Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý potřebuje svoji Táňu

Táňa je Ukrajinka, která žije v Čechách už víc než čtyři roky, takže nepřišla s loňskou uprchlickou vlnou. Je jí asi sedmnáct, studuje střední školu. Pomáhá mi s administrativou, posílá balíčky. Někdy vyzvedává děti ze školky.

Je na ni spoleh a jen tak něčeho se nelekne. Vznešeně tomu říkám, že je moje asistentka. Několikrát jsem jí nabízela tykání a začala jí tykat. A ona mi vytrvale vyká a říká mi paní Habrielo. Už nám to nějak zůstalo.

A když Táňa potřebuje poradit něco s češtinou nebo literaturou do školy, tak jí to ráda vysvětluju, nebo jí půjčím knížku nebo tak něco. Je chytrá a na to že je puberťák, tak má spoustu věcí dobře srovnaných. Minulý týden jsme si chvíli povídaly o umělé inteligenci, a pak o RUR a Čapkovi. Chtěla jsem jí půjčit Válku s mloky, protože to mají v četbě k maturitě, ale nakonec jsem to doma v knihovně nenašla, asi je to ještě u babičky na Spořilově. No, a jak tak povídáme o tom Čapkovi, tak najednou Táňa začne vyprávět o Ukrajině. Což normálně nedělá. Že tam minulý týden byla za kamarády, který propustili po roce z ruskýho zajetí.

Po roce.
Z ruskýho zajetí.
Tániny kamarády.

Jsou to čtyři třiadvacetiletý kluci.
A teď mi začala popisovat, jak se vrátila domů jen kuli nim, na týden. Každý den za nima chodila do nějakýho rehabilitačního centra v Kyjevě. A popisovala ty klasický post traumatický scény jak vystřižený z odborný literatury nebo z válečnýho filmu. Jak se baví jen mezi sebou. Nebo jen mlčí a dívají se do země. Jak chtějí zpátky na frontu.

A ona se s nima snaží navázat rozhovor. (Ale o čem, vždyť byli rok v ruským lágru, o čem by se tak s nima mohla bavit?). A dělá to nejlepší, co umí. Je tam s nima. I mi popisovala, jak když tam je, jak se jí rozostří smysly a celou její pozornost zaberou ty mlčenlivý sedící postavy jejích kdysi snad (před sto lety?) kamarádů. A že se jich třeba zkusila zeptat, kolikrát se za tu dobu sprchovali. Tak prej dvakrát. Dvakrát za ten rok aby bylo jasno.

Je slunečný červnový odpoledne v mírumilovný Praze a já tu poslouchám, jak mi Táňa vypráví svoje zážitky. A snažím se jí nějak poradit, a povzbudit, že to dělá dobře, a že to vlastně líp ani nejde a že i navzdory tomu, co ona udělá, se stejně možná ti kluci seberou a půjdou na frontu a tam se nechají zastřelit, protože nic jinýho si nedovedou představit.

A já je chápu. Bože, jak já je chápu, co jinýho se dá dělat, když ti někdo ukradne rok života a rozseká ho na cucky? A jo, můj praděda byl v nacistických lágrech několik let a napsal o tom knihu. Takže si velmi  živě umím představit, co tam ti kluci mohli zažít a že pro ně fakt jiný východisko než se uchlastat nebo se nechat zastřelit není.

Ale možná. Možná, že tahle moje Táňa pro ně bude světlo v tý nekonečný tmě plný hrůzy a strašlivýho hněvu a vzpomínek, který fakt nikdo nechce mít. Možná, když já povzbudím Táňu, tak Táňa pak povzbudí ty kluky, že přeci jen ještě má smysl zkusit žít dál. Nebo aspoň jednoho. Třeba i já tady ze svýho bezpečnýho kouta světa můžu dobrým slovem poslat někomu kousek naděje o pár set kilometrů dál. Třeba jo.

Tak to dělám. Vypadá to jako malá věc. Ale někdy se i malá věc počítá. Protože dost často jiné než malé věci v moci nemáme. A tak budu tyhle malé laskavé skutky dělat dál.

Protože svět Táňu potřebuje.
A nejen svět, i já.
A ti kluci.

Autor: Gabriela Benešová | sobota 3.6.2023 8:30 | karma článku: 34,94 | přečteno: 3078x
  • Další články autora

Gabriela Benešová

Epilog za bráchu

Myslela jsem, že zvládnu napsat epilog pro svýho bráchu, kterej umřel před osmi lety, ... a nevím teda. Kroužím kolem toho, už už začnu psát větu a pak se toho leknu, vlezou mi slzy do očí a je to zase pryč. Bojím se toho.

19.8.2023 v 7:28 | Karma: 35,91 | Přečteno: 4370x | Diskuse| Osobní

Gabriela Benešová

Od rtěnek k jedničkám a nulám vol.III

A jak na to teda půjdeš? Tohle je jedna ze základních koučovacích otázek v momentě, kdy si klient uvědomí, jakou změnu potřebuje a kudy se dá. Sám sobě koučem, tak jsem si ji položila taky.

19.5.2023 v 14:07 | Karma: 9,58 | Přečteno: 290x | Diskuse

Gabriela Benešová

Od rtěnek k jedničkám a nulám vol. II

Díl druhý: Kolik chyb lze nasekat do kontaktního formuláře. Včera jsem absolvovala jednodenní kurz testování pro začátečníky od Czechitas. A hned jsem se vrhla do praxe

12.5.2023 v 8:10 | Karma: 12,19 | Přečteno: 310x | Diskuse| Osobní

Gabriela Benešová

Od rtěnek k jedničkám a nulám

Před pár týdny jsem se rozhodla, že postupně přestěhuji svou kariéru od kosmetiky k IT. Jsem teprve na záčátku, ale předpokládám, že o zábavné historky nebude nouze. Díl první: Copak ty k máš IT nějaký vztah?

8.5.2023 v 9:51 | Karma: 14,45 | Přečteno: 435x | Diskuse| Osobní

Gabriela Benešová

Mezi Apolinářem a svatou Kateřinou

Zuzanu probudil vyzvánějící telefon, který nemilosrdně vytípla. Včera oslavovala s kolegy úspěšný prodej jedné obrovské kancelářské obludy a Zuzana to trochu přehnala s pitím. A nejen to. Cítila se rozplizlá tak jako vždycky, když dokončila velký a náročný obchod. Nenáviděla dokončené projekty, prodané domy, smlouvy uklizené v šanonech. Znamenalo to totiž, že musí najít nové klienty, nový dům a všechen ten kolotoč roztočit znovu. Když už kolo běželo, cítila se dobře, odstraňovala překážky jednu po druhé a ani šibeniční termíny a rozmary kupujících nebo prodávajících ji nedokázaly vyvést z míry.

2.2.2015 v 8:06 | Karma: 12,51 | Přečteno: 726x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1622x
Učím ženy, jak být krásné, hraju na historické hudební nástroje, organizuju a píšu zážitkové hry a někdy píšu i jen tak něco. Jako tenhle blog třeba.

Ráda povzbuzuji lidi a ispiruji je ke změnám a totéž dělám i pro sebe.

Možná inspiruji nebo povzbudím i vás!

Seznam rubrik