Označkujme si své poslance (jako voly)

Tak nám okurková sezóna překročila do druhé (snad finální) etapy. A naši poslanci, věrni své pověsti vymýšlejí neuvěřitelné novinky, kterými chtějí na svou „činnost“ ještě více upozornit. Zde musím podotknout, že se jim to i bez šílených nápadů daří docela dobře. Jak jinak si mám ale vysvětlit uvědomělý nápad předsedy Poslanecké sněmovny Vlčka ohledně „značkování“ poslanců?

Argumentace, že by lidé měli své poslance poznávat i na ulici a v běžném veřejném životě je sice akceptováníhodná, méně však již pochopitelná. Co se nám tím pan předseda snaží vysvětlit? Nenapadá mne žádné kloudné stanovisko než, že naši poslanci jsou již tak málo vidět, že by bylo účelné je alespoň trochu zviditelnit. Myslím si, že za každého člověka vždy vypovídají jeho činy. Je na pováženou, že některé tváře z Poslanecké sněmovny si občané vybavují více, některé méně a některé vůbec. Určitě to svědčí i o občanském nezájmu, přesto si však myslím, že pana doktora Ratha či Miroslava Kalouska nezná jen málokdo z českých občanů (teď pominu činy, pro něž jsou známi). Myslí si pan předseda Vlček, že označkováním ospalého poslance, který se do sněmovny zapotácí jenom omylem, se zvýší veřejné povědomí o jeho činech? To pochybuji.

Senátory jsme si již označkovali (jaký to příměr, když sedí v bývalé konírně Valdštejnského paláce) a nemám pocit, že by se povědomí o jejich činech zvýšilo. Pochybuji rovněž, že by senátoři byli na tolik hrdí na svou veřejnou funkci, že by se svým odznáčkem na veřejnosti honosili. Kdo by chtěl být také viděn, když je součástí instituce, kterou vnímá pozitivně jen 20 % obyvatel.

Jedno se ovšem nedá našim poslancům upřít. V období ekonomické krize je podstatné na sebe neustále upozorňovat, vyvíjet „činnost“ a inovovat různé směrnice či nařízení. Co kdyby si náhodou občané začali myslet, že ti naši poslanci skutečně nic o prázdninách nevyvíjejí? To by byl asi zapeklitý problém.

Proto říkám odznáčkům ano, možná i v různých barevných kombinacích (dle stranické příslušnosti). Jsme přece národem sběratelů a numizmatiků, určitě by se jadnalo o výnosný obchod. A jako bonus bychom si své poslance konečně označkovali. Bylo by krásné vidět potácejícího se poslance té či oné strany z poslanecké kantýny, nebyly by pak již žádné pochyby, jak se svými poslaneckými požitky nakládá.

Už pravěké národy si značkovaly svá užitková zvířata, proč bychom se my, Češi konečně nepoučili z historie? Díky pane předsedo, konečně dobrý nápad. Jenom by to chtělo ještě malinko vyšperkovat. Tento odznak by se měl nosit povinně, bez nároku jej sundávat. Třeba bychom si pak na naše poslance zvykli a začali bychom je mít více rádi.

Je krásné vidět, jak jsou naši poslanci efektivní, dávají nám, obyčejným Čechům najevo, že česká společnost nemá momentálně žádné větší a zásadnější problémy, než je značkování poslanců. Jsme my to ale chytrý a pracovitý národ.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Fusek | pondělí 10.8.2009 9:52 | karma článku: 18,12 | přečteno: 1118x