Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jablonec hostil závod světového poháru ve fourcrossu - JBC 4X

Druhým rokem se v Jablonci nad Nisou uskutečnil závod světového poháru ve fourcrossu. Pro nezasvěcené je to obdoba snowboardcrossu, ve kterém máme zlatou medaili díky Evě Samkové. Rozdíl je pouze v roční době a záměně prkna za horské kolo. O zábavu tedy bylo tři dny od 24. července postaráno.

DAvid Frýbert

To, co je Eva Samková pro snowboardcross, je zcela určitě Tomáš Slavík pro fourcross. Nejen, že stanul dvakrát na samotném trůnu pro držitele absolutního světového šampiona v této adrenalinové disciplíně, ale je také stavitelem a organizátorem závodu JBC 4X Revelations powered by GHOST v Jablonci nad Nisou. Tato trať byla v minulém ročníku vyhlášena nejtěžší a zároveň nejlepší tratí celého světového poháru. 

Už pro tyto skutečnosti se bylo v tomto ročníku opravdu na co těšit. Celá akce odstartovala ve čtvrtek 24. července zahajovacím ceremoniálem a trvala přes páteční tréninky, kvalifikaci, až do sobotního vyvrcholení v podobě finálového závodu. 

Pokud bych měl akci shrnout z pohledu fotografa, který se akce zúčastnil, tak to byl opravdu náročný, ale silný zážitek. Náročný především z pohledu výběru trati a počasí, které zde po celou dobu závodu panovalo. Stejně jako minulý rok sluníčko přálo a tak se rtuť teploměru šplhala k magické třicítce. Náročnost trati byla vskutku extrémní a zdolat ji několikrát za den byl vcelku nadlický úkol.

Výhodou byla také skutečnost, že kvalifikace a tréninky probíhaly již den před samotným závodem. Bylo tak dostatek času vybrat vhodné lokace a na trať se náležitě připravit.

Sobotní den se pak nesl ve zcela jiném duchu. Slovo poklidný se zde rozhodně použít nedalo a bylo znát, že fourcross je sportem adrenalinovým. Tvrdá hudba, hlasitý projev diváků, doprovodné akce, vtipní moderátoři a borci na kolech - to byly hlavní atributy finálového dne. Z doprovodných akcí stojí jistě za zmínku velkolepý přelet dvou akrobatických letadel ve stylu RedBull AirRace, který všechny diváky patřičně navnadil.

Z páteční kvalifikace, kam nastoupilo celkem 49 závodníků, se jich následně 32 kvalifikovalo do hlavního závodu. Zde již jde opravdu do tuhého a nebylo cesty zpět. Rideři se zde pouští po čtveřicích na náročnou trať tamní sjezdovky a jen dva nejlepší, z každé jízdy, postupují pavoukem dále.

Celou náročnost trati dokresloval i fakt, že závod žen, který měl být příjemným zpestřením a mělo se jej zúčastnit celkem pět závodnic, se nakonec nekonal a na trať se postavily pouze dvě "přeživší" jezdkyně. Tou šťastnější byla nakonec Helene Furwirth (Rakousko), která pokořila trať v čase 1:01.653. Nejnáročnější se zdála být především horní pasáž závodu, kde na jezdce čekala, po výjezdu z klopené zatáčky, série čtyř skoků. Zde se v klasifikaci nedařilo mnoha jezdcům a Hannes Slavik (Rakousko) to nakonec odnesl nejvíce, když jej musel po pádu v hlavním závodě eskortovat do nemocnice vrtulník. 

Samotný finálový závod byl vrcholem celého dne a dle svého obsazení sliboval tu nejlepší možnou podívanou. Jak by také ne, když na startu stály taková esa, jako Felix Beckeman, Hynek Strouha a Quentin Derbier. Stylem start cíl se ale vítězem stal Tomáš Slavík a nenechal nikoho na pochybách, že opět myslí jen na příčky nejvyšší.

Fotogalerie - finálový denkvalifikace

Kompletní výsledky závodu

Autor: David Frýbert | čtvrtek 31.7.2014 18:59 | karma článku: 3,91 | přečteno: 154x
  • Další články autora

David Frýbert

DigitalMedia conference 2014 - aneb Cinema 4D v akci

Jak už to tak v našich končinách bývá, tak i letos se konala další akce zaměřená na počítačovou grafiku a vizualizaci. Po zářijovém Splashi tu je DigitalMedia conference pro rok 2014, která se konala 20.11.2014 v tradičních prostorách kina OC Park Hostivař.

4.12.2014 v 7:00 | Karma: 3,35 | Přečteno: 144x | Diskuse| Osobní

David Frýbert

Svátek všech grafiků - Splash 2014

Setkání všech grafických nadšenců se opět uskutečnilo poslední zářijový víkend (27. a 28.9.2014) v kampusu ČZU v Praze Suchdole. Jak už je zvykem, na téměř všech větších a úspěšných konferencích, tak se nikdy nezačne včas. A Splash nebyl výjimkou. Snad to bylo i letošním velkým zájmenem, kdy se účastníci tlačili u registrace ještě po 11 hodině a přednáškový sál byl tak opravdu plný.

13.10.2014 v 6:00 | Karma: 0 | Přečteno: 76x | Diskuse| Pozvánky, akce

David Frýbert

To nejlepší z počítačové grafiky na SPLASHi 2013

Byl to především svátek pro příznivce a kreativce ze světa 3D počítatočové grafiky, animace, vizualizace a všeho co k tomu patří. Druhý ročník konference, pod názvem SPLASH 2013, se konal v areálu ČZU v Praze Suchdole a sjela se sem opravdová elita ze světa CGI grafiky.

16.10.2013 v 22:31 | Karma: 4,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Média

David Frýbert

Vzdělávání trochu jinak aneb Třebešín Technology Tour

Jsme stále obklopeni reálnou hmotou a energií - věcmi, které využíváme a na nichž rozhodně nejsme nezávislí. Většinou je pokládáme za samozřejmé, stejně jako to, že je někdo musí vytvořit. Je správné o jejich vzniku teoretizovat ve školních lavicích, ale ještě lepší je vidět a zažít jej doopravdy.

23.9.2013 v 8:10 | Karma: 4,16 | Přečteno: 134x | Diskuse| Pozvánky, akce

David Frýbert

Nad Adobe se stahují mračna

I takto by se dala parafrázovat nová strategie společnosti Adobe, která prožívá další milník ve své bohaté kariéře. Ta se datuje již na počátek 80. let – konkrétně rok 1982 do San José, kde společnost Adobe Systems založil John Warnock a Charles Geschkem. Přes postupné vylepšování svého bohatého portfolia, které nyní obsahuje celou řadu integrovaných programů (Flash, Dreamweaver – dříve Macromedia nebo nově Speedgrade – společnost Iridas), přišla se strategií „tematických“ balíčků řady Creative Suite – CS. Když se ale dnes rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že se vše točí kolem cloudových služeb. Snad není firma, která by nějaký ten „obláček“ nenabízela. Adobe nemohla nereagovat dlouho a jen tak nečinně přihlížet, ač cloud není u grafických a DTP aplikací běžný. Oficiální představení bylo na řadě při uvedení balíčku CS6, které proběhlo v minulém roce a my jsme si jej mohli vychutnat na konferenci Adobe Creative Future 2012. Byla to ale jen taková malá ochutnávka a předzvěst toho, co se bude dít letos. V roce 2013 to grafický gigant vzal opravdu z gruntu. Ohlásil nové označení produktů – CC (Creative Cloud) a oznámil, že oficiálně končí s „krabicovou“ a velmi oblíbenou verzí a systémem balíčků Creative Suite.

26.6.2013 v 0:04 | Karma: 6,48 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
amatérský fotograf profesí učitel a lektor ICT. Zájmy: fotografie, 2D a 3D grafika, CMS Joomla!, sport, informační technologie a vzdělávání. Více informací na www.david-frybert.cz

Seznam rubrik