Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odbornost, úřední vyhazov a manipulace

Po pondělní změně ve vedení města, kdy jsme se během pár minut přesunuli z vládnoucí koalice do opozičních lavic, začínají změny na různých postech na úřadě i v městských firmách.

Fakt je to tak zvykem ?... slušnost ale stějně nic nestojí

Změny na některých pozicích, ať už jde o tiskové mluvčí, sekretariáty nebo jiné pozice, jsou u nás jaksi zvykem. Chápu, že pro takto exponované pozice si každý zvolí sobě co nejbližšího člověka, který je především loajální. Asi je to riziko povolání. Druhá věc je základní slušnost a dobré jednání s lidmi, kteří jaksi stojí mimo spor politiků, kteří je nakonec „vyhazují“. Ale to bude asi na Kladně ještě trvat, než k sobě dokážeme být slušní. Tento týden se to novému primátorovi rozhodně nepovedlo.

Politické rozhodování, fakta a manipulace

Politické rozhodování by se mělo zakládat na faktech a ta by měla být pokud možno veřejná. Samozřejmě ne všechno lze zveřejnit, ale drtivá většina ano. A pak můžete politiky hodnotit, zda se rozhodují tak, jak byste se třeba rozhodli Vy, nebo zkrátka podle Vás správně. Pokud se nedostanete k výchozím faktům a je Vám trvale sdělováno pouze rozhodnutí společně s argumentací, že tak „je to nejlepší“, čelíte manipulaci.

Zcela jistě nevyžaduji po nikom, aby politiky neustále kontroloval a sledoval všechny potenciálně zveřejněné podklady do jejich podrobnosti. To není v lidských silách. Do velké míry je samozřejmě takové zřízení, jaké máme, věcí důvěry. Avšak také vůle pro otevřenou solidní komunikaci, kdy se k podkladům rozhodnutí v případě zájmu jednoduše dostanete.

Ztráta potenciálu a odbornosti a zase manipulace

Podklady pro rozhodování politiků samozřejmě připravují úředníci a pak různí externisté. Pokud vyhazuje někdo odborníky z úřadu, protože má jiný názor než oni nebo by si rád uzpůsobil fakta tak, aby my šly lépe do karet, je to zase jenom manipulace.

Uplácení voličů - a zaměstnanců

I lidé na magistrátě jsou voliči. A je jich poměrně dost. Nejjednodušší způsob, jak někoho dostat na svou stranu, je mu zvýšit plat. Je to jedna z věcí, která se velmi těžko vrací zpátky, ze strany veřejnosti je velmi obtížně kontrolovatelná a zároveň je snadno proveditelná.

Jediné, na co náš dnešní staronový primátor při provádění této jednoduché finanční operace může zapomenout, je to, že ne pro všechny je v práci důležitý jenom obnos  na výplatní pásce. Důležité je, zda můžete realizovat své myšlenky a jste za to oceňován jako člověk. A jsme zase u slušnosti, respektu, odbornosti a – centralizovaného kladenského rozhodování, které se tomu všemu trochu příčí.

Práce na kladenském úřadě a centralizované rozhodování

Z vlastní zkušenosti vím, že práce na úřadě je leckdy složitá. Nepochopitelné a relativně časté výměny politiků, ale právě i nadřízených neprospívají nějaké vysoké míře vlastní iniciativy. Zvláště na Kladně je nutno říct, že vzhledem k nízké hierarchii rozhodování a silné úloze Rady města, potažmo primátora mohou být zaměstnanci bráni hlavně jako vykonavači politických rozhodnutí. Vlastní názory, vize, koncepce nebo iniciativa není věcí, která by vám v takových podmínkách pomáhala přežít. A většina lidí přirozeně nejde pracovat na úřad nebo kamkoli jinam , aby se pro svou iniciativu nechali vyhodit.

Právě proto na kladenském úřadě nepochybně na některých důležitých pozicích nesedí odborník se silným názorem a kontinuitou, ale se silnou schopností se přizpůsobit politickému vedení. Je to pak ještě odborník, nebo už taky svého druhu politik?

O to více mě těší, když na úřadě dokáže fungovat také někdo, kdo je schopen jít za svým cílem a často neodborné politiky do jisté míry přesvědčit a vtáhnout do hry o kvalitu, kterou sleduje ve své odbornosti. To je penězi neocenitelné. To je ocenitelné pouze tím, že takovému člověku dáte šanci a prostor, aby mohl realizovat svou koncepci a vizi.

Takových lidí zaplaťpámbu pořád na úřadě pár je. Budu doufat, že přežijí. Je to někdy opravdu těžké. A osobně, pokud mi někdy bude dopřáno mít podstatný vliv na chod úřadu, se zasazuji o to, aby lidé měli prostor pro svou iniciativu, protože jakýkoli politik nikdy nebude znát do detailu veškerou agendu a zkrátka přirozeně nemůže mít do věci takový vhled.

A nám obyvatelům města přeju, aby právě tito lidé  a odborníci, na nichž do značné míry spočívá naděje a garance stability a dlouhodobého vývoje, na úřadě zůstávali.

Autor: Anna Gamanová | pátek 18.9.2020 19:44 | karma článku: 16,99 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,47 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/