Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká by měla být úloha současných církví? Ale není!

   Co by asi tak podle vás mělo patřit k těm nejdůležitějším úkolům správců různých církví právě v dnešní době? V době, ve které je zlo téměř všude, a navíc se ještě rafinovaně skrývá za masku dobra?

   Podle mého osobního názoru by to měla být právě schopnost jasného, nekompromisního odhalování a označení tohoto zla v jeho rozmanitých, otevřených i skrytých podobách, aby se lidé měli před ním na pozoru.

   Následující slova se mi nepíší snadno, protože také já sám ve svém vlastním životě považuji křesťanské hodnoty za prioritní. Ale právě proto mi nedá nevyjádřit názor, že správcům církví chybí právě takováto odvaha, odhodlání a chuť do boje proti zlu. Chybí jim důraz v upozorňování na všechno to, čeho by se měl v dnešní době vyvarovat skutečný křesťan.

   Jen se například podívejme na takového Jana Křtitele, který se nebál tehdejšímu panovníkovi říci přímo do obličeje o jeho hříších a nepravostech - i když ho to nakonec stálo život. Podívejme se na Ježíše, otevřeně hovořícího nejvyšším představitelům židovské náboženské obce o jejich falši a pokrytectví. Také on na to doplatil životem, a také například Jan Hus a ještě mnozí jiní.

   Ano, lidé kteří mluví o Pravdě, a ještě snad také žádají, aby se podle její zásad i reálně žilo, takovíto lidé bývají většinou nechtění a nepohodlní. Neboť darmo - Pravda opravdu bolí.

   Avšak pro duchovní správce, kteří se zavázali plnit povinnosti vůči vlastním věřícím, ve skutečnosti není jiné cesty. Žel, protože jí ale nejdou s takovou razancí, jaká by byla v dnešní době nutná, ukažme si alespoň něco z toho, co v dnešní době není hodné skutečného křesťana.

   Loajalita s režimem

   V dobách totality se nebáli mnozí ze správců různých církví vyjádřit svůj nesouhlas s praktikami režimu. A to nejednou i za cenu perzekucí a dokonce i života.

   Dnešní režim je však stejně nelidský! Jeho cílem a modlou je totiž pouze zisk, nebo osobní profit, a to za jakoukoliv cenu.

   Konkrétně: Mzdy zaměstnanců nejsou úměrné hodnotám, které vytvářejí. Ve skutečnosti dostávají mnohem méně a jimi vytvořený zisk si zcela legálně přivlastňuje majitel firmy, podnikatel, nebo takzvaný zahraniční investor. Jinými slovy, současný systém je v mnohých věcech pouze sofistikovaným zlodějstvím, které se příčí přikázání: Nepokradeš!

   V podstatě pouze zloději jsou také různí majitelé bytů a nemovitostí, kteří je pronajímají za nepřiměřenou, tří nebo více násobnou cenu, než jaké jsou skutečné provozní náklady. Je to zločinné zneužívání nouze bližních /viz zmíněný pronájem bytů/, ze kterých si majitelé nemovitostí dělají tímto způsobem své osobní otroky.

   Ničím jiným než zlodějstvím jsou také například hypoteční úvěry s nutností založení nějaké nemovitosti, o kterou, spolu se všemi svými dosavadními splátkami přichází ten, kdo se najednou ocitne v platební neschopnosti.

   Další příklad: Soukromý zubař vzal za hodinu práce 1000 Kč. Za 8 hodin je to 8000, za 5 pracovních dní 40 000 a za měsíc 160 000. Jde opět o příklad vysoce nadhodnoceného zisku, totožného ze zlodějstvím.
 
   Podobné je to například s cenami v právních službách, s platy různých vedoucích pracovníků, manažerů, dnes už dokonce také řemeslníků, a tak dále. Jde o porušení zákona rovnováhy v dávání a braní, protože každý se snaží brát co nejvíce, ale dávat co nejméně.

   Současná společnost je ve skutečnosti společností, založenou na legalizování zlodějských praktik, které se stále více rozmáhají. Žel, začíná se to považovat za něco zcela "normálního" snad také právě proto, že dokonce ani církve proti tomu nic zásadního nenamítají.

   Odívání žen

   Do mnoha chrámů v Římě nevpustí turisty, kteří nejsou vhodně oděni. Speciálně u žen to znamená nadměrné tělesné odhalení. To tedy znamená, že v církvích se ví, že křesťanská žena má být cudně oděná.

   Pokud se ale tato cudnost oděvu požaduje v chrámech v Římě, jsou snad ostatní chrámy po celém světě něčím méně, kde již mohou být ženy v tomto směru povolnější? A snad mají být ženy cudně oděné pouze v chrámech a ne také v běžném, každodenním životě?

   Žel, současná ženská móda nemá už absolutně nic do činění s čistotou a ušlechtilostí oděvu pravé křesťanské ženy, jejíž vnější zjev musí být stejně čistý a ušlechtilý, jakož také její vnitřek.

   Smyslnost, která vládne v módě, je svědectvím katastrofálního úpadku mravů. Je možné v tomto směru i nadále mlčet? Je možné tolerovat v chrámech, ale i v každodenním životě oblečení "křesťanských" žen, podobající se oblečení nevěstek?

   Nedělní prodej
 
   I když zpočátku byla v církvích snaha o jeho zákaz, tato snaha nebyla důsledná a dlouhodobá. Temno ale důsledné bylo, a proto si prosadilo své. Toto vítězství temného principu by však nemělo žádný praktický význam, pokud by si stovky "dobrých" křesťanů neudělali z pravidelných rodinných nedělních nákupů příjemné a účelné zpestření svátečního dne. Zmiňovaným "dobrým" křesťanům by proto mělo být trvale připomínáno, že svým stádovitým a bezmyšlenkovitým jednáním prostupují třetí přikázání. Čili znesvěcují den sváteční.

   Bulvární tisk

   Bulvární noviny a časopisy nepatří do rukou člověka, hlásícího se ke křesťanským hodnotám. Většinu jejich obsahu totiž tvoří pouze různé drby, pomluvy, nebo jiné nízkosti, jakož také otevřená, neskrývaná smyslnost. Kdo si tedy zmíněná periodika pravidelně kupuje, podporuje tím jejich vydávání, a to znamená, že má osobní a přímý podíl na šíření bahna, které prostřednictvím podobných "plátků" zaplavuje naši společnost.

   No a přesně to samé platí také o sledování filmů a televizních programů, plných smyslnosti a násilí. Pokud by totiž o podobnou produkci nebyl zájem, nemohla by přece tak divoce bujet, jako je tomu dnes.

   Pokud se ale vrátíme zpět k zmíněným tištěným bulvárním médiím a uvědomíme si, že patří k těm nejčtenějším, je to smutným svědectvím o reálných, vnitřních hodnotách lidí. A církve opět mlčí, takže zlo se bez odporu klidně šíří.

   Nevezmeš jméno svého Páně nadarmo!

   Zaposlouchejme se někdy do slovního projevu průměrného věřícího. Minimálně jednou za 20 minut poruší toto přikázání. V lhostejnosti, v bezmyšlenkovitosti, a nejednou také v hněvu se lidé snad i 100 krát za den proviní vůči druhému přikázání.

   Takovýto stav je vysvědčením nesmírné povrchnosti takzvané věřící veřejnosti, ale žel, také duchovních správců, kteří by prostřednictvím vytrvalého a intenzivního úsilí byli schopni zjednat nápravu.

   Věc je vskutku mnohem vážnější, než jsme vůbec ochotni připustit, protože uvažující člověk si musí položit otázku: Jaká bude asi míra dodržování celého Desatera, tvořícího základní pilíř křesťanství, kdy se už druhé přikázání tak rouhavě a každodenně porušuje?

   Podobných bodů by se samozřejmě našlo ještě mnohem více. Byly zmíněny opravdu pouze některé, a ten, kdo se bděle rozhlédne kolem sebe, najde určitě i další.

   Jak tedy vidět, formální hlášení se ke křesťanským hodnotám a pravidelná účast na pobožnostech neudělá z nikoho skutečného křesťana, pokud se tyto hodnoty on sám nesnaží uplatňovat ve svém každodenním životě.

   Zmíněný, hluboce zakořeněný a obecně zažitý formalismus ve vztahu k vlastní víře nemůže tedy nikomu nijak duchovně prospět, ale právě naopak! Může mu pouze uškodit, protože podobné počínání se rovná snaze o oklamání Stvořitele. Na jedné straně totiž pravidelně posloucháme, jak máme správně žít podle jeho Vůle, zatímco na druhé straně, jakmile opustíme brány chrámu, žijeme úplně jinak. A sice, jenom podle naší vlastní vůle.

   Pro všechny, podobným způsobem jednající lidi by však bylo mnohem lepší, kdyby o učení a požadavcích Ježíše Krista dosud nic nevěděli. Proč? Protože on sám jednou řekl: "Pro toho, kdo slyší mé Slovo, ale podle něj nekoná, by bylo mnohem lepší, kdyby ho vůbec neslyšel".

   Nežít v souladu s Pravdou z důvodu neznalosti je totiž alespoň částečně ospravedlnitelné. Nežít podle Pravdy a přitom o ní vědět, je však neomluvitelné!

Autor: František Skopal | čtvrtek 7.5.2020 16:06 | karma článku: 11,20 | přečteno: 289x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 85x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik