Odbornost, úřední vyhazov a manipulace

Po pondělní změně ve vedení města, kdy jsme se během pár minut přesunuli z vládnoucí koalice do opozičních lavic, začínají změny na různých postech na úřadě i v městských firmách.

Fakt je to tak zvykem ?... slušnost ale stějně nic nestojí

Změny na některých pozicích, ať už jde o tiskové mluvčí, sekretariáty nebo jiné pozice, jsou u nás jaksi zvykem. Chápu, že pro takto exponované pozice si každý zvolí sobě co nejbližšího člověka, který je především loajální. Asi je to riziko povolání. Druhá věc je základní slušnost a dobré jednání s lidmi, kteří jaksi stojí mimo spor politiků, kteří je nakonec „vyhazují“. Ale to bude asi na Kladně ještě trvat, než k sobě dokážeme být slušní. Tento týden se to novému primátorovi rozhodně nepovedlo.

Politické rozhodování, fakta a manipulace

Politické rozhodování by se mělo zakládat na faktech a ta by měla být pokud možno veřejná. Samozřejmě ne všechno lze zveřejnit, ale drtivá většina ano. A pak můžete politiky hodnotit, zda se rozhodují tak, jak byste se třeba rozhodli Vy, nebo zkrátka podle Vás správně. Pokud se nedostanete k výchozím faktům a je Vám trvale sdělováno pouze rozhodnutí společně s argumentací, že tak „je to nejlepší“, čelíte manipulaci.

Zcela jistě nevyžaduji po nikom, aby politiky neustále kontroloval a sledoval všechny potenciálně zveřejněné podklady do jejich podrobnosti. To není v lidských silách. Do velké míry je samozřejmě takové zřízení, jaké máme, věcí důvěry. Avšak také vůle pro otevřenou solidní komunikaci, kdy se k podkladům rozhodnutí v případě zájmu jednoduše dostanete.

Ztráta potenciálu a odbornosti a zase manipulace

Podklady pro rozhodování politiků samozřejmě připravují úředníci a pak různí externisté. Pokud vyhazuje někdo odborníky z úřadu, protože má jiný názor než oni nebo by si rád uzpůsobil fakta tak, aby my šly lépe do karet, je to zase jenom manipulace.

Uplácení voličů - a zaměstnanců

I lidé na magistrátě jsou voliči. A je jich poměrně dost. Nejjednodušší způsob, jak někoho dostat na svou stranu, je mu zvýšit plat. Je to jedna z věcí, která se velmi těžko vrací zpátky, ze strany veřejnosti je velmi obtížně kontrolovatelná a zároveň je snadno proveditelná.

Jediné, na co náš dnešní staronový primátor při provádění této jednoduché finanční operace může zapomenout, je to, že ne pro všechny je v práci důležitý jenom obnos  na výplatní pásce. Důležité je, zda můžete realizovat své myšlenky a jste za to oceňován jako člověk. A jsme zase u slušnosti, respektu, odbornosti a – centralizovaného kladenského rozhodování, které se tomu všemu trochu příčí.

Práce na kladenském úřadě a centralizované rozhodování

Z vlastní zkušenosti vím, že práce na úřadě je leckdy složitá. Nepochopitelné a relativně časté výměny politiků, ale právě i nadřízených neprospívají nějaké vysoké míře vlastní iniciativy. Zvláště na Kladně je nutno říct, že vzhledem k nízké hierarchii rozhodování a silné úloze Rady města, potažmo primátora mohou být zaměstnanci bráni hlavně jako vykonavači politických rozhodnutí. Vlastní názory, vize, koncepce nebo iniciativa není věcí, která by vám v takových podmínkách pomáhala přežít. A většina lidí přirozeně nejde pracovat na úřad nebo kamkoli jinam , aby se pro svou iniciativu nechali vyhodit.

Právě proto na kladenském úřadě nepochybně na některých důležitých pozicích nesedí odborník se silným názorem a kontinuitou, ale se silnou schopností se přizpůsobit politickému vedení. Je to pak ještě odborník, nebo už taky svého druhu politik?

O to více mě těší, když na úřadě dokáže fungovat také někdo, kdo je schopen jít za svým cílem a často neodborné politiky do jisté míry přesvědčit a vtáhnout do hry o kvalitu, kterou sleduje ve své odbornosti. To je penězi neocenitelné. To je ocenitelné pouze tím, že takovému člověku dáte šanci a prostor, aby mohl realizovat svou koncepci a vizi.

Takových lidí zaplaťpámbu pořád na úřadě pár je. Budu doufat, že přežijí. Je to někdy opravdu těžké. A osobně, pokud mi někdy bude dopřáno mít podstatný vliv na chod úřadu, se zasazuji o to, aby lidé měli prostor pro svou iniciativu, protože jakýkoli politik nikdy nebude znát do detailu veškerou agendu a zkrátka přirozeně nemůže mít do věci takový vhled.

A nám obyvatelům města přeju, aby právě tito lidé  a odborníci, na nichž do značné míry spočívá naděje a garance stability a dlouhodobého vývoje, na úřadě zůstávali.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna Gamanová | pátek 18.9.2020 19:44 | karma článku: 16,99 | přečteno: 693x