Jsou snad všichni na šrot?

Tak už je to tady, konečně máme šrotovné. Nejeden příznivec třešniček a růží (společně čti „zahrádkáři“) určitě zaplesal. Konečně jsme se stali zemí západního typu, moderně fungujícím socialistickým státem. Teď už jen sklidit ovoce, které naši zahrádkáři zaseli. A že to bude tučná úroda.

Pro Krista pána, to už snad ani nemůžou myslet vážně? Představte si, že Vám přijde domů obsílka ohledně Vašeho nesplácení dluhu. Poslední varování, že Vám a Vaší rodině bude zabaven veškěrý majetek. Jak by Vám asi bylo? Půjdete si koupit auto a přídavkem si vypůjčíte peníze na dárek pro Vaši babičku a děti? Ne, nekruťte hlavou. Takhle přesně se chovají v současné chvíli naši zahrádkáři (zkráceně KSČSSD). Ano, je to tak, Jak jinak mám chápat šrotovné, zvýšení podpor rodinám s dětmi či navýšení důchodů v období, kdy jen za letošek se očekává hospodaření státu ve ztrátě cca 160 mld., pro příští rok pak astronomických více než 200 mld.

V určitých chvílích se každý z nás zadlužuje, přiznejme si to. Půjčujeme si na bydlení, na stavbu či na vzdělání. V čem se však tyto půjčky odlišují od zmiňovaných nápadů KSČSSD? Půjčujeme si na investice, méně však na spotřebu. A pokud už tak činíme, víme, co nás čeká v případě, že svůj dluh nesplatíme. Dobře si svou půjčku rozmyslíme a domýšlíme veškeré alternativy, které nás mohou postihnout (alespoň ti z nás rozumnější). Co mám však chápat současnými návrhy KSČSSD? Zbláznili se snad úplně? Nechápou snad, že stát je ve své podstatě taky rodina, kdy hospodaříme všichni se společnými penězi? Že se dají očekávat stejné dopady našeho chování jako u zmiňované klasické rodiny?

Ano, milí spoluobčané, vězte, že peníze se netisknou tehdy, když někomu chybí, ale tehdy, kdy nějakým způsobem ovlivňují makroekonomickou situaci státu. Naše dluhy nelze splatit dotištěním peněz, ale pouze tvrdou prací. Je to od nás poněkud sobecké, když necháváme své dluhy splácet svými dětmi. Ano, vážení rodiče, podívejte se do usměvavé tváře svého nic netušícího dítěte a věřte, že už nyní jste mu do vínku zanechali dluh 120000 Kč, dluh, který tak či onak bude muset zaplatit. Opravdu si myslíte, že pochybným umělým dotováním nejen našich automobilek jste učinili prospěch svým dětem? Neblázněte, přece nejste opilí. Myslíte si, že peníze „darované“ rodinám s dětmi se vyskytly jen tak? Věřte, že jsou to právě ty peníze (jen v mnohem menší kvantitě), které byly nejprve těmto rodinám odejmuty, a to formou daní, aby jim pak byla populisticky část vrácena. Myslíte si, že v období demografického propadu, kdy na jedné straně bude dětí ubývat (nenechte se zmást dočasným zvýšením porodnosti) a na straně druhé bude důchodců neustále přibývat, je účelné navyšovat těmto důchodcům (jistě zaslouženě) jejich důchody? Co otázka zvykového práva, pokud budou tyto peníze navýšeny nyní, očekává se, že tomu tak bude i příští léta? A co Vy, co až vy budete staří? Myslíte si, že v této společné kapse na Vás ještě něco zbyde?

Vážení spoluobčané, opravdu věřím, že nejste hloupí a žádám Vás, zamyslete se a udělejte si malou ekonomickou rozvahu. Každou sekundu, neboli cca doba rovnající se přečtení jednoho slova se náš stát zadlužil o dalších cca 7 300 Kč. Za dobu přečtení tohoto článku (cca 5 minut) dluh narostl o dalších 2 200 000 Kč. Ano, o tolik peněz, které mnozí z Vás nikdy ani za celý svůj život nevydělají.

Opravdu si tedy myslíte, že tohle je ta správná cesta z krize, že takovéto recepty nám pomohou? Neblázněte, nejste přece tak hloupí jako ti, kteří kážou vodu a pijí víno, naši poslanci.

Až se totiž ráno probudíte, věřte, že náš dluh mezitím od včerejška vzrostl o neuvěřitelných 63 000 000 Kč. To číslo již snad musí zarazit každého. A kdo tohle všechno splatí? No naše děti přece, tak se jim ještě jednou podívejte do té jejich usměvavé tváře, ať víte, co děláte.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Fusek | pátek 11.9.2009 12:50 | karma článku: 30,69 | přečteno: 1451x