Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se Lidl zalek kříže

Společnost Lidl odstranila z ilustračních fotografií kostelů řeckého pobřeží použitých na reklamních materiálech kříže. Tento počin, nad kterým se můžeme pousmát či jej odsoudit, je významnou výpovědí o naší společnosti.

Rozhodnutí obchodního řetězce Lidl vymazat z ilustračních fotografií sakrálních staveb na pobřeží řeckého ostrova Santorini kříže, použitých v reklamní kampani v rámci Řeckého týdne, vyvolalo veřejnou diskusi a řadu odsuzujících reakcí. Následně se německé vedení Lidlu omluvilo, že nechtěli nikoho urazit. Celá záležitost s retušováním přímořské krajiny je ale především tvrdou výpovědí o současném stavu společnosti.

Obchodník nabízí, oč je zájem

Bylo by naivní se domnívat, že by byl nápad vymazat kříže dílem náhody, třeba jen momentálního nápadu grafika. Obchodní řetězce pracují s reklamou a marketingem cíleně a kvalifikovaně. Jejich hlavním záměrem je vydělat, prodat. Zboží musí být zabaleno a prezentováno tak, aby přilákalo co nejvíce zákazníků. To současně znamená, aby na obalech nebylo nic, co by mohlo někoho odradit. A pokud společnost účinek grafických materiálů testovala na určitém vzorku populace, zřejmě měla k takovému rozhodnutí i odborný podklad. Obchodníci ale zřejmě netestovali variantu pobřeží s kříži a bez nich a to, na co zákazníci více zaberou. Zřejmě si jen nikdo z dotázaných onoho „ničeho“ na kupolích chrámů nevšiml.

Kříže nahradilo „nic“

Fotografie po vyčištění od křesťanských symbolů kříže nahradilo „nic“. Ono totiž i „nic“ na kupolích chrámů je něčím! Nic umístěné tam, kde bychom očekávali náboženský symbol, je symbolem. V dějinách naší země máme s bořením a nahrazováním křesťanských symbolů zkušenosti. Po skončení první světové války, při vzniku první Československé republiky, byl v Praze stržen Mariánský sloup, který stával na Staroměstském náměstí (3. listopadu 1918). Rozvášněný dav neměl ani ponětí o kulturní hodnotě barokní práce Jana Jiřího Bendla či o tom, že byl sloup postaven jako poděkování na odražení švédských útoků na Prahu a konec třicetileté války. Sloup si identifikoval s mocnářstvím. O třicet let později doprovázelo proces modernizace naší vesnice, kolektivizace a rozorávání mezí při scelování pozemků boření drobných sakrálních staveb, kterými byla do té doby poseta naše krajina ve větší míře, než je tomu dnes. Ne z explicitně sdělených oficiálních důvodů, o kříž prostě a jednoduše tu a tam „zavadil“ traktor. Socialistická ke křesťanskému náboženství nepřátelská státní ideologie, která se symboly pracovala, byla nakonec zřetelná z hlavního symbolu naší země, ze státního znaku Československé socialistické republiky – dvouramenný kříž ve znaku Slovenska byl nahrazen neheraldickými štíty hor. Servilnost komunistů k SSSR a ideologickou orientaci naší země značila sovětská hvězda, která na hlavě českého lva nahradila Svatováclavskou korunu. Svatováclavská koruna je přitom přímo zosobněním staletého dědictví křesťanské kultury a naší národní identity. Katel IV. ji nechal vyrobit jako relikviář trnu z Kristovy koruny, ten je ve vrcholovém křížku. Hlavně proto vadila, ne ani tak pro to, že byla spojena s monarchií. Monarchii nakonec symbolizoval i Pražský hrad, a ten prezidentům Československé socialistické republiky sloužil a jako sídlo hlavy státu a tak nakonec slouží i dnes. Idea České republiky se nakonec k Hradu, jehož součástí je katedrála, hlásí; stejně tak ke korunovačním klenotům.

Pro vykořenění vymazat křížky nestačí

Veškeré korektury, které mají negativně zacíleno na kříž jako symbol a sekularizaci veřejného prostoru, vymazání náboženského symbolu z veřejného dění, ovšem působí velmi komicky. Představa, že stačí jen něco vyretušovat a spojení s křesťanskými kořeny díla se zpřetrhá, je tragicky směšná. Ráz křesťanské kultury je totiž do dnešní společnosti či krajiny tak vetknut, že jej nejde jednoduše zapřít a vysterilizovat. Jak působivá je architektura sakrálních křesťanských staveb, a to i bez křížků na vrcholu. Křesťanství je důležitou podstatou evropské civilizace, která je křesťanská. Stačí připomenout rozvoj a úspěchy vědy a techniky, zdravotnickou péči či sociální oblast, postavení žen ve společnosti či základní lidská práva a svobody; umění, kulturu hmotnou či nehmotnou.

Stále ještě počítáme letopočet od narození Syna Božího.

 

Autor: František John | středa 6.9.2017 10:07 | karma článku: 35,64 | přečteno: 1590x
  • Další články autora

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma: 11,42 | Přečteno: 208x | Diskuse| Brno

František John

Roušky v boji proti koronaviru – je už jasno?

Pokud bychom vyhlásili anketu hledající symbol současné doby, zvítězila by pravděpodobně rouška. Tento „obyčejný“ kus textilie může jako výstižný symbol vyprávět.

6.4.2020 v 9:47 | Karma: 11,97 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

František John

Máme se bát koronaviru 2019-nCoV?

S obavou i profesním zájmem sleduji epidemii koronaviru 2019-nCoV v Číně. Zatím se zdá, že se jeho šíření i přes razantní opatření vymklo kontrole.

27.1.2020 v 15:27 | Karma: 35,92 | Přečteno: 8392x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

František John

Ztratí olomoucká radnice svůj hlas?

Budova olomoucké radnice prochází náročnou a velmi potřebnou rekonstrukcí. V rámci obnovy krovu věže je zvažováno, že hodinové cimbály nebudou navráceny do věže a přestanou tak plnit svou roli.

10.1.2020 v 12:53 | Karma: 17,49 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

František John

Suchý a kůrovcem napadený, nikoliv modrý les

Několik let trvající sucho je spolu s nedostatečnou a včasnou reakcí na klimatické změny lesním hospodářstvím hlavním důvodem kalamitního stavu v lesích. Na druhou stranu je současná krize varováním.

25.6.2018 v 13:16 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadili proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Seznam rubrik