Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme poprvé navštívili Úřad práce (vzpomínka na Š + G)

Prostě se to stalo. Jeden z mých nejmenovaných blízkých skončil v práci ve zkušební době a vyhlídky na okamžitý nástup do dalšího zaměstnání byly mizivé. Z pochopitelných důvodů nebudu jmenovat, jinak by se na mě můj syn

hrozně naštval.

Formuláře jsem našla na internetu, pečlivě vyplnila a tam, kde se pan žadatel měl  vlastnoručně podepsat jsem mu pro jistotu udělala tečku. Vymyslela jsem i taktiku, jak zdoláme úřední pevnost bez ztráty nervů a času. Přijdeme pár minut před koncem polední přestávky, která končí v jednu hodinu a využijeme okamžiku překvapení.  Vrazíme úředníkovi do ruky papíry, syn si výjimečně sundá „bejsbolku“ a nasadí výraz „účinné  lítosti“ (to mu jde –  díky této etudě prolezl celou povinnou školní docházkou i těmi pár lety učňáku)!

Už z dálky mi bylo jasné, že si svoji taktiku můžu… Před prosklenými zamčenými dveřmi nervózně postával hrozen lidí, který se každou minutou nebezpečně rozrůstal. Pokorně jsme se zařadili na okraj a čekali, zatímco mi hlavou běžela videa z amerických výprodejních akcí tzv. Black Friday, kdy se z koupěchtivých Američanů stává vraždící monstrum. Statistiky každoročně hovoří o desítkách ušlapaných eventuelně jinak z boje vyřazených „slabších kusů“. Za několik minut jsem se mohla přesvědčit, že i u nás na pražské periferii nezůstáváme za USA pozadu, že i tady jsme mezi zkušenými borci.

Zatímco starší spoluobčané používali ke své nutné obraně francouzských holí,  mladé nepřizpůsobivé matky vybaveny kočárky s dětmi jimi nejprve nekompromisně coby beranidlem prorážely dav. Posléze v okamžiku O (tedy ve 13.00, kdy byly dveře ÚP konečně odemčeny) jimi chytře zablokovaly vchod a dovnitř vpouštěly pouze své soukmenovce (a že jich tam nebylo málo!).

Po vpádu do budovy nás trochu zdržela neznalost terénu, naštěstí slečna v informacích nám byla rychle nápomocna a náš dotaz lokalizovala do jednoho z nejvyšších pater. Před výtahy se mezitím vytvořila fronta, nezbývalo než využít naší vcelku dobré fyzické kondice a vyrazit po schodišti.

Cestou jsme naštěstí poztráceli žadatele o jiné dávky, kteří odpadli v nižších patrech. Vrcholu jsme dosáhli ve slušném čase a bez použití kyslíkové masky. V kýžené čekárně na registraci se už počet dychtivců ustálil na pár desítek osob. Vylosovali jsme si číslo a našli lavičku s dobrým výhledem na obrazovku, kde se kromě líně se převalujících pořadových čísel promítaly  eurodotační filmy. Většinou na téma, jak se snadno a rychle rekvalifikovat na úspěšnou kosmetičku nebo chovatele koní…  Svým realistickým pohledem na život a dramaturgickou odvahou mi připomínaly oblíbený pořad z mého dětství. Pravda, „Pohádky ovčí babičky“ byly tehdy ještě černobílé, holt pokrok nezastavíš!

Hned mi bylo jasné, kdo je tu poprvé a kdo tu bývá častým hostem. Ti zkušenější vytahovali z batohů termosky s čajem a chleby se sádlem, křížovky…Ti ještě otrlejší i drahé mobily.  Z jejich profesionálního chování se dalo vyčíst, že čekání bude dlouhé.  Začátečníci se sháněli po propisovačkách, neb pozdě zjistili, že vyplněné formuláře platily pouze do včerejška, ode dneška platí zase formuláře jiné. Dále se věnovali studiu nástěnek s inzercí v naivní víře, že právě oni jsou těmi hledanými. Čtení plátku „Prace.cz“, který byl zdarma k dispozici ve velkém množství, jen prohloubilo všeobecné pocity zmaru a znechucení. Uveřejněné inzeráty svou čerstvostí a atraktivitou připomínaly několik týdnů starou zdechlinu.

Po zhruba hodině čekání došlo i na našeho adepta na podporu, kterého tak rozrušil ten náhlý pocit štěstí, že je na řadě, že vyrazil ke kanceláři na zcela opačném konci chodby… Jsou v životě matky chvíle, které prožije jen jednou -  poprvé: první krůčky batolete, první cesta do školy a první registrace na Úřadu práce.

Zamáčkla jsem mateřskou slzu, ano, můj chlapec to dokázal, za patnáct minut se vypotácel ze dveří v ruce seznam dokladů, které je nutno ještě dodat, ale hlavně s úředním potvrzením, že náš stát s ním počítá!  Stal se jedním z registrovaných nezaměstnaných!

 

(Poznámka pro později narozené  - Povídky Š + G tedy Šimka a Grossmana, které vznikaly koncem šedesátých let minulého století v rámci Návštěvních dnů divadla Semafor patří k tomu nejlepšímu z českého humoru. Já se s nimi rozhodně nechci srovnávat, jen na ně s láskou vzpomínám a hodně mi scházejí!)

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Franzová | pondělí 7.12.2015 9:02 | karma článku: 23,03 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Martina Franzová

Nebyl to medvěd, byl to Vašek (Havel)

Dostala se k nám důvěryhodná, ale zatím z jiného zdroje neověřená informace, že v oblasti kolem obce Hlavenec severně od Brandýsa n.Labem-Staré Boleslavi se pohybuje medvěd. Může se jednat o jedince uprchlého ze zajetí nebo

17.1.2022 v 8:19 | Karma: 9,66 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Jsem nepřítel lidu

Včera jsem nebyla vpuštěna do kina, přestože jsem si zakoupila lístek a pořídila kvůli tomu PCR test, dále doložila aktuálním laboratorním testem, že mám protilátky, tudíž jsem covid prodělala, jen na to nemám papír!

1.12.2021 v 8:46 | Karma: 37,05 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Nebudu už držet ....!

Co se to stalo se mnou a světem? Když považuji za vítězství, že jsem mohla vstoupit do restaurace bez prokázání svého zdravotního stavu? že jsem se sice při příchodu na koncert vážné hudby prokázala jakýmsi kusem papíru na jakési

15.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,02 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Sdílejte, než to dají na miniblog - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Můj minulý blog jako upozornění na výborný rozhovor s prof.RNDr.Jaroslavem Turánkem, CSc. DSc. má podle adminů iDnes "malou informační" hodnotu! Proto byl vyloučen z titulní strany, zajímavé, že...

19.8.2021 v 23:31 | Karma: 23,83 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hyde park

Martina Franzová

Sdílejte, než to smažou - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Jarmark s vakcínami, ohrožení zdraví našich děti, to je velmi stručně obsah rozhovoru s profesorem RNDr,Jaroslavem Turánkem, CSc, DSc.. Poslechněte si ho, bude to náročné, ale zásadní pro rozhodování, zda očkovat či neočkovat!

18.8.2021 v 22:46 | Karma: 21,39 | Přečteno: 936x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Už snad konečně dospělá, přesto romantická samoživitelka. Majitelka svérázných názorů a snad i smyslu pro humor.

Seznam rubrik