Bez prezidenta to půjde,bez vlády ne!?

Odvolávám co jsem slíbil, slibuji co jsem vylučoval. I toho se můžeme dočkat při sestavování vlády. Vláda i president jako instituce určitě najdou společnou řeč, ať už budou personálně zastupovány kýmkoliv.

Aktuálně je předmětem mnoha diskusí presidentská volba. Jiří Drahoš ve svém volebním spotu klade otázku co bude, v případě jeho vítězství, za deset nebo patnáct let. To jistě stojí za úvahu, ale podstatnější je, co se stane bezprostředně po volbách.
Co se tedy stane když bude Jiří Drahoš zvolen presidentem? V životě většiny občanů ČR nic. Politici ale mohou mít problém.
Jiří Drahoš řekl, že by nejmenoval Andreje Babiše premiérem. HNUTÍ ANO nepočítá s tím, že by místo Andreje Babiše mohl být premiérem někdo jiný. Když tedy J iří Drahoš obejde výrazného vítěze voleb a pověří sestavením vlády dalšího v pořadí, tak taková vláda zcela jistě důvěru ve sněmovně nezíská.
Další pokus bude mít předseda sněmovny, který pověří sestavením vlády Andreje Babiše.Taková vláda opět důvěru ve sněmovně nezíská. I když...
Pak už jsou na řadě nové volby. Jak by mohly dopadnout,  je nepochybně černou můrou pro většinu politiků.
Může tedy být, že přes veškerou deklarovanou podporu Jiřímu Drahošovi ze strany některých politiků, je jeho možné vítězství spojeno s obavami. Ty mohou mít velký vliv na aktuální vyjednávání o příští podobě vlády. Do nových voleb se, s jednou výjimkou, nikomu moc chtít nebude.
Jediný, kdo ze současného politického vývoje v ČR nemusí mít vážné obavy, je HNUTÍ ANO a jeho předseda. To bude za všech okolností subjektem, bez kterého se nic zásadního nemůže odehrát. Můžeme o tom diskutovat, můžeme k tomu mít výhrady, ale to je asi tak jediné co s tím můžeme dělat. Občané ve volbách rozhodli o tom, kdo má v jejich zemi plnit exekutivní roli alespoň v příštích čtyřech letech. To je prostě dáno. Jak s tím kdo naloží je na výběr. 

František Mikeš

 

 

Autor: František Mikeš | středa 24.1.2018 10:21 | karma článku: 10,49 | přečteno: 283x