Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Filipika jedné primitivky bez titulu proti vzdělávání

Život na poušti Kalahari v jižní Africe není žádná opereta. Tady jde o přežití. Od malička se proto děti učí jak rozeznat jedlé byliny od těch jedovatých, jak vystopovat zvěř, jak vyrobit luk a šípy… Bohužel už i tam se dostala naše „dobroserská“(děkuji pane senátore Kubero!)  civilizace. Malý černoušek se ve škole naučí číst a psát, možná si i spočte kolik má prstů u nohou, ale když se vrátí ke svému kmeni, je všem pro smích.  Zapomněl totiž jak poznat, zda stopa levharta je čerstvá nebo několik dní stará. Tady už přestává legrace a začíná boj o život. Pokud tento nepraktický „intelektuál“ opustí svůj kmen a vydá se do města, bude zase pro smích místním, neb pro ně je a zůstane křovákem tedy spíše „vidlákem“ z pouště, který sice umí do pěti počítat, ale jinak je v novém prostředí nepoužitelný.  

V naivním záchvatu touhy po lepším a spravedlivějším světě pro všechny jsme po několik let podporovali holčičku z africké  Guinee. Pravidelně jsme jí posílali na naše poměry nepříliš vysokou částku, aby mohla chodit do školy. Díky organizátorům podpory chodily z Afriky zřejmě povinné dopisy s neobratnými obrázky a Charlottina vysvědčení. Jak to s ní dopadlo po skončení základní školy nevím, naše rodina měla v té době sama existenční starosti. Poslední zprávy z její vlasti se týkaly urputných bojů spojených s nástupem vojenské junty k moci. Kdoví, zda Charlotta ještě žije…  Pokud ne, mohla bych to někde reklamovat jako „zmařenou investici“? Nechci být cynická, ale vím, že ve většině  afrických států už se neválčí luky a šípy ale zbraněmi dodávanými námi „civilizovanými“ a vzdělanými Evropany.  Pro mě z toho plyne jediné poučení - tento svět prostě není a nebude dobrý a spravedlivý.

Zmínila jsem existenční starosti. Když jsem svému spolužákovi, který emigroval na Západ a po osmdesátém devátém roce se občas objevoval v Praze, sdělila, že můj manžel – hrdý majitel dvou inženýrských titulů je bez práce, nechápal. Nechápal, že člověk s takovým technickým vzděláním a dlouhou praxí v oboru, se může stát přebytečným a že vzhledem k věku (přes 50) nemá šanci na „normální práci“. Můj muž (dnes už bývalý) už nikdy zaměstnání odpovídající svému vzdělání nenašel. Vyzkoušel si kromě jiného, co to je otrocká práce na pásu v montovně u thajwanské firmy vyrábějící počítače. Nejvíc jsem ho obdivovala, když nastoupil do soukromého domova důchodců. Za mizerný plat ho čekala psychicky i fyzicky náročná práce, tzv. vyhoření je pak otázkou spíše měsíců než let. Teď už se snaží o jediné, nějak přežít do důchodu.

Nicméně znovu a znovu svým dětem opakujeme mantru našich rodičů: „Uč se, ať to někam táhneš! Bez maturity tě nikam nevezmou!Vysokoškolský diplom je už dnes nutností atd. atd.“ Přestože víme, že slečny vysokoškolačky často dělají práci středoškoláků třeba jako asistentky, kluci s maturitou makají za pár šupů někde ve skladu…….

Nemám prostě tu správnou důvěru ve školství a ten náš způsob vzdělávání , nevěřím v jeho použitelnost v denním životě a nevěřím, že neslouží opět  více tomuto systému než našim dětem.  Historie se stále opakuje - už zase se přepisují dějiny, středoškolští a  vysokoškolští studenti se učí opět nenávisti.  Obávám se, kam nás ta záměrně budovaná nenávist a mediální propaganda zavede. Nevím, zda ta nová vzdělaná generace bude „day after“ schopna rozdělávat oheň třením dvou dřívek o sebe, jak to umí (nebo aspoň uměl) každý správný člen kmene Sanů v poušti Kalahari. Nechci malovat atomové hřiby na zeď, ale přemýšlím, jak si naše „úžasná“ civilizovaná Evropa poradí třeba jen s takovým pořádným „black outem“.  Google ani žádná skvělá aplikace v iPhonu nám neporadí, budeme poněkud „offline“!

Bývalý režim měl pro většinu z nás jednu výhodu, nepřítel byl jasný. Během mého studia na ekonomce jsem tušila, že v hodinách politické ekonomie a občanské výchovy, nejde o vzdělávání ale v podstatě o všem známou hru na „vymývání mozků“.  Kdo měl štěstí na otevřené a statečné rodiče, už od základky věděl své a téhle hry se neúčastnil. Nějak jsme ty hodiny přetrpěli a špatná známka z ruštiny byla pozvánkou do party těch, co měli jasný názor a poslouchali Led Zeppelin a Karla Kryla.

Dnes se to všechno zkomplikovalo… Jen doufám, že já už se nedožiji chvíle, kdy ti, kdo jsou tak pyšní na své tituly, vysokou odbornost a špičkovou počítačovou gramotnost, budou v budoucnosti nuceni hledat cokoli k jídlu v troskách našich velkoměst a na smetištích našich „západních hodnot“.

--------------------------------------------------------------------------------

(Tento blog jsem psala v neděli pod dojmem dokumentu „Příběh lidu Kalahari“ vysílaného na ČT 2, to že pondělní zprávy za ním udělají smutný vykřičník jsem netušila.) Zpráva z včerejšího iDnes: "Jsem hrdý na to, že jsem je chtěl zabít, řekl student o útocích na bezdomovce. Začal svou obhajobu v případě pokusu o vraždu dvou bezdomovců obžalovaný Jan Mokrý. "Chtěl jsem, aby si smrt užili, nezasloužili si čistou smrt. Jsem hrdý na to, že jsem bezdomovce chtěl zavraždit. Chci si to obhájit,“ prohlásil student matematicko-fyzikální fakulty."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Franzová | úterý 17.3.2015 8:45 | karma článku: 35,67 | přečteno: 5591x
  • Další články autora

Martina Franzová

Nebyl to medvěd, byl to Vašek (Havel)

Dostala se k nám důvěryhodná, ale zatím z jiného zdroje neověřená informace, že v oblasti kolem obce Hlavenec severně od Brandýsa n.Labem-Staré Boleslavi se pohybuje medvěd. Může se jednat o jedince uprchlého ze zajetí nebo

17.1.2022 v 8:19 | Karma: 9,66 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Jsem nepřítel lidu

Včera jsem nebyla vpuštěna do kina, přestože jsem si zakoupila lístek a pořídila kvůli tomu PCR test, dále doložila aktuálním laboratorním testem, že mám protilátky, tudíž jsem covid prodělala, jen na to nemám papír!

1.12.2021 v 8:46 | Karma: 37,05 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Nebudu už držet ....!

Co se to stalo se mnou a světem? Když považuji za vítězství, že jsem mohla vstoupit do restaurace bez prokázání svého zdravotního stavu? že jsem se sice při příchodu na koncert vážné hudby prokázala jakýmsi kusem papíru na jakési

15.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,02 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Sdílejte, než to dají na miniblog - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Můj minulý blog jako upozornění na výborný rozhovor s prof.RNDr.Jaroslavem Turánkem, CSc. DSc. má podle adminů iDnes "malou informační" hodnotu! Proto byl vyloučen z titulní strany, zajímavé, že...

19.8.2021 v 23:31 | Karma: 23,83 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hyde park

Martina Franzová

Sdílejte, než to smažou - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Jarmark s vakcínami, ohrožení zdraví našich děti, to je velmi stručně obsah rozhovoru s profesorem RNDr,Jaroslavem Turánkem, CSc, DSc.. Poslechněte si ho, bude to náročné, ale zásadní pro rozhodování, zda očkovat či neočkovat!

18.8.2021 v 22:46 | Karma: 21,39 | Přečteno: 936x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Už snad konečně dospělá, přesto romantická samoživitelka. Majitelka svérázných názorů a snad i smyslu pro humor.

Seznam rubrik