Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je na tom ODS a pravice?

Hůř než jsem myslel, říká Václav Klaus v rozhovoru pro MF DNES, dne 30. 5. 2015. Otázky kladl Ondřej Leinert a Miroslav Korecký a odpovědi Václava Klause se mi velmi, ale velmi líbily.

Možná i proto, že Václav Klaus nikoho neurážel, naopak. Byl chápavý. Např. k malým pravicovým stranám, které (cituji): ...mohou mít ve svých řadách inteligentního pisatele ideových programů, ale tím, že nemají žádný dopad na společnost, mě nezajímají. (konec citace)

Odpovědi Václava Klause byly chápavé i k bývalým komunistům (jsem jedna z nich). Na otázku (cituji): Jak vy reálně odhadujete rezervoár pravicových voličů v Česku, odpověděl Václav Klaus takto (cituji):

Mnozí si mylně spojovali pravičáctví s odmítáním komunismu, což byla naprostá mystifikace, protože komunismus odmítal kdekdo, myslím, že i většina členů komunistické strany. (konec citace)

A mohla bych pokračovat. Nicméně mě jedna, sice nedopovězená otázka, ale s jasnou odpovědí Václava Klause, vyprovokovala k napsání tohoto blogu.

Když se jeden z redaktorů pokoušel o otázku (cituji): Když jsem se vás před tím ptal na českou pravici... Václav Klaus ho přerušil (cituji):

Vy, Mladá fronta DNES, kteří jste 25 let ničili pravici, se zabýváte pravicí? Co vás k tomu motivuje? Smutek, že jste přispěli k pohřbení pravice a teď začínáte mít špatné svědomí a chcete to něčím vyrovnávat? (konec citace)

S tímto tvrzením si dovolím nesouhlasit.

Co je to pravice? Nebo jinak. Co byla ta pravice, kterou MF DNES pětadvacet let ničila a přispěla k jejímu pohřbení? Byli to konkrétní lidé. Konkrétní lidé, které velmi často spojovala touha po moci a majetku.

Vzpomínám si, jak se zhruba před osmi – deseti lety, začaly objevovat nejenom v MF DNES, ale i v ČT, zprávy o úplatcích, tunelování, o předražených zakázkách, o neodvedené práci, která byla tučně zaplacena, o rodinných, pevně provázaných firmách – a když se objevilo jméno funkcionáře, který byl hlavním aktérem těchto společensky negativních jevů a za tímto jménem se objevila i strana, které byl členem, v 95% byla tato strana, ODS.

Konkrétně Kolín je přímo ukázkovým příkladem výše popsaného. Dlouhé roky, od devadesátých let, vládla na MěÚ, ODS. Pak si dala menší pauzu, a po ní se znovu vrhla do vládnutí. Výsledek tohoto vládnutí je pro ni zdrcující, a to i bez pomocí redaktorů Mladé fronty DNES. Za tento zdrcující výsledek si mohou členové kolínské ODS, sami:

Před komunálními volbami 2010 vyšel najevo případ úplatku, a dost mých spoluobčanů se domnívá, že tento případ byl špička ledovce. Z kandidátní listiny sice tehdy odstoupili ti, kteří byli uvedeni na prvních místech (např. tehdejší starosta), ale ODS to nepomohlo. V podzimních komunálních volbách 2010, získala pouze tři zastupitele a společně s ČSSD a KSČM, odešla do opozice.

Uběhly čtyři roky. Přišly komunální volby 2014. A ODS prohrála v Kolíně i tyto komunální volby. A ještě víc než v roce 2010. Tentokrát se do Zastupitelstva města Kolína, nedostal za ODS, nikdo.

A myslím, že za to určitě nemůže Mladá fronta DNES...

 

Autor: Irena Fuchsová | čtvrtek 4.6.2015 19:49 | karma článku: 20,46 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

Konec únorové tečky

Můj předcházející blog, Vánoční dárek s únorovou tečkou, má ještě jednu tečku. Dost lidí se mě ptalo, jak to s Karlou, která mi dala před Vánoci "dárek" s datem spotřeby do července 2005, dopadlo. Jak? Před týdnem mi zavolala.

21.2.2024 v 0:16 | Karma: 24,36 | Přečteno: 896x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Vánoční dárek s únorovou tečkou

Možná to znáte. Někdo vás nepříjemně překvapí a ne jednou, a vy se s ním furt scházíte, sice ne často a maximálně na kafe, ale scházíte, jako byste čekali, až se stane něco, co tenhle podivný vztah ukončí.

10.2.2024 v 23:51 | Karma: 25,59 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Znají ho všichni herci a všechny herečky...

... nemusím nikoho z herců jmenovat, protože ho znají fakt všichni! Poznali ho v různých podobách, v různých situacích, ale nejde o to, jak a kde ho poznali, protože i když herci a herečky nejsou stejní, hlad je stejný u každého.

28.1.2024 v 21:45 | Karma: 26,48 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Chci být úspěšný! Bohatý! Známý!

Seděla jsem ve vagoně, který měl velkoprostorové uspořádání. V takovém vagonu nejsou kupé, ale sedadla za sebou, nebo proti sobě. Když se přes uličku ozvala tahle hláška, prostě jsem se tam musela podívat!

13.1.2024 v 23:05 | Karma: 30,91 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

A cos po čtyřiceti letech čekala?! Že to uklidím?!

Řekla bych, že chlapi se zastavují na ulici s kamarády víc než ženy. Ale když se sejdou tři ženské a jedné z nich se náhodou podaří nahodit téma, které zajímá i ostatní, kam se na ně chlapi hrabou!

17.12.2023 v 23:05 | Karma: 29,04 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 747
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.