Proč je Bůh on a ne ona?

A kdo to řekl? Podle mě se stala chyba v překladu. Možná za touhle ohromnou mystifikací stojí nějaký starověký překlep. Možná Bůh není fousatý stařík, ale fousatá stařenka. Možná, že když Bůh stvořila muže, v podstatě jen žertovala. A dost možná že žádný ani žádná Bůh ani není. Budeme-li ale vycházet z hypotézy, že nad námi opravdu trůní všemohoucí, je otázka jeho pohlaví naprosto stěžejní.

Musím připustit, že řada událostí, které zahýbaly dějinami, by se v ženském božském mozku nikdy nezrodila. Tak například války. A že jich bylo. Milé dámy, ruku na srdce. Která z nás má přes všechnu naši občasnou haštěřivost touhu něco bořit a ničit? Kterou z nás skutečně baví fotbal nebo digitální bombardér sestřelující vzdušné cíle?

Jednou jsme se s přítelem ocitli na horské chatě. Jen my, naše notebooky a počítačová hra. Zády k sobě jsme s napojenými počítači rozehráli boj civilizací, kdy každý z nás začínal s malou partou pravěkých lidí na zeleném poli a vybaven božskou silou měl vybudovat vzkvétající civilizaci s dokonalou infrastrukturou a fungujícím hospodářstvím. To jsem si myslela já.

Na zelené louce jsem za slabou hodinku postavila překrásné městečko plné šťastných obyvatel. Po loukách se proháněli koně a hospodářská zvířata, obyvatelé navštěvovali školy, nemocnice a chrám, kde se modlili ke svému milovanému stvořiteli, tedy ke mně. Nulová nezaměstnanost, kultura na nejvyšší úrovni. Na armádu a vývoj zbraní, když tedy nepočítáme jeden starověký katapult,  jsem se v mém hippie světě naprosto vykašlala.

Přítel od spuštění hry zběsile cvakal myší a v oku mu soustředěně a bojovně cukalo. Když bylo mé město na vrcholu svého starověkého rozkvětu, objevil se nad mou katedrálou temný stín obrovského nadzvukového tryskáče a přítel za mými zády se temně zachechtal.

Atomová bomba srovnala mou vzkvétající antickou civilizaci se zemí a stohlavá armáda po zuby ozbrojených vojáků dokonala dílo zkázy. Během několika minut bylo po všem a v radioaktivních troskách města smutně střílel do prázdna můj hořící starověký katapult.

A já se ptám: Proč? Čemu tím prospějete, pánové? A tak mám při letmém pohledu do útrob světových dějin dojem, že nad našimi hlavami sídlí božský manželský pár, který se přetahuje u kormidla. Ona vybuduje Řím, on zplodí Nera, ona dá lidem barvy, on vymyslí paintball. Takže já osobně stále doufám, že paní Bůh bude u kormidla co nejčastěji a co nejdéle.

 

Pro Ona Dnes na zadané téma :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Fíková | středa 3.3.2010 8:05 | karma článku: 11,80 | přečteno: 7670x
  • Další články autora

Renata Fíková

Ta, co má tři

29.7.2020 v 14:37 | Karma: 39,76

Renata Fíková

Jiný stav, jiný mrav

10.6.2020 v 15:00 | Karma: 37,21

Renata Fíková

Zadej heslo

10.6.2020 v 10:30 | Karma: 37,84

Renata Fíková

Přešlapy

9.6.2020 v 13:45 | Karma: 34,82

Renata Fíková

Výchova dětí v Čechách

9.6.2020 v 12:32 | Karma: 44,79