Plochá dráha tak trochu jinak, po americku

Za krásného letního počasí se v sobotu 23. června konaly závody americké ploché dráhy s názvem FIM Flat Track - Czech Cup 2012. Místo konání bylo pro všechny příznivce motocyklového sportu tradiční - stadión Markéta v Praze.

FLAT TRACK - 2012DAvid Frýbert

Flat Track je americká obdoba ploché dráhy a podle toho jsou také patřičně upravena pravidla. Jak už to tak u většiny zámořských sportů bývá, vše je přizpůsobeno oku diváka. Proto se ve Flat Tracku může na startovní rošt postavit až 24 jezdců (což je ovšem extrémní číslo a vše závisí na parametrech konkrétní dráhy). Upraven je i počet kol, který se pohybuje v rozmezí 6 až 20 (pro finálové jízdy). Jelikož je pražská trať uzpůsobena především pro klasiku - jímž je plochá dráha, tak se použilo minimálních počtů v obou případech (jezdci i počet kol).

Jelikož se jedná z větší části o americký sport, který se ale již pomalu dostává i na českou scénu a i u nás existuje systém závodů flat tracku, byl seznam závodníků bohatý na zahraniční jména. Především šlo o země jako Anglie, Itálie a Francie. Účast Čecha Jiřího Němce za Slovensko byla spíše zajímavou kuriozitou. Zahraniční jezdci si ze začátku mysleli, že mají jasnou převahu, ale již první tréninková kola ukázala, že i s českými jezdci se musí počítat. Dokazuje to i páté místoPavola Pučka, který se dokázal "vklínit" mezi italské trio jezdců.

Z technického hlediska se tento sport od ploché dráhy liší především typem motorek. Flat Tracku se může účastnit prakticky jakákoli motorka, která splní patřičné úpravy a bude tak nejlépe vyhovovat spíše konkrétní trati než sportu jako takovému. Proto se na americkém kontinentu setkáme i s 1200ccm motorkami s obrovským výkonem a může se tak na dráhu "vyskládat" co nejvíce jezdců. Tím tedy dochází k požadovanému kontaktu tělo na tělo a diváci se dostávají patřičně do varu - možná až na úkor bezpečnosti. V "pražské" variantě flat tracku se ovšem - i vzhledem k profilu trati - objevily jednoválcové speciály, které spíše vynikaly svojí ovladatelností a akcelerací.

Tolik tedy krátké představení netradičního závodu a můžeme jen doufat, že se na Markétě sejdeme i napřesrok. Už jen tedy pár odkazů a stručná výsledková listina:

1. #1 Aidan Collins - GB
2. #93 Tom Woolley - GB
3. #21 Fabrizio Vesprini - IT
--------------------------------- 
5. #175 Pavol Pučko - CZ
15. #44 Roman Janošťák - CZ
16. #298 Jan Vondrášek - CZ
18. #13 Marcel Oravec - CZ
20. #25 Aleš Exler20 - CZ

Odkazy:

CZ flat track - pravidla, aktuality: flat-track.cz
Výsledkova listina - Autoklub Markéta Praha 

Autor: David Frýbert | pondělí 2.7.2012 12:44 | karma článku: 5,46 | přečteno: 1081x