Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nad Adobe se stahují mračna

I takto by se dala parafrázovat nová strategie společnosti Adobe, která prožívá další milník ve své bohaté kariéře. Ta se datuje již na počátek 80. let – konkrétně rok 1982 do San José, kde společnost Adobe Systems založil John Warnock a Charles Geschkem. Přes postupné vylepšování svého bohatého portfolia, které nyní obsahuje celou řadu integrovaných programů (Flash, Dreamweaver – dříve Macromedia nebo nově Speedgrade – společnost Iridas), přišla se strategií „tematických“ balíčků řady Creative Suite – CS. Když se ale dnes rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že se vše točí kolem cloudových služeb. Snad není firma, která by nějaký ten „obláček“ nenabízela. Adobe nemohla nereagovat dlouho a jen tak nečinně přihlížet, ač cloud není u grafických a DTP aplikací běžný. Oficiální představení bylo na řadě při uvedení balíčku CS6, které proběhlo v minulém roce a my jsme si jej mohli vychutnat na konferenci Adobe Creative Future 2012. Byla to ale jen taková malá ochutnávka a předzvěst toho, co se bude dít letos. V roce 2013 to grafický gigant vzal opravdu z gruntu. Ohlásil nové označení produktů – CC (Creative Cloud) a oznámil, že oficiálně končí s „krabicovou“ a velmi oblíbenou verzí a systémem balíčků Creative Suite.

studenti průmyslovky Na Třebešíně 2299DAvid Frýbert

Jak už bývá naším dobrým zvykem (na škole SPŠ Na Třebešíně a v rámci projektu TřebešínTechnolyTour) – vydal jsem se i se svými studenty na letošní konferenci s názvem Adobe Creative Now! 2013. Ta se po změně termínu konání (původní 6. 6.) z důvodů povodní, konala 20. 6. 2013 v OC Park Hostivař (kino Premiere Cinemas). Se studenty jsme dorazili na místo několik minut před zahájením registrace a mohli si tak prohlédnout stánky partnerů konference – Canonu a společnosti Maxon (zastoupené firmou Digital Media s.r.o.). Na stánek Maxonu jsem se osobně nejvíce těšil – ne ani tak kvůli oblíbené a vyučované Cinema 4D, ale především kvůli nové integraci tohoto modeláře do prostředí Adobe After Effects – o tom ale více níže. Po ranní kávě se mohlo přejít do hlavního sálu.

Tradiční řečník a moderátor konference Richard Markuzzi nás uvítal a představil hlavní hosty konference Adobe Creative Now 2013! Tím pro letošek byli mimo jiné staří známí Michal a Tomáš Metlička a zahraniční hosté Michael Chaize (Francie) a Markus Bledowski (Německo).

Vezmeme to tedy pěkně po pořádku. Michal Metlička v úvodním slovu představil nové směřování celé společnosti Adobe – Svět se mění, musí se změnit i nástroje a služby, které používáme. Není to sice nic nového, ale ujištění toho, že končí populární balík CS a nastává cesta cloudu, nemohl vyslovit asi nikdo jiný než populární český „propagátor“ (teď již člen evropského Adobe týmu a manager pro Východní Evropu, Střední Východ a Afriku). Jelikož je již téměř vše známo a cloud není žádná extra novinka, mohla působit jeho prezentace trochu nudně a dlouze. Za zmínku stojí snad jen statistika, kde Adobe předpokládá, že koncem roku si její služby „předplatí“ téměř 1,2 milionů uživatelů. Kolik z nich bude ale z české kotliny – to se budeme muset nechat překvapit. Dobrá zpráva, pro přeci jen trochu konzervativní českou komunitu, je ta, že balík CS6 nebude přicházet o své aktualizace ani o možnost koupě. Jenom se již prostě nedočká svého bratříčka. Dalo by se to jistě shrnout slovy: „Král CS6 je mrtev, ať žije král CC“.

Přechod na cloudovou službu nám přináší několik novinek do portfolia Adobe. Nejsou to ani tak nové programy – i když těch je také pár – ale spíše typické služby jako profesionální sociální síť Behance (kde můžete sdílet své výtvory, diskutovat s dalšími kolegy, atd.) a možnost sdílení dat v prostoru od 20 až 100GB (Adobe Cloud Team). To může být výhodné, když chcete sdílet svá data se svým zákazníkem, který sice nemá službu Adobe cloud, ale přesto může vaše data na internetu prohlížet a prezentovat.

Po Michalovi se ujal slova Markus Bledowski a na řadě tak bylo zpracování videa a mnou tolik očekávaná ukázka propojení nástroje Cinema 4D a Adobe After Effects. Obecně pro zpracování videa přibyly v rámci cloudu nové nástroje Adobe Story a Prelude, který slouží jako nástroj pro předzpracování videa. Bez problému importujete videa téměř z jakéhokoli zařízení, definujete jednotný výstupní formát, je zde přehledný „preview“ mód, který umožnuje importovat jen kýženou část videa pomocí živého náhledu, atd. Velkou novinkou je přidávání nových metatagů spojených s analýzou řeči, podle kterých můžete odhadnout rozložení videa. Dokážete také uploadovat přímo na FTP server nebo odeslat před-zpracované video k finalizaci do Premiere Pro či After Effects. Když už byla řeč o formátech videa, tak nemůžeme opomenout nástroj Media Encoder – bez kterého se neobejde žádné překódování videa do požadovaného formátu, zařízení, atd., přičemž můžete využít již řadu přednastavených šablon. V rámci Premiero Pro, zmíním jen výčet v podobě jakési „kustomizace“ ovladačů pro jednotlivé vrstvy (audio, video); přímou synchornizaci s creative cloudem; mercury engine s podporou OpenCL; přidání efektů z nástroje SpeedGrade (korekce osvětlení scény); pokročilá editace audio stopy a práce s titulky.         

Teď se ale pojďme podívat na Adobe After Effects ve verzi CC. Zde je právě největší novinkou již zmiňované propojení se Cinema 4D. To sice existovalo již dříve v podobě exportních formátů – ale nyní je díky nástroji Cineware toto spojení velmi těsnéJ Pro lepší popis věci zde uvedu několik odkazů a video přímo z konference. Tímto to ale nekončí – opět přidám jen krátký výčet několika zajímavých novinek nebo spíše vylepšení stávajících nástrojů: kamera tracker – pro analýzu pohybu kamery ve scéně; rotobrush – známý již z verze CS6; a stabilizátor obrazu – warp stabilizator. Ohledně dalších audio-video nástrojů a vylepšení už jen velmi krátce. Adobe SpeedGrade – možnost přenesení nastavení obrazu (barevnosti) z jednoho záběru do druhého; Adobe Audition – výběrové nástroje (alá Photoshop).

Posledním v řadě, v rámci dopoledního programu, byl Tomáš Metlička. To samo o sobě dalo předeslat tématu. Bylo jím DTP a možnosti dnešního elektronického publikování. Tedy nástroje Adobe InDesign, Muse a Illustrator. První jmenovaný dostal pod kapotu 64bitovou architekturu; podporu HDPI displejů (retina, aj.); implementaci formátu idml pro možnou výměnu dat mezi staršími verzemi; přímé vkládání a editaci QR kódů; bylo sjednoceno prostředí (barevný layout jako ostatní programy rodiny Adobe); a co velmi, ale velmi oceňuji a trochu se divím, že to bylo implementováno až teď, je práce s písmem, lépe řečeno jeho vyhledávání a přímý náhled stiskem klávesy Ctrl (za toto třikrát hurá!!!:)). Nový nástroj v podobě Adobe Muse (od verze CS6) přidává opět další interaktivní prvky pro přípravu grafiky webových stránek a plnou synchronizaci s Adobe cloudem. Posledním na dopoledním seznamu byl Illustrator. Ten opět nabízí synchronizaci nastavení obou verzí – jak pracovní, tak domácí aplikace – funkci TouchType pro retuš (editaci) písma, která zjednodušuje jeho transformaci. Zajímavými funkcionalitami jsou také mapování textury na křivku (cestu) nebo přímý export dokumentu do CSS a následná implementace v rámci html přes nástroj Edge code.

 

Po vydatném obědě následoval z hlediska obsahu trochu méně obsáhlý nikoli však nezajímavý program. Slova se ujal Michael Chaize z Francie, který prezentoval kompletní možnosti webové produkce s nástroji Adobe. Šlo především o velmi efektní grafické a animované prvky v rámci implementace HTML5 a CSS3 a samozřejmě o tvorbu stránek cílenou na různé platformy (rozlišení).

Tímto můžeme tedy vše uzavřít. Akce se dá zhodnotit z různých pohledů. Nejdůležitější zprávou celého dne je skutečnost plného přechodu na Adobe Cloud a ukončení populární série Creative Suite. Je otázkou, jaké to bude mít následky – je pravda, že cloudové služby jsou cenově velmi výhodné. Posuďme sami. Nejvyšší balíček Adobe CS6 Master Collection, u kterého máte k dispozici téměř všechny dostupné softwary, vyjde na cca 61 tis. Kč (ceník společnosti DigitalMedia s.r.o.). Se službou Adobe Cloud a členstvím minimálně na jeden rok, zaplatíte cca 62 euro za měsíc (1150,- x 12 měsíců = 13 800,- zdroj www.adobe.cz). Takže zhruba 5 let máte k dobru. Za tu dobu Adobe vydá, dle svého plánu, 5 dalších nových verzí svého softwaru. Navíc ve verzi CC máte k dispozici opravdu všechny nástroje (instalovat samozřejmě můžete jen ty, o které máte zájem) a navíc jednu další verzi „zdarma“ na vaši domácí stanici. Musím tedy říci – jakkoli jsem byl k tomuto systému skeptický, velmi se mi zamlouvá a myslím, že rozhodně má co nabídnou i českým uživatelům. Co si myslíte vy a jaké jsou vaše názory na Adobe Cloud?

více informací také na webu Třebešín Technology Tour

 

Autor: David Frýbert | středa 26.6.2013 0:04 | karma článku: 6,48 | přečteno: 652x
  • Další články autora

David Frýbert

DigitalMedia conference 2014 - aneb Cinema 4D v akci

Jak už to tak v našich končinách bývá, tak i letos se konala další akce zaměřená na počítačovou grafiku a vizualizaci. Po zářijovém Splashi tu je DigitalMedia conference pro rok 2014, která se konala 20.11.2014 v tradičních prostorách kina OC Park Hostivař.

4.12.2014 v 7:00 | Karma: 3,35 | Přečteno: 144x | Diskuse| Osobní

David Frýbert

Svátek všech grafiků - Splash 2014

Setkání všech grafických nadšenců se opět uskutečnilo poslední zářijový víkend (27. a 28.9.2014) v kampusu ČZU v Praze Suchdole. Jak už je zvykem, na téměř všech větších a úspěšných konferencích, tak se nikdy nezačne včas. A Splash nebyl výjimkou. Snad to bylo i letošním velkým zájmenem, kdy se účastníci tlačili u registrace ještě po 11 hodině a přednáškový sál byl tak opravdu plný.

13.10.2014 v 6:00 | Karma: 0 | Přečteno: 76x | Diskuse| Pozvánky, akce

David Frýbert

Jablonec hostil závod světového poháru ve fourcrossu - JBC 4X

Druhým rokem se v Jablonci nad Nisou uskutečnil závod světového poháru ve fourcrossu. Pro nezasvěcené je to obdoba snowboardcrossu, ve kterém máme zlatou medaili díky Evě Samkové. Rozdíl je pouze v roční době a záměně prkna za horské kolo. O zábavu tedy bylo tři dny od 24. července postaráno.

31.7.2014 v 18:59 | Karma: 3,91 | Přečteno: 154x | Diskuse| Sport

David Frýbert

To nejlepší z počítačové grafiky na SPLASHi 2013

Byl to především svátek pro příznivce a kreativce ze světa 3D počítatočové grafiky, animace, vizualizace a všeho co k tomu patří. Druhý ročník konference, pod názvem SPLASH 2013, se konal v areálu ČZU v Praze Suchdole a sjela se sem opravdová elita ze světa CGI grafiky.

16.10.2013 v 22:31 | Karma: 4,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Média

David Frýbert

Vzdělávání trochu jinak aneb Třebešín Technology Tour

Jsme stále obklopeni reálnou hmotou a energií - věcmi, které využíváme a na nichž rozhodně nejsme nezávislí. Většinou je pokládáme za samozřejmé, stejně jako to, že je někdo musí vytvořit. Je správné o jejich vzniku teoretizovat ve školních lavicích, ale ještě lepší je vidět a zažít jej doopravdy.

23.9.2013 v 8:10 | Karma: 4,16 | Přečteno: 134x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
amatérský fotograf profesí učitel a lektor ICT. Zájmy: fotografie, 2D a 3D grafika, CMS Joomla!, sport, informační technologie a vzdělávání. Více informací na www.david-frybert.cz

Seznam rubrik