Jakože jednejme se všemi a o všem

Je někdy zábavné poslouchat moudré hlavy našich zákonodárců. S nadšením však vždy poslouchám obzvláště jednoho, mého favorita na komický kousek roku, a to pana místopředsedu poslanecké sněmovny, místopředsedu ČSSD a stínového ministra zahraničních věcí PhDr. Lubomíra Zaorálka. Zvláště termín stínový se mi zdá být na výčtu jeho funkcí nejadekvátnější a doufám, že tomu tak bude i nadále.

Řekněme si ovšem něco ze základních dat k této komické figuře naší politické scény abychom lépe pochopili nutkání, která ho neustále tlačí kupředu (levá) a jehož vidění světa, zdá se mi býti občas poněkud podivným.

Pan PhDr. Lubomír Zaorálek v roce 1982 ukončil studium na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně, na fakultě filozofie, obor marxisticko-leninská filozofie (což byl tehdejší název pro studium obecné filosofie) a ekonomie, píše se v jeho životopisu na známém serveru wikipedia. Zvláštností je, že na svých vlastních stránkách tento obor neuvádí.

Začínám pomalu chápat jeho náklonnost k totalitním režimům, očividně se v něm projevuje nostalgie ke starým časům, jde vidět, že student to byl očividně pilný. Ať už KLDR anebo Čína nám byly přece ještě donedávna vzorem, tak proč by neměly rozhodovat i nyní v otázce například amerického radaru na našem území? A charisma má tento chlapík rozhodně taky na rozdávání. Je to vůdčí typ. Jak jinak si lze vysvětli, že tuto svou báječnou myšlenku dokázal prosadit na půdě celé ČSSD?

Tento nesporně fundovaný „odborník“ v otázkách zahraniční politiky ve mně vždy vyvolává emoce hraničící s euforií. Nadšeně jej sleduji a hltám každé slovo, které z něj vypadne. V otázkách NATO je stejný odborník jako v otázkách povstaleckého hnutí UNITA v Angole. Rozumí lidským právům v Číně stejně jako útlaku dělníků francouzských továren. To je ale machr, říkám si. To by byl ten správný ministr zahraničí, pak by již na světě nebylo útlaku a Česká republika by se stala gigantem ve vyjednávání celosvětového míru.

Dost už snění, kdo má ty bláboly pořád poslouchat. Opravdu si voliči ČSSD myslí, že pan Zaorálek něco o zahraniční politice ví? Alespoň o té, vůči které máme mezinárodní závazky? Jak jinak může odjet na pozvání vládní syrské socialistické strany arabské obrody (Bass), která je angažovaná v celosvětovém terorismu? Jednat s palestinským hnutím Hamas? Hájit útok Ruska na Gruzii?

Pan Zaorálek je určitě dobrým řečníkem, ale v otázkách zahraniční politiky si radikálně zapomněl rozšiřovat svůj obzor dalším vzděláváním a inovovat informace ze světového dění. Zřejmě ustrnul v dobách, kdy jediná zahraniční politika byla ta nalevo od nás, kdy KLDR a Čína byli našimi „spojenci“, kdy byl určitě s červeným diplomem pasován na absolventa oboru marxisticko-leninské filozofie.

Tak jen rychle všichni přívrženci ČSSD, rychle k volebním urnám, ať to tomu špatnému NATO ukážeme a konečně začněme dělat moderní politiku 21. století. Kupředu, ale pozor na nohy, kupředu levá, ve společnosti takových velikánů jako je Čína, Rusko, Sýrie či Kuba.

A vy ostatní, kochejte se se mnou, další projev pana stínového ministra zahraničí bude stát určitě zase za to. To je více než jisté.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Fusek | středa 22.7.2009 13:50 | karma článku: 27,59 | přečteno: 996x