řečovou vadou. Je to prostě proto, že Schwarzenberg své projevy prokládá hanlivými vyjádřeními na stranu Turků, a to v turečtině. Věty jako „Atatürk neměl právo ani třetí noci“ se neshledaly v Turecku s nadšením. Naopak velmi se bavila řecká média, blahopřejný dopis putoval od některých z nich také do centrály TOP 09. Za vše mluví jeho nadpis, který zní „Odpouštíme vám strašení Řeckem.“

Nakonec tedy vše dopadlo tak, že se s Tureckem diplomatické styky neukončí, navíc zafungovalo i jisté souznění s Řeky. Nicméně pokud budeme uvažovat v kategoriích zmíněných v úvodu, je Miloš Zeman pro Turky také jen „menší zlo.“ Zemanův nesouhlas se vstupem Turecka do EU může být do budoucna vnímán jako kámen úrazu vzájemných vztahů. Nicméně podle vyjádření jednoho z tureckých poslanců můžeme závěry shrnout takto: „Vstup vyjednáš, erb nepřebarvíš.“ Dobrý večer.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Géryk | neděle 27.1.2013 22:04 | karma článku: 20,52 | přečteno: 1808x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32