Zatneme těm živnostníkům tipec!

Jejich revírem jsou špitály, jejich příjmy jsou astronomické, zneužívají nemocenskou a teď na nich ušetříme nejméně miliardu: ŽIVNOSTNÍCI!

Pan ministr Drábek bije na poplach: živnostníci zneužívají nemocenskou, je zapotřebí něco dělat, protože jinak stát přijde na buben! Za peníze dělníků, rolníků a pracující inteligence se ta verbež válí doma nebo dokonce po špitálech. Mají na to jednoduchou fintu – když cítí, že budou nemocní, tři měsíce předtím si zvednou nemocenskou a pak si třeba celý týden žijí jako prasata v žitě z krvavých peněz nás všech.

Co s tím? Trochu jim zkomplikujeme život, natáhneme jim aspoň na tři týdny dobu, kdy jim nevyplatíme na nemocenské ani korunu a měli bychom je přinutit platit ještě vyšší výpalné, pardon - zdravotní a sociální pojištění. Prostě jim zatneme tipec, vyžírkům!

Jsem také živnostník. Neodvádím na sociálním a zdravotním pojištění tak úplně málo a na nemocenské jsem nebyl nejméně 10-15 let, možná více. Nemohu si to totiž dovolit. Jako valná většina živnostníků nemám lidi, kteří by po dobu mé nemocenské udělali moji práci a pokud ji neodvedu, lhostejno proč, mohu se s řadou klientů navždy rozloučit. Tak prostě pracuji. Cirhóza, trombóza, dávivý kašel, tuberkulóza a jiné lahůdky mě nemohou vytrhnout z pracovního zanícení, s dovolenou je to také nevalné.

To, že za mě nikdo práci neudělá a já přijdu o klienty, je jedna strana mince. Na té druhé stojí psáno, že v okamžiku, kdy ulehnu, nemám štědrého zaměstnavatele, který mi bude po dobu, kdy stát pauzíruje, posílat na účet tučný obolos za mé povalování. Prostě zůstanu bez prostředků. Jasně, můžu si naspořit, ale to asi zaměstnanec také. Proto nerozumím tomu, proč stát nenařídí mým klientům, aby se rukou společnou a nerozdílnou o mne v bídě a nemoci starali. Je to absurdní? Proč? U zaměstnanců to nikomu divné nepřijde.

A tak se stát rozhodl po zásluze potrestat dalším hubeným týdnem všechny ty, kdo se o sebe starají sami, posílají mu peníze a nic po něm nechtějí, snad jen v případě, že skutečně onemocní. Myslím, že mohu jménem všech živnostníků panu ministrovi za tuto dojemnou péči poděkovat.

Netroufám si odhadnout přesnou statistiku nemocnosti živnostníků, ale patrně bude jen zlomkem té zbývající. Přesto se dalším týdnem nějaká ta koruna ušetří. Netuším však, jestli se to státu rentuje. Myslím to, že na tu nemocenskou nechodíme. I obyčejná přechozená chřipka může v budoucnu způsobit vážné komplikace, jejichž léčení bude stát podstatně více. A to nemluvím např. o kardiologických či jiných vážných onemocněních, na které se touto politikou zadělává. Jde v podstatě opět o systém přesouvání plateb do blíže neurčené budoucnosti. S pravicovou politikou to má jen málo společného.

Ale což, nakonec to byl od ministra Drábka v podstatě geniální tah: živnostníci nemají odbory, které by vyrazily do ulic a dělaly tam potíže, tak co bychom se jimi zabývali. Vtip je v tom, že oni si prostě nemohou dovolit stávkovat.

Tak jim zatneme tipec!

P.S.: Pokud jsem někoho ze svých klientů vystrašil tím, že bych snad od nich chtěl nemocenskou, tak to prosím neberte vážně. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Frömmer | úterý 16.11.2010 9:40 | karma článku: 25,59 | přečteno: 1325x