Ctím vládu práva, proto vyzývám k občanské neposlušnosti!

Právní stát je základním atributem demokracie, je podstatným důvodem existence státu. Garance vlády práva je také základním důvodem toho, proč lidé odvádějí daně, ze kterých platí nejen celý státní aparát, veřejné služby, ale i ústavní systém a politický systém.

Základní normou, která garantuje vládu práva všem občanům je Ústava ČR. Všechny ostatní legislativní normy musí být v souladu s tímto základním zákonem. Především zákonodárci musí tento princip ctít. Jestliže je důvodná pochybnost, že speciální zákon, tedy norma nižší právní síly, není v souladu s Ústavou, měli by to být především zákonodárci, kdo použijí všechny prostředky, aby vlády práva opět dosáhli. To je ale také věcí občanů, kteří si nemohou nechat líbit omezování svých práv a mají právo dát najevo svůj postoj i v období mezi volbami. K tomu kromě stávek slouží i institut občanské neposlušnosti.

V případě zpoplatnění lékařské péče je potřebné ještě upozornit na to, že nejen, že je podle signatářů výzvy k občanské neposlušnosti v rozporu s Ústavou, ale i při samotném procesu schvalování tohoto speciálního zákona byl porušen jednací řád sněmovny, což je také zákon a dále úzus jednání senátu. V senátu nebyla z rozhodnutí největší strany vůbec připuštěna rozprava o věci.

O tom, zda je nebo není část zákona o zpoplatnění zdravotní péče platná, rozhodne Ústavní soud, na který se senátoři i poslanci již obrátili.

Občanská neposlušnost je limitována právě termínem tohoto rozhodnutí. Občan, který se k této výzvě přidá, by měl u lékaře oznámit, že odmítá zaplatit poplatek právě z důvodů nesouladu tohoto nařízení s Ústavou a tedy vyhlášení občanské neposlušnosti. Lékař musí tuto jeho výhradu zaznamenat. Pokud ovšem Ústavní soud platnost této části zákona nezruší, bude muset občan tuto částku dodatečně uhradit.

O jednotlivých zákonech si můžeme myslet co chceme, ale pokud jsou platné, je nutné je v právním státě ctít. Nápravy pak lze dosáhnout až při volbách, když si občané zvolí strany tvořící zákony, které jim budou sloužit a ne je poškozovat.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Gajdůšková | pátek 14.12.2007 0:48 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1706x