Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzdělávání trochu jinak aneb Třebešín Technology Tour

Jsme stále obklopeni reálnou hmotou a energií - věcmi, které využíváme a na nichž rozhodně nejsme nezávislí. Většinou je pokládáme za samozřejmé, stejně jako to, že je někdo musí vytvořit. Je správné o jejich vzniku teoretizovat ve školních lavicích, ale ještě lepší je vidět a zažít jej doopravdy. 

Třebešín Technology TourDAvid Frýbert

Jedinečnou příležitost k tomuto poznání dává svým studentům Střední průmyslová škola v Praze 10, Na Třebešíně 2299.
Vše začalo v dubnu 2009 dvoudenní exkurzí do několika průmyslových podniků východních Čech. Záměrem bylo představit studentům moderní výrobní technologie v širším spektru a určitém kontrastu – od těžkého strojírenství až po výrobu potravin. Úspěšná odezva akce inspirovala její pořadatele k vizi propojit studijní obory školy (strojírenství, informační technologie a technické lyceum) systematickou, byť poněkud „nadstandardní“ vazbou. Od původně ojedinělých výprav do továren tak vedla cesta k záměru soustavněji podchytit zájem studentů o dnešní svět techniky, v němž se průmysl, design a IT technologie stále více navzájem prolínají.
Vedení školy poskytlo myšlence maximální podporu, a tak světlo světa spatřila „značka“ Třebešín Technology Tour (TTT).

Sféru, která nás zajímá, lze s dávkou nadsázky parafrázovat tradičním závěrem epizod legendárního seriálu StarTrek : „Nekonečný vesmír, takové jsou cesty hvězdné lodi Enterprise, jež se znovu a znovu vydává za poznáním tajemných nových světů hledat nové formy života a nové civilizace. Odvážně se pouští tam kam se dosud nikdo nevydal “.
Pravdou je,  že cíle Technology Tour jsou o něco skromnější (a bližší), ale i my se vydáváme každoročně poznávat nová tajemství českého průmyslu, seznamujeme studenty s aktuálními trendy IT technologií a hledáme nové mladé talenty v oblasti 3D modelování a vizualizace. Kromě exkurzí ve výrobě získávají studenti čerstvé informace z oboru díky přednáškám expertů na Třebešíně, které jsou v rámci TTT začleňovány do výuky.  Mezi priority TTT patří především praktická spolupráce s komerčními firmami. Ta proniká do výuky například při realizaci maturitních prací ve 4. ročníku.

Průmysl je motorem ekonomiky - a právě 3D grafické aplikace (CAD atd.) jsou a budou klíčem ke vzniku a vizualizaci výrobků. O tom, že nemusí jít jen o nudnou součást povinné školní výuky, již vědí své ti, kteří propadli počítačovému modelování. Jejich virtuální vášně vydávají mnohdy pozoruhodné plody. Sklizeň užitečně „proklikaných“ nocí a dnů přináší každoročně třebešínská školní soutěž ve 3D počítačovém modelování. Tu pod názvem „DesignStar“ realizujeme díky příspěvku Magistrátu hlavního města Prahy a v těsné spolupráci s několika firmami z oblasti IT a strojírenství, které aktivity TTT obětavě podporují. (viz. partneři TTT na webu).

K nevelkému realizačnímu týmu TTT jsem se připojil v roce 2009 krátce po svém nástupu na školu. Hned bylo zřejmé, co vedení takového projektu obnáší. Abychom studenty účinně oslovili a hlavně zaujali, nezbylo než se rychle oprostit od zavedených zvyklostí většiny státních institucí, že vše půjde samo a věci prostě nějak dopadnou. Museli jsme důsledně aplikovat náležitosti klasického obchodního modelu, což znamenalo začít produkty vzniklé pod značkou TTT v podstatě „prodávat“ cílové skupině – studentům. Nebylo zpočátku snadné vysvětlovat, proč je rozumné a perspektivní zajímat se o skutečný stav v praxi,  zvednout oči od tradičních schémat učebnic, strojnických tabulek a proč je užitečné čas od času vyrazit z tepla školy do světa, v němž „fouká“. To s sebou přineslo nutnost využití soudobých informačních kanálů. Prezentace Technology Tour se přestěhovala z nástěnek školní budovy do virtuálního prostředí internetu. Vznikly webové stránky (technologytour.cz), facebookový profil a též youtube kanál. Pro tyto účely bylo nezbytné vytvořit jednotný „firemní“ design s unikátním logem. Současná tvář TTT byla představena na jaře 2013.

 

Jsme se studenty vlastně stále na cestě, která nás naštěstí nepřestává oslovovat novými impulsy a možnostmi. Těší nás zájem o účast na exkurzích TTT a úspěchy absolventů SPŠ, kteří našli uplatnění v praxi právě v návaznosti na aktivity našeho projektu.
O přítomném stavu stavu věci se můžete přesvědčit na portálu www.trebesintechnologytour.cz nebo na facebook.com/technologytour.

Naleznete tam vybrané výsledky práce třebešínských 3D designerů a také  postřehy z návštěv z českých průmyslových firem, z přednášek realizovaných na půdě SPŠ Na Třebešíně  a z konferencí, které jsme společně se studenty navštívili.

Rozhodnete-li se pro trasu Třebešín Technology Tour, je naším přáním, aby pro Vás byla příjemná a přínosná!

 

autoři článku: DAvid Frýbert a Martin Nermut - SPŠ Na Třebešíně

Autor: David Frýbert | pondělí 23.9.2013 8:10 | karma článku: 4,16 | přečteno: 134x
  • Další články autora

David Frýbert

DigitalMedia conference 2014 - aneb Cinema 4D v akci

Jak už to tak v našich končinách bývá, tak i letos se konala další akce zaměřená na počítačovou grafiku a vizualizaci. Po zářijovém Splashi tu je DigitalMedia conference pro rok 2014, která se konala 20.11.2014 v tradičních prostorách kina OC Park Hostivař.

4.12.2014 v 7:00 | Karma: 3,35 | Přečteno: 144x | Diskuse| Osobní

David Frýbert

Svátek všech grafiků - Splash 2014

Setkání všech grafických nadšenců se opět uskutečnilo poslední zářijový víkend (27. a 28.9.2014) v kampusu ČZU v Praze Suchdole. Jak už je zvykem, na téměř všech větších a úspěšných konferencích, tak se nikdy nezačne včas. A Splash nebyl výjimkou. Snad to bylo i letošním velkým zájmenem, kdy se účastníci tlačili u registrace ještě po 11 hodině a přednáškový sál byl tak opravdu plný.

13.10.2014 v 6:00 | Karma: 0 | Přečteno: 76x | Diskuse| Pozvánky, akce

David Frýbert

Jablonec hostil závod světového poháru ve fourcrossu - JBC 4X

Druhým rokem se v Jablonci nad Nisou uskutečnil závod světového poháru ve fourcrossu. Pro nezasvěcené je to obdoba snowboardcrossu, ve kterém máme zlatou medaili díky Evě Samkové. Rozdíl je pouze v roční době a záměně prkna za horské kolo. O zábavu tedy bylo tři dny od 24. července postaráno.

31.7.2014 v 18:59 | Karma: 3,91 | Přečteno: 154x | Diskuse| Sport

David Frýbert

To nejlepší z počítačové grafiky na SPLASHi 2013

Byl to především svátek pro příznivce a kreativce ze světa 3D počítatočové grafiky, animace, vizualizace a všeho co k tomu patří. Druhý ročník konference, pod názvem SPLASH 2013, se konal v areálu ČZU v Praze Suchdole a sjela se sem opravdová elita ze světa CGI grafiky.

16.10.2013 v 22:31 | Karma: 4,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Média

David Frýbert

Nad Adobe se stahují mračna

I takto by se dala parafrázovat nová strategie společnosti Adobe, která prožívá další milník ve své bohaté kariéře. Ta se datuje již na počátek 80. let – konkrétně rok 1982 do San José, kde společnost Adobe Systems založil John Warnock a Charles Geschkem. Přes postupné vylepšování svého bohatého portfolia, které nyní obsahuje celou řadu integrovaných programů (Flash, Dreamweaver – dříve Macromedia nebo nově Speedgrade – společnost Iridas), přišla se strategií „tematických“ balíčků řady Creative Suite – CS. Když se ale dnes rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že se vše točí kolem cloudových služeb. Snad není firma, která by nějaký ten „obláček“ nenabízela. Adobe nemohla nereagovat dlouho a jen tak nečinně přihlížet, ač cloud není u grafických a DTP aplikací běžný. Oficiální představení bylo na řadě při uvedení balíčku CS6, které proběhlo v minulém roce a my jsme si jej mohli vychutnat na konferenci Adobe Creative Future 2012. Byla to ale jen taková malá ochutnávka a předzvěst toho, co se bude dít letos. V roce 2013 to grafický gigant vzal opravdu z gruntu. Ohlásil nové označení produktů – CC (Creative Cloud) a oznámil, že oficiálně končí s „krabicovou“ a velmi oblíbenou verzí a systémem balíčků Creative Suite.

26.6.2013 v 0:04 | Karma: 6,48 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
amatérský fotograf profesí učitel a lektor ICT. Zájmy: fotografie, 2D a 3D grafika, CMS Joomla!, sport, informační technologie a vzdělávání. Více informací na www.david-frybert.cz

Seznam rubrik