Víkend v Praze patřil skateboardingu - Mystic SK8 CUP 2012

Od pátku do neděle 15. července 2012 se na pražském ostrově Štvanice konal Mystic SK8 CUP 2012 - s pořadovým číslem 18. Jelikož tento závod u nás není žádnou novinkou, tak na jeho startu stojí nejlepší tuzemští i světoví borci v kategoriích street a bowl. Celý závod je rovněž zařazen do série Světového poháru ve skateboardingu – World cup skateboarding 2012 (WCS) a Praha je tak jednou ze šesti zastávek (Itálie, 2x Francie, Estonsko, Anglie, Praha).

DAvid Frýbert - 2012

Ihned v úvodu se  musím přiznat, že opravdu nejsem odborníkem v tématice skateboardingu ani jiných krátkých či dlouhých "prkýnek". Na akci jsem se tak dostal jako obyčejný pražský "smrtelník" a amatérský fotograf, který až do pátečního odpoledne nevěděl co si představit pod pojmem bowl v kontextu s některou soutěžní disciplínou:-)

Na akci jsem tedy vyrazil hned v pátek, kdy probíhaly tréninky a předkvailifikační kola pro evropské jezdce. Systém předkvalifikace a především její určení dávalo značit, kteří jezdci budou patřit mezi favority. Jelikož to, aby pořadatelé ochránili mimo-evropské "skatery" od předčasné cesty domů, se mi nezdálo příliš pravděpodobné...ale kdo ví:) Po cca hodinovém čekání na otevření areálu - od udělení akreditace (červený doprovodný pásek), kdy jsem si stihnul prohlédnou okolí celého parku, jsme mohli vyrazit vstříc prvním větším skateboardovým zážitkům. Na první pohled by se mohlo zdát, že v předkvalifikačním závodě to nebude úplně ono, ale právě tento čas byl ideální na prohlídku celého areálu - zjištění nejlepších pozic pro nedělní focení, atd. Z pohledu umístění areál na Štvanici přímo sousedí s poněkud známějším tenisovým, který je od toho skateboardového oddělen jen drážním viaduktem. O víkendu se ale veškerá pozornost soustředila jen na velké prostranství s dvěma areály pro street a bowl, kde pivo teklo proudem a hrála tematicky zaměřená hudba. Abych tak trochu přiblížil termíny, tak streetový areál má svým profilem imitovat "běžné" prostředí ulic, kde nechybí typické schody, zábradlí ba dokonce i hydrant v americkém stylu. Bowl je oproti tomu jakási "mísa" (v doslovném anglickém překladu), kde není žádný typický vchod a závodník tak skáče přímo do víru prostorné jámy pod ním.

Abych se ale vrátil od popisu k samotným závodům - po páteční předkvalifikaci už nic nebránilo "ostrému" závodu, který v případě bowlu vrcholil v sobotu a neděle patřila streetovému finále. Z pohledu streetu snad jen ještě jedna zajímavost v podobě samostatné ženské kategorie, kterou zcela ovládli závodnice z amerického kontinentu.

Teď už tedy stručný seznam vítězů jednotlivých disciplín mezi kterými se neztratili i čeští závodníci.

Street muži - 15.7.2012
1. Austen Seaholm  (USA) 

2. Ryan DeCenzo  (CAN)
3. Tomáš Stejskal (CZE)

4. Roger Silva (BRA)
5. Maxim Habanec  (CZE) 

Bowl - 14.7.2012
1. Charlie Blair  (USA)

2. Alex Sorgente  (USA)

3. Martin Jurášek (CZE)

Street ženy - 15.7.2012
1. Alexis Sablone  (USA)

2. Leticia Bufoni  (BRA)

3. Lacey Baker (USA)

 

infrormační zdroje:

můj kompletní foto-report z akce: DAvid-frybert.cz

web a oficiální fotografie mystic sk8 cup 2012

Autor: David Frýbert | úterý 17.7.2012 1:15 | karma článku: 5,22 | přečteno: 652x