Také zábava musí být ušlechtilá!

   Při různých formách dnešní zábavy a kulturního vyžití, ať už jsou to písně, filmy, divadlo, vtipy, a tak dále, se musí každý člověk, který si ještě dokázal zachovat určitou míru vnitřní čistoty nejednou červenat a cítit trapně.

   Jednou z nejvznešenějších a nejvyšších hodnot našeho univerza je Čistota. Vše, co lidé vytvářejí a co chtějí, aby vůbec mělo nějakou cenu, musí být proto prodchnuto Čistotou. Mělo by jí zářit nitro každého člověka. Čistým a ušlechtilým by mělo být naše cítění, naše myšlení, ale také naše řeč i naše jednání. Čistým a ušlechtilým by mělo být vše, co děláme a na co sáhneme, tedy také náš způsob zábavy.

   Ano, zábava a humor jsou solí života, ale jejich tvůrci a konzumenti si musí být v každé chvíli vědomi nutnosti respektování alespoň určité míry čistoty, ušlechtilosti a lidské důstojnosti.

   Žel, opak je ale pravdou, a současní tvůrci zábavy a humoru, ale také obyčejní lidé ve svém volném čase, při různých oddychových aktivitách tyto hodnoty vůbec nerespektují. A to je hlavní příčinou toho, proč je téměř veškerý současný humor nedůstojný, plný špíny a nízkosti.

   Při různých formách a druzích dnešní zábavy a kulturního vyžití, ať už jsou to písně, filmy, divadlo, vtipy, a tak dále, se musí každý člověk, který si ještě dokázal zachovat určitou míru vnitřní čistoty nejednou červenat, cítit trapně, tísnivě a nepříjemně, kladouc si sám sobě otázku: Kam jsme to až klesli?

   Nicméně lidé, kteří v sobě postupně nechali zcela zasypat jednu z nejvyšších hodnot univerza - Čistotu, tito lidé se v současné nízkosti a špíně, cítí velmi příjemně. Téměř jako prasata, blaženě se válející v bahně. Takováto forma zábavy a umění je pro ně plnokrevná a plnohodnotná. Mají dojem, že právě toto je jedna z možností, jak se dokonale odreagovat a užít si života. Vždyť přece žít a bavit se můžeme tak, jak se nám líbí a jak nám to nejlépe vyhovuje.

   Pokud by se podobní lidé, kteří si takto hoví v nečistotě, protože pojmem čistoty nechali v sobě už dávno znehodnotit, setkali s požadavkem ušlechtilé, čisté a pojmu člověk hodné zábavy, s velkou pravděpodobností by s takovým něčím nesouhlasili v obavě, že by snad mohli přijít o "plnocennost" toho, co právě oni, ve své zkaženosti, považují za skutečnou zábavu. V jejich očích by ušlechtilá a důstojnosti člověka hodná zábava nemohla být přece žádnou zábavou.

   Je to však pouze uhel pohledu, protože zase naopak, vnitřně čistší člověk se musí nejednou s odporem a hnusem odvrátit od mnohého, co lidé, zbaveni vnitřní čistoty, považují v současnosti za skutečnou zábavu.

   Jak však již bylo na začátku řečeno, Čistota přece jen patří mezi ty nejvyšší a nejvznešenější hodnoty v tomto stvoření. Je hodnotou, pocházející ze Světla, ze kterého povstalo všechno, a tedy i člověk. Každý z nás ji proto nese nesmazatelně vtlačenou ve svém nejvnitřnějším "já" - ve svém duchu. Pokud dokážeme naslouchat svému pravému "já", které k nám promlouvá prostřednictvím citu, dokážeme pak v zmatcích dnešní doby bezpečně rozpoznat, co je opravdu ušlechtilé, čisté, zdravé a krásné, a co naopak nemravné, mělké, nízké a zvrhlé. Toto je jediná cesta a jediný způsob, kterým lze bezpečně rozlišit správné od nesprávného a špatné od dobrého.

   Náš duch, nebo jinak řečeno, naše svědomí, má být tedy pro nás v tomto směru tou nejvyšší morální autoritou, která jediná, pokud s ní dokážeme najít spojení, je nám vždy schopna ukázat správný směr na cestách našeho života.

   Pro ty, kteří chtějí znovu najít a obnovit své spojení s jednou nejvznešenějších a nejvyšších hodnot ve stvoření - s Čistotou, mající moc udělat z nás opět skutečné a plnohodnotné lidi, je zde zlaté pravidlo, které zní: Udržujte krb svých myšlenek čistý! Jedině tak vybudujete mír a budete šťastní. Bez Čistoty totiž není žádného pravého lidství!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Skopal | čtvrtek 14.11.2019 15:45 | karma článku: 10,76 | přečteno: 357x