Bůh ví, že pět je jako jeden.

Politologové a politici budou asi rozdílně hodnotit projevenou politickou vůli v případě, že ti, kdo tuto vůli vyjadřují jsou v rozdílnosti na pozici půl napůl.

„ size="10pt"Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách, a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb,” řekl na tiskové konferenci po skončení rekordně dlouhého jednání premiér Fiala.

size="10pt"S tím pravděpodobně nebude souhlasit polovina občanů země, jejichž vůle ve volbách směřovala k jiným subjektům českého politického spektra.

size="10pt"J size="10pt"en málokdo může říct, že předpokládal takový výsledek voleb, kterým bude dána jen jedna možnost pro budoucí skládání vlády. Většinová shoda je v tom, že možná jím byli zaskočeni i v těch stranách, kterým tato možnost tak nečekaně spadla do klína. Proč nečekaně? Kdyby s tím ve stranách současné koalice skutečně počítali, tak by pravděpodobně před volbami šetřili některými silnými slovy, nebo sliby, se kterými po volbách neví, jak naložit. size="10pt"Pravděpodobně by byli i lépe připraveni na obsazování jednotlivých ministerských postů.

size="10pt"Vládu tedy sestavuje pět politických subjektů. Každý z nich chce mít ve vládě zastoupení. Někdy neodpovídající volebnímu výsledku, ale odpovídající ambicím pro řízení země. Že to vede k size="10pt"expanzivním size="10pt"organizačním změnám, které umožní nároky splnit, je nasnadě.

size="10pt"N size="10pt"ová vláda se ujímá „vládnutí“ v opravdu nelehké době. Nejde jenom o splnění slibu na snížení schodku státního rozpočtu nebo zvládnutí pandemie nemoci COVID-19. Bude třeba udržet na uzdě převážně zvenčí „dovezenou“ inflaci, oproti našemu minulému předsednictví EU, využít toho nadcházejícího k posílení prestiže ČR nejenom v rámci evropského společenství, size="10pt"a také využívat V4 jako silný hlas střední Evropy v rámci EU. Vládní koalice se také bude muset vypořádat s rozdílnými názory na některá důležitá témata. Nemá smysl zastírat, že přijetí eura je jedním z takových sporných otázek, stejně jako to může být rodinná politika nebo korespondenční hlasování ve volbách. Poslední sporné hlasování ve sněmovně ukázalo, že vláda nemusí být úspěšná ani tam, kde má hlasovací přesilu, jak tomu bylo u předlohy stavebního zákona. Tam ale je asi dobře, že se ještě povede diskuse o tom , kdo má vykonávat státní správu.

size="10pt"S size="10pt"pojené síly minulé opozice převzaly odpovědnost za věci veřejné. Učinily tak se slibem, že pět bude znít jako jeden. Bůh ví že tomu tak bude.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Mikeš | pondělí 17.1.2022 13:18 | karma článku: 10,47 | přečteno: 367x