Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karlova hymna

Den po prvním kole prezidentské volby se snad více než výsledky voleb skloňuje pěvecké umění Karla Schwarzenberga. Kolem jeho podání známé písně Kde domov můj, kterážto má své místo v zákoně jako naše hymna, již koluje asi tolik polopravd a mýtů jako kolem řízení auta. Rád bych vám nabídl raději tvrdá fakta.

Předně, celá akce, která vypadala jako spontánní projev pravdy a lásky, byla velmi dobře mířenou akcí ze Zemanova týmu. Jak je patrno z videa, na zpěv hymny nasadil ženský hlas. Zákulisní zdroje potvrdily, že se do místnosti, kde se chystala tisková konference, snažila několikrát dostat Kateřina Zemanová. Nejprve se o to pokusila v přestrojení za Zdeňka Svěráka, leč selhala jí paruka a byla včas zneškodněna. Další pokus již však byl pravděpodobně úspěšný, protože nebyla identifikována.

Zemanův tým akci dopředu plánoval, vědom si slabší artikulace svého protikandidáta. Zpočátku bylo sice v plánu nasadit Kaiserlied, nicméně existovala obava, že taková lest by mohla být prohlédnuta. Jak totiž vyplývá z průzkumů, mezi voliči Karla Schwarzenberga převažují mladší a vzdělanější voliči. Jak se ukázalo, volba státní hymny byla pro provokaci volbou trefnou, zelektrizovaná skupina Schwarzenbergových příznivců se rychle k Zemanovou zinscenovanému projevu vlastenectví připojila a donutila tak zapět i svého kandidáta.

Sic jsa v úzkých z mírného přeřeku v úvodu, zareagoval Karel Schwarzenberg takticky a duchapřítomně. Snížil svůj bas ještě níže a využil znalosti hrdelního zpěvu, který se naučil během státní návštěvy v Gruzii, kde dlel v květnu 2011. Případné další zakolísání tak nebyl schopen zachytit ani mikrofon Radia Impuls. I tak lze však diverzi Zemanovců hodnotit jako vcelku úspěšnou.

Nicméně není to zdaleka první zkušenost Karla Schwarzenberga s českou hymnou. Všichni jistě známe minimálně z televizní obrazovky slavnou verzi naší hymny v podání duetu Karel Gott a Karel Kryl během revolučních událostí roku 1989. Nicméně nebyli sami. Do Prahy tehdy přispěchal ze severního Maďarska i Schwarzenberg, aby se k dalším dvěma Karlům připojil a obnovili tak zašlou slávu na veřejnosti nepříliš známého undergroundového uskupení Tros Carlos, kde všichni vystupovali z různých důvodů pod pseudonymy. Za vše hovoří tato fotografie, kterou archivy dlouho skrývaly. Byla pořízena ve chvíli, kdy televizní kamery mířily na zpívající lidi pod Melantrichem, při záběru na balkon se Schwarzenberg schoval za Gotta.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Géryk | neděle 13.1.2013 21:57 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1313x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.