Plastika Černého aneb cukr a bič na EU

Tak to jsme to tý Evropský unii osladili. Ještě jsme se ani pořádně nestačili usadit v předsednickém křesle a už naše sladkost některým státům pěkně zhořkla. A nejen kyselé tváře provázejí naše předsednické začátky, ale také jsme hned museli ukázat, proč jsme v žebříčku korupce na vítězných pozicích. Nemůžeme se pak divit, že si zasloužíme pověst podvodníků.

O. Formánek

Umělecké dílo - karikatura členských zemí EU v budově Rady Evropské unie v Bruselu, které má symbolizovat naše předsednictví, se stalo symbolem kocourkovských.

I přesto, že ještě před odhalením plastiky se ozvaly protesty Bulharska proti jeho zobrazení jako tureckého záchodu a Slovenska, které se jako salám převázaný maďarskou trikolórou, také cítí dotčené, pan Vondra dotáhl unijní ostudu až do vítězného konce jako správný reprezentant Kocourkova.

A tudíž se neřídil rozumnou logikou - buď plastiku odhalím a stojím si zatím, nebo neodhalím. Pan Vondra slavnostně odhalil s tím, že se omlouval dotčeným státům. Jeho originální řešení, mu však pokazil umělec avantgardista David Černý. Sice se v duchu pana Vondry také omlouval, ale zároveň na sebe práskl, že nedodržel zadané podmínky, že na plastice mělo spolupracovat 27 umělců ze všech členských zemí EU.

A tak zírali nejen přítomní novináři, ale i pan Vondra, který na sebe pro změnu práskl, že vůbec nic netušil, čímž dovršil své politické znemožnění na evropské úrovni. Ovšem jak bývá u nás zvykem, nic si z toho nedělá. Kdyby u nás existovala politická kultura, musel by ze svého postu po takovém fiasku odstoupit.

Na svou obhajobu uvedl jen fakt, že, zadání bylo jasné: aby bylo dílo výrazné a odlišilo se tak od předchozích projektů předsednických zemí, kterých si nikdo nevšiml. Aby odráželo motto Evropa bez bariér i třeba ve smyslu bourání různých klišé a bylo kreativní a inovativní, protože rok 2009 je rokem kreativity a inovace.

Karikatura členských zemí EU je opravdu výrazná. Dokonce tak, že vzbudila rozruch, který začal tvořit bariéry uraženosti některých států. A bourá i klišé mravní a trestní - veřejné masturbace. No ještě, že umělci z italských fotbalistů, kteří masturbují s míči, odstranili jména.

A tak velkolepé české nezapomenutelné dílo se stalo vlastní kreaturou. To bude asi ta inovace.

Globální ostudu korunovala Kateřina Jacques, která  prohlásila, že neunese-li Evropa umělecké dílo, není připravena na zlé časy.

To jsme EU ukázali metodu cukru a biče, když neunese avantgardní humor a podvod, tak se zhroutí.  

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html  

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | pondělí 19.1.2009 10:52 | karma článku: 18,56 | přečteno: 2585x