Vědět je lepší než věřit!

Lidské vlastnosti ovlivňuje vědění. Čím lepší vzdělání je lidstvu poskytováno, tím lepší jsou vlastnosti lidí. Musí však jít o vzdělání v duchu humanismu a vysoké lidské kultury.  

Nejen pošmourné počasí vede k pošmourným myšlenkém v pošmourné době. Občas si říkáme, co že se to s těmi lidmi děje. Kde se v nás bere ta hrubost a malá tolerance ve vzájemných vztazích, nekulturnost společenského života, neúcta k zákonům, ale i k  hodnotám lidským a věcným, nebo proč kultura klesá stále na hlubší dno. Jenže ono se nad aktuální morálkou  zamýšlí lidstvo po celá staletí.

 

Jak sprostota se sápe na slušnost,

jak blbost na schopné si bere bič,

jak umění je pořád služkou mocných,

jak hloupost zpupně chytrým poroučí…

 

To napsal W. Shakespeare. Takže nihil novi sub sole.  Sice nic nového pod sluncem, ale významné poselství vedoucí minimálně k zamyšlení

Žijeme v mediálním světě. Tam jsou nám předkládány vzory lidského chování a kultura doby. Jen jestli je to ta pravá cesta k vytváření toho nejlepšího sociálního a hodnotového prostředí následujících generací.

Arnošt Lustig v předmluvě k jedné ze svých knih napsal: "Lidstvo nebude lepší, pokud lidé budou mít lidské vlastnosti". Možná by se slušelo dodat, že dobré lidské vlastnosti nemohou vést k horšímu světu. Ale ty se musí hledat a kultivovat.

Informační společnost, jak se někdy nazývá dnešní doba, k tomu má všechny předpoklady. Jde jen o to, kdo ji ovládá a jakým směrem řídí dnešní svět.

Proto je tak důležité vzdělání. Bylo tomu tak vždy a bude tomu tak i nadále. Mezery ve vzdělání tak zvaných politických elit jsou nepřehlédnutelné, a nadvláda žurnalistiky veřejného mínění povede k tomu, že víra (v média) nahradí individuální vědění. Nahrazování vědění vírou vytváří prostor pro manipulaci. Jen ten, kdo ví, jen málokdy slepě věří.

Proto ta důležitost humanisticky pojatého vzdělání, které umožní porovnat z médií získávané informace, s vlastními znalostmi a zkušenostmi. Myšleno vzělání jako celý systém formování člověka, které má jednotlivce vést k rozvoji individuality a sebevědomé účasti na životě společnosti a její kultury.

Dnešní doba dává lidem téměř neomezené možnosti. Jde o to jak, a k čemu je lidstvo využívá a bude využívat. Pokud k tomu, aby byly rozvíjeny dobré lidské vlastnosti, tak se třeba jednou dožijeme antického ideálu kalokagathiá.  V opačném případě nás potěš Pán Bůh.

 

Autor: František Mikeš | středa 8.11.2017 14:43 | karma článku: 9,83 | přečteno: 381x