Tegra 4 je tady - bude to opravdu "pecka"

Veletrh CES 2013 je v americkém Las Vegas v plném proudu a novinek je všude dost a dost. Jedna mě ovšem oslovila asi nejvíce. Je to představení nového čipu společnosti NVidia s názvem Tegra 4 (kódové označení "Wayne"). Jak již název napovídá, tak se jedná o přímého nástupce staršího čipu Tegra 3 - po supermanovsku "Kal-El". Změn a novinek je opravdu hodně - od nové technologie výroby, až po nové technické možnosti. Zde je jen krátký výčet těchto příjemných vylepšení a specifikací doplněných obrázkem z prezentace firmy NVidia.

NVidia GRIDNVidia cloud

  • GeForce GPU se 72 jádry
  • čtyřjádrové CPU ARM Cortex-A15
  • páté CPU: druhá generace Battery Saver Core
  • architektura pro fotografické výpočty
  • podpora UltraHD 4k videa
  • volitelně LTE (díky čipsetu Icera i500)
http://diit.cz/clanek/ces-2013-nvidia-uvedla-tegra-4-arm-soc-se-72-gpu-jadry

Je tedy vidět, že došlo k navýšení GPU jader z 12 na úctyhodných 72 a také osazení dnes asi nejvýkonnějším ARM CPU Cortex A15 (Tegra 3 měla A9). Za povšimnutí stojí také páté CPU jádro, které se zapíná při nevytíženosti procesoru a dokáže tak značně ušetřit stav baterie. Když už jsem zmínil změnu technologického postupu, tak je to přechod ze 40 na 28nm technologii, které provází téměř všechny grafické produkty společnosti - především nové karty Quadro, atd. Jelikož celý veletrh se nese v duchu UHD (Ultra High Definition) videa - tedy 4K rozlišení, nemůže tento čip zaostávat a tak zařízení osazená tímto skvostem budou schopna plně akcelerovat 4K video díky podpoře 4k H.264 standardu.

 

Nasazení této technologie bylo představeno spolu s konzolí NVidia Project Shield, která by měla nahradit přežitek v podobě PSP.

Když už jsme u těch nových technologií a inovací je potřeba zmínit tzv. Cloud Gaming GRID, kde budete moci hrát nejvýkonnější hry i na svém tabletu či telefonu, který požadavky jsou jen na streamování video a zvuku v příslušném rozlišení. Přesun do cloudových řešení je dnes velmi oblíbený a většina společností se jej snaží integrovat do svých řešení. Výjimkou není ani NVidia nyná se svým GRIDem. Veškerý výpočetní výkon je tak přenesen na výpočetní server, který v případě velkých firem může být osazen akcelerátory Tesla nebo, jak tomu bude asi u většiny z nás, to je nejvýkonější PC, které máme doma:)

Informační zdroje:


http://www.nvidia.com/object/cloud-gaming.html

http://diit.cz/clanek/ces-2013-nvidia-odhalila-revolucni-projekty-shield-a-grid

http://diit.cz/clanek/ces-2013-nvidia-uvedla-tegra-4-arm-soc-se-72-gpu-jadry

 

Autor: David Frýbert | úterý 8.1.2013 9:41 | karma článku: 6,08 | přečteno: 672x